TRR

Fortsatt tuff arbetsmarknad för tjänstemännen

Dela

Antalet uppsagda tjänstemän i privat sektor fortsätter att öka. 4771 tjänstemän har sökt stöd hos omställningsorganisationen TRR under första kvartalet. Men parallellt råder det också en hög efterfrågan på arbetskraft och den genomsnittliga tiden från uppsägning till nytt jobb var knappt fem månader.

– Även fast vi ser tecken på ljusare tider för svensk ekonomi så har vi fortsatt en försämrad arbetsmarknad och antalet uppsägningar har ökat, säger Johan Lagerhäll, VD på TRR.

Totalt 4771 uppsagda tjänstemän inom det privata näringslivet har sökt stöd hos TRR under årets första kvartal. Det är en ökning med 81 procent jämfört med samma period 2023 - då 2640 tjänstemän kom till TRR. Efter mycket starka år på arbetsmarknaden 2021 och 2022, med ett lågt inflöde av uppsagda tjänstemän till TRR, kom en avmattning på arbetsmarknaden under 2023 i samband med konjunkturnedgången.

96% fick en positiv lösning under kvartalet

Men trots ökningen av uppsagda under inledningen av året visar TRRs statistik att det fortsatt är en hög efterfrågan på arbetsmarknaden. 96% av tjänstemännen som lämnade TRR under kvartalet har fått en positiv lösning i form av nytt jobb, studier eller startat eget företag. Den genomsnittliga omställningstiden - perioden mellan uppsägning och ny sysselsättning – var också mycket låg. I genomsnitt tog det endast fem månader (156 dagar) från uppsägning till ny sysselsättning.

– Vår bedömning är att det fortsatt är goda utsikter för arbetssökande tjänstemän. Det rekryteras flitigt inom såväl privat som offentlig sektor och trots tuffare tider är många företag i gång med rekryteringar, säger Erica Sundberg, Operativ chef på TRR.

Fakta i siffror

 • Totalt 4771 uppsagda tjänstemän har sökt stöd hos TRR under första kvartalet
 • 3078 tjänstemän har gått vidare till ny sysselsättning under kvartalet 
 • Genomsnittstiden för att få en ny sysselsättning har varit 156 dagar under kvartalet (jfr 180 under första kvartalet 2023)
 • För de tjänstemän som fått ny sysselsättning fördelar det sig som nedan:
   - 69% har fått tillsvidareanställning och 17% en tidsbegränsad anställning 
   - 6% av de uppsagda tjänstemännen har börjat studera
  - 6% startar egen rörelse/eget företag 
 • Totalt 11 366 uppsagda tjänstemän var inskrivna hos TRR vid kvartalets slut

Följande branscher har sagt upp flest tjänstemän under kvartalet

1. Handel & Försäljning – 18%
2. Bygg/Anläggning/Fastighet – 11%
3. Teknikkonsult – 9,5%
4. Finans/Försäkring/Ekonomitjänster – 6,5%
5. Rekrytering/Bemanning – 6,5%

Kontakter

Om oss

TRR är omställningsorganisation för tjänstemän och arbetsgivare inom det privata näringslivet. Vi är specialister på omställning och kompetensstöd. I våra drygt 35 000 anslutna företag arbetar ca 1,1 miljoner tjänstemän. Genom olika tjänster och rådgivning vägleder vi företag och deras medarbetare mot ny anställning, studier eller till att starta eget företag. TRR grundades 1974 av parterna på den privata arbetsmarknaden: arbetsgivarförbunden inom Svenskt Näringsliv och fackförbunden inom PTK.TRR är en stiftelse som drivs utan vinstintresse och styrelsen består av representanter för PTK och Svenskt Näringsliv. 

Följ TRR

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från TRR

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye