Djurens Rätt

Stureplansgruppen antar European Chicken Commitment

Dela

Ännu en hotell- och restauranggrupp har tagit ett kliv framåt i arbetet för djuren. Denna gång är det Stureplansgruppen som i dagarna har publicerat en policy för European Chicken Commitment (ECC).

Stureplansgruppen antar European Chicken Commitment.
Stureplansgruppen antar European Chicken Commitment. Bild: Shutterstock

Stureplansgruppen är en av Sveriges största aktörer inom besöksnäringen med flera kända krogar i sin portfölj, däribland Berns, Ekstedt och L’Avventura. Totalt ingår i dagsläget 27 restauranger, 17 barer, 11 nattklubbar, 5 hotell samt flertalet konferenslokaler i Stureplansgruppen.

”Som en stor aktör inom besöksnäringen ser Stureplansgruppen frågan om djurvälfärd som en viktig del i vårt långsiktiga hållbarhetsarbete”, skriver Stureplansgruppen på sin hemsida. Beslutet att anta en policy för ECC innebär de kommer att ställa om sina inköp och bland annat fasa ut turbokycklingar och se till att fler kycklingar får vistas utomhus. Det kommer att påverka många djur och Djurens Rätt ser positivt på att ännu en stor aktör inom hotell- och restaurangsektorn tar mer ansvar för kycklingarnas välfärd. 

– Att dagens kycklingfabriker är ohållbara känner alla till vid det här laget och genom att företag ställer högre krav kan vi få till en nödvändig förändring för kycklingarna. Djurens Rätt ser positivt på att ännu ett stort företag väljer att ta mer ansvar för djuren och hoppas att fler ska följa i Stureplansgruppens fotspår, säger Nathalie Söderström, chef för företagsrelationer hos Djurens Rätt.

Sedan tidigare arbetar redan flera restauranggrupper med ECC, däribland Pontus Group, Stockholm Meeting Selection och Götaplatsgruppen, men även andra aktörer som KFC, Scandic och Nordrest. Totalt är det nu fler än 60 företag med verksamhet i Sverige som valt att ställa högre krav för kycklingarnas välfärd genom ECC.

Ett begränsat antal aktörer inom denna sektor har valt att inte åta sig ansvar i frågan, däribland Brasseriegruppen och Radisson Hotels. Djurens Rätt hoppas att även dessa ska vilja göra skillnad för de djur som är flest och har det sämst - kycklingarna.

Om European Chicken Commitment

ECC är ett antal välfärdskriterier som har tagits fram av Djurens Rätt och 27 andra ledande djurrätts- och djurskyddsorganisationer i Europa. I kriterierna ingår bland annat att företag inte ska använda sig av turbokycklingar, att kycklingarna ska få mer plats att röra sig på, att sittpinnar ska finnas i stallarna och att skonsammare slaktmetoder ska användas.

Läs mer om ECC och om vilka företag som har valt att ta ansvar för kycklingarna här.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Djurens Rätt arbetar globalt för att göra skillnad för de djur som är flest och har det sämst. Det har vi gjort sedan 1882. Med målinriktade kampanjer, företagssamarbeten och politiskt påverkansarbete är vi en av världens ledande djurrätts- och djurskyddsorganisationer, med fler än 50 000 medlemmar i Sverige.

Följ Djurens Rätt

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Djurens Rätt

Det här är Sveriges djurvänligaste kommun 202418.4.2024 14:37:07 CEST | Pressmeddelande

Djurens Rätt presenterar idag den årliga rankingen Djurvänlig kommun för sjätte året i rad. På årets tio-i-topplista finns alla kommuntyper representerade – stora som små. Nytt för i år är att mer än var fjärde kommun svarar att de kommer att använda möjligheten att välja bort turbokycklingar vid nästa upphandling. Eskilstuna kommun hamnar högst upp på listan och utses därmed som vinnare i årets ranking.

Djurens Rätts riksordförande besöker Göteborg, Halmstad och Trollhättan9.4.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

Djurens Rätts riksordförande, Camilla Bergvall, turnerar just nu runtom i Sverige med föreläsningsturnén "En framtid utan djurfabriker". Under april månad når turnén Göteborg, Halmstad och Trollhättan. Föreläsningen tar upp de svenska djurfabrikernas historia och uppkomst, samt deras nutida och framtida konsekvenser. Även förslag på lösningar presenteras för att skapa en hållbar värld för djur, människor och klimatet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye