Vem ska se till att vi får mat på bordet i framtiden?
Brist på arbetskraft inom lantbruket kan få allvarliga konsekvenser
Beredskapsfrågan är hetare än någonsin. Alla är överens om att vi måste säkra matproduktionen. Men ett perspektiv glöms lätt bort. För det blir faktiskt ingen mat alls om det inte finns någon som vill göra jobbet. Därför rullar nu kampanjen Jordens bästa, som riktar strålkastarna på människorna som ser till att vi får mat på bordet.
Redan idag är det stor brist på arbetskraft inom lantbruket. Både i Sverige och internationellt. Och läget börjar bli akut. Inte bara för att medelåldern för lantbrukare nu är 60 år och att 6 av 10 är över 65 år, utan också för att vi står inför nya stora utmaningar som att producera mat i ett klimat som förändras. Även sett ut ett beredskapsperspektiv är vi i Sverige i ett läge där det måste bli fler, inte färre, som ser till att vi får mat på bordet.
Det finns flera anledningar till att tillströmningen till branschen inte är tillräckligt stor. Men den främsta är att stad och land har kommit så långt ifrån varandra att inte man helt inte tänker på att det faktiskt behövs människor för att producera mat, och att man själv skulle kunna vara en av dem. Det finns också en gammaldags bild av hur de jobben ser ut. Få är till exempel medvetna om att lantbruket hela tiden surfar överst på vågen av teknisk innovation och att hållbarhetstänket är ständigt närvarande.
För att sätta ljuset på den här viktiga frågan, och för att synliggöra både jobben och människorna, uppmanar vi under november alla som jobbar med den svenska matproduktionen att berätta om sitt jobb. Under #jordensbästa finns nu filmer där allt från djurskötare till lantbruksrådgivare och lärare på naturbruksgymnasium lyfter det bästa med sina jobb .
Vi har också gjort den här lilla filmen som med en humoristisk ton berättar om det här ganska allvarliga ämnet: https://youtu.be/CT8qyGPFa38
Kampanjen med namnet Jordens bästa har initierats av Landsbygdsnätverket i samverkan med Jobba Grönt, men är en plattform för hela branschen.
Nyckelord
Kontakter
Anna RossProjektledareJobba Grönt
Tel:+4670-5608681anna.ross@grona.orgJobba grönt är ett projekt vars syfte är att få fler unga och karriärbytare att plugga, jobba eller starta företag i det gröna näringslivet. Att få fler till våra branscher är viktigt för alla, för utan mat på bordet och hållbara råvaror blir livet svårt.
Gröna arbetsgivare och LRF, Lantbrukarnas Riksförbund driver projektet gemensamt.
Följ Gröna arbetsgivare
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Gröna arbetsgivare
Minskade investeringar i livsmedelsförsörjning och grön omställning under 202527.12.2024 07:40:00 CET | Pressmeddelande
Ökade kostnader får lantbrukare och skogsbrukare att avstå viktiga investeringar under 2025. "Vi hade snarare behövt ökade investeringar i livsmedelsproduktion och produktionen av träråvara för den gröna omställningen", säger Gröna arbetsgivares chefsekonom Joakim Wirén.
Ny prognos från KI bekräftar läget i de gröna näringarna20.12.2024 09:44:05 CET | Pressmeddelande
Konjunkturinstitutets uppdaterade prognos ger en dyster bild av svensk ekonomi som ligger väl i linje med den bild Gröna arbetsgivare får från medlemsföretagen, säger Gröna arbetsivares chefsekonom Joakim Wirén. De senaste dagarna har flera tunga rapporter pekat på en svag ekonomisk utveckling där Sverige inte lämnar lågkonjunkturen under 2025.
”Med ett ben i industriavtalet och ett utanför blir fackens krav ännu mer svårsmälta”19.12.2024 08:42:02 CET | Pressmeddelande
”För att vi ska gå i mål med ett märke som alla kan acceptera måste parterna höja blicken och se konsekvenserna för alla Sveriges företag”, säger förhandlingschef Anna Vargö. Hon tycker inte att kombinationen av krav på 4,2 procents löneökning, arbetstidsförkortning och låglönesatsning vittnar om att facken inser allvaret.
Ledarskap inom skogen belönas med stort pris8.11.2024 07:02:00 CET | Pressmeddelande
Martin Anderberg på MK Forest AB i Ljungby vinner Gröna arbetsgivares pris Årets unga skogsentreprenör på 50 000 kronor. Han belönas för att vara är en seriös entreprenör med stort fokus på ledarskap. Framgången ligger i att möta de anställdas behov och att låta dem utvecklas, inte i att räkna småpengar, menar han.
Svag krona är inte ett argument för högre löneökningar4.11.2024 14:01:56 CET | Pressmeddelande
Gröna arbetsgivare och Grafiska Företagen varnar för att industrifackens krav på 4,2 procents löneökningar skadar både svensk konkurrenskraft och förutsättningarna för långsiktiga reallöneökningar. De betonar att en stabil internationell konkurrenskraft måste byggas på ökad produktivitet, inte en svag kronkurs.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum