Gröna arbetsgivare

Satsningar i budgetförslaget gynnar livsmedelsförsörjningen

Dela

Gröna arbetsgivare välkomnar regeringens budgetförslag om nedsatt arbetsgivaravgift för bolag med upp till två anställda. Det stärker många företag inom de gröna näringarna, inte minst inom lantbrukssektorn. Framåt uppmanas fler tydliga satsningar för att stärka den svenska basproduktionen inom jord- och skogsbruk, vilket också är avgörande för den gröna omställningen. 

Joakim Wirén, chefsekonom Gröna arbetsgivare
Joakim Wirén, chefsekonom Gröna arbetsgivare Foto: Anna Levin, Gröna arbetsgivare

Regeringen presenterade flera förslag som kan bidra till en mer konkurrenskraftig tillvaro för företagen inom de gröna näringarna. Främst är det nedsättningen av arbetsgivaravgifter, som enligt förslaget ska gälla företag med upp till två anställda, jämfört mot dagens nivå med en anställd. Ett förslag som omfattar flera av Gröna arbetsgivares medlemsföretag inom jord- och skogsbruk.

  • Sänkta arbetsgivaravgifter innebär sänkta kostnader. För mindre bolag kan den extra utgiften för arbetsgivaravgifter vara avgörande för att våga anställa eller inte. Minskad beskattning på arbete stärker inte bara konkurrenskraften utan även arbetsmarknaden och i sin tur landets ekonomi, säger Joakim Wirén chefsekonom Gröna arbetsgivare

Gröna arbetsgivare välkomnar också efterlängtade satsningar på infrastrukturen och uppmanar till riktade prioriteringar av samhällsviktiga leder för hela kedjan i industrin. I kommande budgetförslag efterfrågar Gröna arbetsgivare satsningar som tydligt markerar vikten av inhemsk produktion och stärker förutsättningarna för att på ett konkurrenskraftigt sätt kunna bedriva företag inom de gröna näringarna.

  • Satsningar för att stärka hela kedjan i industrin är avgörande för Sveriges ekonomiska utveckling framåt. I regeringens budgetförslag nämns att satsningarna ska bidra till att lyckas med den gröna omställningen. Det är nu upp till bevis att fortsätta ge utrymme i budgeten och leverera förslag och åtgärder som aktivt bidrar till att exempelvis livsmedelsproduktionen i Sverige kan öka, säger Joakim Wirén chefsekonom Gröna arbetsgivare

Nyckelord

Kontakter

Gröna arbetsgivare är arbetsgivar- och branschorganisationen som företräder 4 000 medlemsföretag med närmare 30 000 anställda inom inom lantbruk, skogsbruk, djursjukvård, trädgårdsanläggning och golf.

För mer information om oss, besök vår webbplats.

Följ Gröna arbetsgivare

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Gröna arbetsgivare

Joakim Wirén ny chefsekonom på Gröna arbetsgivare19.8.2024 07:57:00 CEST | Pressmeddelande

De gröna näringarna står inför betydande utmaningar som till exempel klimatförändringar och vår möjlighet att vara självförsörjande. Branscherna är avgörande för produktion av livsmedel och bioråvara, omsorg om vår natur, grönytor och våra djur. För att tydligare kunna visa på vilka förutsättningarna alla dessa arbetsgivare behöver har Gröna arbetsgivare anställt Joakim Wirén till en nyinrättad tjänst som chefsekonom.

Den saknade konsekvensutredningen18.6.2024 07:19:00 CEST | Pressmeddelande

Regeringens utredning om behovsprövad arbetskraftsinvandring innehåller en konsekvensanalys som helt utesluter de gröna näringarna. En seriös analys måste utgå från de kollektivavtalade löner som finns på svensk arbetsmarknad och vilka effekterna blir, även för de gröna näringarna. Därför presenterar Gröna arbetsgivare ”Den saknade konsekvensutredningen” som en bilaga till SOU 2024:15, vilken visar på allvarliga konsekvenser för företagen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye