Trafikverket

Ny partner i AI Sweden för att stärka transportinfrastrukturen

Dela

Trafikverket har ingått ett samarbetsavtal med AI Sweden för att driva utvecklingen av artificiell intelligens (AI) inom transportinfrastrukturen. Avtalet är en del av myndighetens satsning på att integrera AI-lösningar och främja innovation.

Niclas Lamberg, IT-direktör Trafikverket.
Niclas Lamberg, IT-direktör Trafikverket.

Genom att bli del av AI Swedens, det nationella centret för tillämpad AI, breda nätverk av partners från offentlig, privat och akademisk sektor, siktar Trafikverket på att stärka Sveriges position inom AI och främja innovation som utvecklar hela transportsektorn. Partnerskapet ger Trafikverket tillgång till en rad AI-utbildningar och tjänster från AI Sweden, och öppnar upp för samarbete med andra myndigheter.

– I Trafikverkets inriktningsunderlag är målet att vi ska ha ett transportsystem redo för framtiden. För att vi ska kunna rusta och effektivisera det så behöver vi jobba med elektrifiering, digitalisering och automatisering. Sveriges nationella AI-strategi är en viktig del i att se fler nya möjligheter som bidrar till att öka takten i genomförandet för att digitalisera transportsystemet, säger Niclas Lamberg, IT-direktör på Trafikverket. 

AI Sweden driver flera betydelsefulla forskningsprojekt, inklusive "En gemensam assistent för offentlig sektor" och "Data-driven organizations - Best practices for operationalization of AI in Sweden." Dessa projekt exemplifierar centrums engagemang för att främja användningen och utvecklingen av AI inom olika sektorer i samhället.

AI Sweden är ett icke vinstdrivande nationellt center för tillämpad AI med ett partnernätverk på cirka 120 organisationer från offentlig och privat sektor samt akademi. Centret finansieras av staten och sina partners och driver användningen av AI för att stärka välfärden och konkurrenskraften för alla som bor i Sverige.

Nyckelord

Kontakter

För mer information

Niclas Lamberg, IT-direktör, 010-124 32 19

Ulrika Karlsson, nationell press- mediestrateg, 070-762 39 54

Trafikverkets presstjänst, 0771-31 15 00, öppettider vardagar klockan 08.00-16.30

Bilder

Niclas Lamberg, IT-direktör Trafikverket. Foto: Patrik Lindström.
Niclas Lamberg, IT-direktör Trafikverket. Foto: Patrik Lindström.
Ladda ned bild

Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt. På Trafikverket jobbar cirka 10 000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

Här påverkas stockholmstrafiken mest i sommar – många arbeten när färre reser13.5.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

Under sommaren när många är lediga genomförs flera större trafikpåverkande arbeten i regionen för att förbättra framkomlighet och trafiksäkerhet för stockholmstrafikanterna. För att ge trafikanter en helhetsbild över trafiksituationen samverkar Trafikverket, Stockholms stad, Region Stockholm, Nacka kommun och Sundbybergs stad och presenterar de arbeten som har störst trafikpåverkan.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye