AcadeMedia

Välkommen till Gymnasie-SM i hotell, restaurang och servering

Dela

Den 13-14 april går finalen i Gymnasie-SM i hotell, restaurang och servering av stapeln på Campus Södermalm i Stockholm. Internationella Hotell- och Restaurangskolan (IHR) är värdar för finalen som arrangeras av branschorganisationen Visita. 

Två kock-elever lägger upp mat på tallrik i ett kök.
Tävlingsbild från finalen i Gymnasie-SM 2023 på Campus Södermalm.

Gymnasie-SM arrangeras av branschorganisationen Visita och är Sveriges äldsta och mest prestigefulla tävling för unga talanger. Tävlingen är öppen för elever i hela Sverige som går årskurs 3 på programmen hotell och turism eller restaurang och livsmedel på gymnasiet. Finalisterna får göra upp om vinsten i tre olika kategorier i en gemensam final som går av stapeln hos Internationell Hotell- och Restaurangskolan (IHR) på Campus Södermalm som ligger på Tullgårdsgatan 12 i Stockholm.

– Det är andra året i rad som vår skola får äran att vara värd för finalen i Gymnasie-SM. Det är mycket förberedelser för oss på skolan men vi ser verkligen fram emot att få välkomna både elever och juryn från Visita till oss på IHR, säger Petronella Odhner som är rektor på skolan.

Totalt deltar elever från 18 lag i kategorierna kök, servering eller hotell i finalen i Stockholm den 13-14 april. Eleverna har kvalificerat sig i tävlingen genom att skicka in bidrag som bedömts av Visitas jury. 

– Förutom att vår egen skola har två lag som tävlar i kategorierna kök och servering så är det finalister från gymnasieskolor i Lund, Linköping, Borås, Åre, Västerås, Skövde, Göteborg, Mjölby, Malmö, Kalmar, Ekeby och Helsingborg, säger Petronella Odhner. 

Finalen i Gymnasie-SM äger rum i storköket på Campus Södermalm och på Kajplats 304, en restaurang som ligger i anslutning till campuset och som drivs av skolans elever. Allmänheten är välkommen att se finalen på plats under lördagen och söndagen den 13-14 april. 

Om IHR och Campus Södermalm

Campus Södermalm ligger på Tullgårdsgatan 12 i centrala Stockholm och huserar fyra gymnasieskolor: IHR, Klara Södra, LBS Kreativa Gymnasiet Södra och ProCivitas Stockholm. Det går cirka 2200 elever på campuset. För mer information, besök på IRH eller intervju med tävlande elever, kontakta rektor Petronella Odhner på mailadress:  petronella.odhner@restaurangskolan.se

Om Visita

Visita är en bransch- och arbetsgivarorganisation för företag inom besöksnäringen. Visita delar även ut stipendier till elever inom hotell- och restaurangprogrammen samt arrangerar gymnasie-SM i yrkeskategorier kopplade till besöksbranschen. 

För mer information om tävlingen, gå till https://varldensjobb.se/gymnasie-sm/ eller kontakta Kersti Wittén, specialist utbildningsfrågor på Visita, 08-762 74 62, kersti.witten@visita.se .

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Internationella hotell- och restaurangskolan (IHR)

IHR är ett yrkesgymnasium i centrala Stockholm som utbildar framtidens mästare inom hotell- och restaurangbranschen. Skolan har programmen hotell och turism samt restaurang och livsmedel med inriktningarna kök, servering, bageri och konditori. 

Följ AcadeMedia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från AcadeMedia

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye