Grönt trots röda siffror: Miljö kärnvärde för medvetna byggföretag

Dela

Intresset för att bygga Svanenmärkt fortsätter att växa, trots kris i byggbranschen, visar nya siffror från Miljömärkning Sverige. På den stora branschmässan Nordbygg presentar Nordens officiella miljömärkning nyheter inom produktutveckling och nya regler för marknadsföring som ska motverka greenwashing.

Några av talarna från Miljömärkning Sveriges program på Nordbygg där det diskuteras hur byggbranschen kan bidra till att nå hållbarhetsmål, hur inkäpare och konsumenter kan få vägledning till bra val och hur greenwashing kan stoppas.
Några av talarna från Miljömärkning Sveriges program på Nordbygg där det diskuteras hur byggbranschen kan bidra till att nå hållbarhetsmål, hur inkäpare och konsumenter kan få vägledning till bra val och hur greenwashing kan stoppas. Pressbild montage Linda Näkne. Pressbild Miljömärkning Sverige.

Byggbranschen står för nästan 40 % av världens utsläpp av koldioxid, från tillverkning av material till färdigt hus. Därför är det bråttom att ställa om till ett mer miljömässigt hållbart byggande.

– Det är avgörande för framtida generationer att Sverige styr mot miljö- och klimatmål. Alla branscher måste dra sitt strå till stacken. Svanenmärkta byggnader, byggprodukter och renoveringar lever upp till tuffa miljö- och klimatkrav och kan bidra till den gröna omställningen av samhället som brådskar, säger Anna Linusson, vd på Miljömärkning Sverige.

Även om många byggstarter har pausats som en följd av krisen i byggbranschen, så har antalet nya Svanenmärkta boendeenheter mer än tredubblats. Antalet nya licensinnehavare fortsätter också att växa: 55 nya företag har ansökt om licens för att bygga Svanenmärkt de senaste två åren. Se faktaruta nedan.

– Trots kris i byggbranschen ser vi att miljö är ett kärnvärde som företagen inte tummar på i första hand. Ett gediget miljöarbete ger konkurrensfördelar och Svanen bidrar med tydighet och trovärdighet. Inte minst med tanke på kommande EU-regler, som ska stoppa greenwashing och skapa mer tydliga spelregler på marknaden, säger Anna Linusson, vd på Miljömärkning Sverige.

Vägleder hemmafixare

I de Svanenmärkta byggprojekten premieras Svanenmärkta byggprodukter vilket ger ökad efterfrågan och ett större utbud. Många av produkterna säljs även till privatkonsumenter, vars förtroende för Svanen är högt. Två av tre nordiska hemmafixare anser att Svanen gör det enklare för dem att välja byggprodukter. Det visar en nordisk undersökning bland de konsumenter som har köpt eller ska köpa byggprodukter.

Svanens program på Nordbygg:

  • EU Green Deal: Hur kan byggbranschen stoppa greenwashing och bidra till den gröna omställningen?  
  • Nyheter från Svanen: Fastighetsdrift och Fönsterbyte
  • Sparade klimat, miljö och miljoner - Ronnebyhus först med Svanenmärkt renovering 
  • Så driver näringslivet den gröna omställningen, även i kristider

Läs mer  Nordbygg (svanen.se)

Faktaruta :

Svanenmärkt byggande

  • Tredubbling av antalet boendeenheter som blir Svanenmärkta per år från 3 490 boendeenheter år 2021 till 11 151 boendeenheter år 2023 (319 %)
  • Fler licensansökare ser en  fördel med Svanenmärkning. Under 2022: 39 nya licensansökare. Under 2023: 15 nya licensansökare.
  • Det finns 31 630 boendeenheter under konstruktion. Av dessa är ca 70 % bostadsrätter.

Källa: Miljömärkning Sverige. En boendeenhet= ett enfamiljshus, en lägenhet, en förskola eller en skola.

Läs mer  Bygga hållbart - svanen.se

Svanenmärkta byggprodukter

  • 67 % av de som köpt eller planerar att köpa byggprodukter de senaste/kommande två åren anser att det är viktigt med ett märkning som de har tillit till. 66 % menar att Svanen gör det enklare att göra bättre val för miljön.
  • Undersökningen om byggprodukter genomfördes av YouGov Norge, för Nordisk Miljömärkning, Svanens nordiska organisation, i mars 2023. Totalt deltog 4 048 personer från Norge, Sverige, Danmark och Finland i undersökningen.

Läs mer: Svanen förenklar för hemmafixaren

Nya EU regler mot greenwashing

EU stärker konsumentmakten och statusen för trovärdig märkning (svanen.se)

Övriga källor:

Byggbranschens miljöpåverkan

 

Nyckelord

Kontakter

Följ Miljömärkning Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Miljömärkning Sverige

Svanen tar pulsen på EU-valet: stoppa greenwashing och främja hållbar upphandling22.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

EU har stora möjligheter att driva på utvecklingen för en mer hållbar framtid. Därför är EU-valet extra viktigt, för de som väljs till parlamentet måste fortsätta driva den gröna omställningen. Det är bråttom att öka takten för att nå miljö- och klimatmål. The "green public procurement gap" måste minska och arbetet för att stoppa greenwashing får inte avstanna.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye