Djurens Rätt

Djurens Rätts riksordförande besöker Göteborg, Halmstad och Trollhättan

Dela

Djurens Rätts riksordförande, Camilla Bergvall, turnerar just nu runtom i Sverige med föreläsningsturnén "En framtid utan djurfabriker". Under april månad når turnén Göteborg, Halmstad och Trollhättan. Föreläsningen tar upp de svenska djurfabrikernas historia och uppkomst, samt deras nutida och framtida konsekvenser. Även förslag på lösningar presenteras för att skapa en hållbar värld för djur, människor och klimatet.

Camilla Bergvall besöker Göteborg, Halmstad och Trollhättan i april.
Camilla Bergvall besöker Göteborg, Halmstad och Trollhättan i april. Bild: Djurens Rätt

Djurfabriker beskrivs av ledande forskare som en tickande bomb för nya pandemier och ett hot mot klimatet. De innebär dessutom förödande konsekvenser för djuren. Under föreläsningsturnén “En framtid utan djurfabriker” får besökaren svar på frågor om varför vi egentligen har djurfabriker i Sverige, vilka konsekvenser de får och vad som behöver göras för att ställa om till en hållbar värld – för djuren, människorna och klimatet.

– Jag ser fram emot möjligheten att träffa engagerade individer för att diskutera denna förödande utveckling. Jag hoppas kunna plantera frön av eftertanke och inspirera till en stark vilja att aktivt delta i arbetet med att montera ned djurfabrikerna, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt. 

Industriell djuruppfödning utgör en av de främsta riskfaktorerna för uppkomsten av nya pandemier eftersom djurfabriker är idealiska miljöer för smittspridning. Fågelinfluensa har exempelvis upptäckts på flera svenska anläggningar, och en rad kommuner i Halland och Västra Götaland beskrivs nu som högriskområden av Jordbruksverket. I djurfabriker hålls flera miljarder djur i fruktansvärda förhållanden där de avlas för att växa snabbt för att ge maximalt med vinst. I takt med att vår konsumtion av animalier fortsätter öka driver även djurfabrikerna på klimatkrisen. Det leder till allvarliga miljöproblem såsom enorma utsläpp av växthusgaser, avskogning, förlust av livsmiljöer och biologisk mångfald och förorening av jord och färskvatten.  

– Sverige måste skapa ett hållbart livsmedelssystem genom att satsa mer på växtbaserad innovation och mindre på att hålla nuvarande ohållbara system om ryggen. Vi måste skapa en framtid utan djurfabriker, säger Camilla Bergvall.  

Djurens Rätt driver just nu den globala kampanjen End of the Line for Factory Farming, tillsammans med organisationer över hela världen. Kampanjen uppmanar FN:s världsledare att fasa ut djurfabrikerna och gå över till ett mer lågintensivt jordbruk och hållbart system för matproduktion.

Om besöken i Halmstad, Göteborg och Trollhättan: 

14 april: Stadsbiblioteket i Halmstad  

Axel Olsons gata 1, 302 27, Halmstad. Klockan 11:30 

14 april: Göteborgs Föreningscenter, Göteborg  

Mellangatan 1, 413 01, Göteborg. Klockan: 16:00  

15 april: NBV Väst, Trollhättan  

Österlånggatan 88, 461 35, Trollhättan. Klockan 17:30 

Mer information, turnéstopp och anmälan hittas här

För att boka en intervju med Camilla Bergvall, kontakta Djurens Rätts pressjour på press@djurensratt.se eller via telefon 070-649 20 41 (ej sms). 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Djurens Rätt arbetar globalt för att göra skillnad för de djur som är flest och har det sämst. Det har vi gjort sedan 1882. Med målinriktade kampanjer, företagssamarbeten och politiskt påverkansarbete är vi en av världens ledande djurrätts- och djurskyddsorganisationer, med 50 000 medlemmar i Sverige.

Följ Djurens Rätt

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Djurens Rätt

Det här är Sveriges djurvänligaste kommun 202418.4.2024 14:37:07 CEST | Pressmeddelande

Djurens Rätt presenterar idag den årliga rankingen Djurvänlig kommun för sjätte året i rad. På årets tio-i-topplista finns alla kommuntyper representerade – stora som små. Nytt för i år är att mer än var fjärde kommun svarar att de kommer att använda möjligheten att välja bort turbokycklingar vid nästa upphandling. Eskilstuna kommun hamnar högst upp på listan och utses därmed som vinnare i årets ranking.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye