TRR

Trots kompetensbrist - 1 av 3 tjänstemän har svårt att hitta relevanta tjänster

Dela

Antalet varsel och uppsägningar har ökat kraftigt men parallellt råder det stor kompetensbrist på arbetsmarknaden. Trots det tycker 1 av 3 tjänstemän att det är svårt att hitta relevanta tjänster när de söker nytt jobb, visar en färsk undersökning från TRR.

Samtidigt som arbetslösheten ökar i Sverige signalerar många företag att de har ett rekryteringsbehov och att det saknas kompetens i många branscher. Det innebär att det finns goda möjligheter för de som är på jakt efter nytt jobb. Trots det upplever var tredje tjänsteman i privat sektor att det är svårt att hitta relevanta tjänster. Det visar senaste TRR-barometern - en undersökning som besvarats av 1 403 tjänstemän som fått nya jobb det senaste året.

– Ett bra sätt att bättre matcha de utannonserade tjänsterna och stärka sin kompetens är genom studier. Vi ser tydligt att såväl kortare som längre kurser och utbildningar ger mycket goda chanser till nytt jobb. Och möjligheterna är större än någonsin att studera i Sverige, säger Jesper Olsson, specialist inom jobbsökning på TRR.

Bra återkoppling men långa rekryteringsprocesser

TRRs undersökning visar att en majoritet av tjänstemännen är nöjda med den återkoppling som de fått under viktiga steg i processen, som intervjuer och tester. Samtidigt svarar 4 av 10 tjänstemän att rekryteringsprocesserna generellt är långa eller mycket långa.

– Kontinuerlig återkoppling i samband med rekryteringsprocesser är viktigt för att skapa trygghet och bygga en positiv relation mellan kandidat och företag. Detta är något som brukar vara konjunkturberoende. När arbetsmarknaden är svalare och färre processer är i gång finns det mer tid för rekryteraren att skapa en bra kandidatupplevelse, säger Jonas Mauritzson, specialist inom jobbsökning på TRR. 

Tre tips från TRR för att hitta rätt jobb

TRRs specialister inom jobbsökning Jesper och Jonas delar med sig av tre handfasta tips till dig som har svårt att hitta relevanta tjänster i jobbsökandet.

  1. Är du uppsagd och arbetar på ett företag med kollektivavtal? Använd din omställningsorganisation för att få tips, personlig rådgivning och stöd under perioden som du söker nytt jobb.
  2. Tänk brett vad gäller roll och bransch och koppla dina erfarenheter och kompetenser mot de jobbannonser som finns ute. Kontakta personer inom ditt nätverk för att utforska dolda möjligheter. Nästa jobb kan finnas inom ett helt annat område än du tror.
  3. Gå en kortare kurs eller längre utbildning för att framtidssäkra din kompetens och ställning på arbetsmarknaden. Hos TRR finns möjlighet till stöd med bland annat vägledning om du vill söka omställningsstudiestödet eller läsa kortare kurser.


Om undersökningen
En enkät med 1 403 respondenter genomfördes mellan december 2023 och januari 2024. Enkäten besvarades av privatanställda tjänstemän som efter stöd från TRR gått vidare till ny anställning under perioden 2022–2023. Hela TRR-barometern finns att läsa som bifogat material.

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Följ TRR

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från TRR

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye