Vårdpersonal kan få sämre villkor med nytt avtal
Vårdpersonal kan stå inför omfattande försämringar i arbetsvillkoren. Arbetsgivarna vill att det ska bli möjligt att göra avvikelser från arbetstidslagen och försämra både arbetstider och arbetsmiljö. De hänvisar till bland annat Sveriges inträde i Nato. Detta är en av de främsta orsakerna till att avtalsförhandlingarna strandat och att Vårdförbundet nu sitter i medling med arbetsgivarna SKR/Sobona.
- Under pandemin kallades vi för superhjältar. Vi ställer upp - i fred såväl som i kris och krig. Men vi kan aldrig acceptera att patienter och vårdens medarbetare ska stå för notan och betala med sin hälsa för exempelvis Sveriges medlemskap i Nato. Var det regeringens intention? säger Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet.
Att arbeta i hälso- och sjukvården har blivit tuffare. Orimliga arbetstider i kombination med krävande arbetsmiljö gör det svårt att få nödvändig återhämtning. I praktiken upplever många barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor att heltidsarbete nästan är omöjligt med hälsan i behåll. Idag jobbar nästan 30 procent av Vårdförbundets medlemmar deltid, många för att de inte orkar heltid. Detta märks också i sjukskrivningstalen där arbete i vården toppar statistiken.
Samtidigt vill nu arbetsgivarna SKR/Sobona inte förbättra, utan försämra, villkoren. Det står klart av det förslag på ny huvudöverenskommelse som presenterats i förhandlingarna som just nu pågår. För att sluta nytt avtal kräver SKR/Sobona att det blir möjligt att frångå arbetstidslagen. De vill se en vidöppen möjlighet att till exempel i samband med ”viss utbildning” låta medarbetare arbeta flera dygn i sträck, byta arbetsplats och till och med ort utan vare sig vila eller övertidsersättning. Dessutom kan de som ska täcka upp för den som är på utbildning tvingas till samma sak.
Ur förslaget: ” Överenskommelsen är en avvikelse från ATL samt AB § 13 eller motsvarande regleringar om dygnsvila i bilaga till AB eller annat kollektivavtal.”
- Våra medlemmar får alltså sämre arbetstider, sämre arbetsmiljö och dessutom ska de inte ersättas för det. Vi kommer aldrig att kunna gå med på en sådan bestämmelse. Det skulle vara en extrem utvidgning av våra medlemmars arbetsskyldighet och arbetsgivarens arbetsledningsrätt. Det skulle också innebära att medlemmarnas rätt till skydd och rätt till återhämtning går förlorad, säger Sineva Ribeiro.
Arbetsgivarna vill inte förklara hur arbetsmiljö och arbetsvillkor ska säkras och är heller inte tydliga med i vilka situationer avvikelserna ska göras. Men ett skäl är tydligt - Sveriges Natomedlemskap. Ur förslaget:
”Skälet är bland annat pågående utredningar kring samhällets beredskapsfunktioner med koppling till arbetstid som sker med anledning av Sveriges inträde i Nato. Detta i kombination med en osäkerhet kring vilka långsiktiga behov som verksamheterna har. ”
- Givetvis påverkas alla mer eller mindre av Sveriges inträde i Nato. Vi vet att hälso- och sjukvården behöver rustas, och det gäller ju inte bara i krig. Redan nu är det kris och besparingar i sjukvården runt om i landet, som påverkar både patienter och personal. Men för att få en mer robust hälso- och sjukvård så behövs inte en mer utarbetad personal och inte heller mindre pengar. Tvärtom. Skulle det här bli verklighet kommer ännu fler lämna sjukvården, säger Sineva Ribeiro.
Avtalet mellan Vårdförbundet och SKR/Sobona har löpt ut och det är just nu helt låst kring frågan om försämringar. Vårdförbundet kräver nu svar från både regering och riksdag som också de bär ansvar för sjukvården.
- Det här är en mycket större fråga än en vanlig avtalsrörelse. Vi som jobbar i yrken som är livsviktiga för enskilda och för samhället axlar ansvaret i alla händelser. Men ingen har talat om att våra medlemmar ska betala med sin hälsa för upprustningen av det civila försvaret. Vi kräver att SKR drar tillbaka förslaget. Och vi vill ha svar från statsminister Ulf Kristersson – är det genom nedskärningar och sämre villkor som svensk sjukvård ska rustas? säger Sineva Ribeiro.
Kontakter
Vårdförbundets presstjänst0703 10 30 09 (ej sms)
Presstjänsten 06.00 - 20.00. Presskontakter lokalt: vardforbundet.se/press/
Matilda UusijärviPresschef
Tel:072-580 61 79matilda.uusijarvi@vardforbundet.seOm oss
Vårdförbundet är ett yrkesförbund som samlar cirka 114 000 sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor. Tillsammans utvecklar vi vården, våra arbetsvillkor och våra professioner. Från sjukdom och diagnos till hälsa och helhet. www.vardforbundet.se
Följ Vårdförbundet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Vårdförbundet
Ny avtalsrörelse: Vårdförbundet vill se jämställda villkor som möjliggör hållbara heltider och god arbetsmiljö20.12.2024 15:30:00 CET | Pressmeddelande
Vårdförbundet har idag lämnat in sitt yrkande till Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Sobona. Yrkandena syftar till att uppnå jämställda villkor för Vårdförbundets kvinnodominerade yrkesgrupper inom hälso- och sjukvården – barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor.
De kan vinna Vårdförbundspriset 20242.12.2024 07:13:07 CET | Pressmeddelande
Vårdförbundet och Folksam är stolta över att presentera finalisterna till Vårdförbundspriset 2024, tre medlemmar som alla på ett unikt sätt har bidragit till att utmana och utveckla vården. Och de nominerade är: Elin Åberg, Eva Liljeqvist och Petra Jacobsson. Vinnaren offentliggörs vid en ceremoni på Framtidens hälso- och sjukvårdsmässa i Kista den 22 januari 2025.
Facklig vinst när förslag om ny lönemodell med sänkt grundlön dras tillbaka29.11.2024 13:15:00 CET | Pressmeddelande
Vårdförbundet fick idag ett välkommet besked efter månader av förhandlingar. Arbetsgivaren Psykiatriatripartner, ett företag inom Kry-koncernen, har backat från sina planer på att ensidigt införa en lönemodell med stor provisionsbaserad del för bland annat psykiatrisjuksköterskor som arbetar med NPF-patienter. "NPF-diagnoser och behandling ska inte ges på provision", säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.
Malin Nylén Bolinder blir ny chef för yrke- och vårdutvecklingsfrågor på Vårdförbundet27.11.2024 13:45:00 CET | Pressmeddelande
Vårdförbundet flyttar fram sin position inom verksamhetsområdet yrke och vårdutveckling och rekryterar Malin Nylén Bolinder, idag kanslichef för Nationella vårdkompetensrådet.
Vårdförbundet om angiverilagen: Vi har gjort skillnad – angiveri hör inte hemma i vården eller välfärden26.11.2024 11:10:45 CET | Pressmeddelande
Idag presenterades utredningen om anmälningsplikt, den så kallade angiverilagen. Förslaget innebär bland annat att sjukvård och skola undantas från anmälningsplikt.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum