Hyresgästföreningen Region Sydost

Hyrorna höjs för 1 399 lägenheter i Karlshamn och Olofström

Dela

Hyresförhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna Syd i Karlshamn och Olofström är klara. I Karlshamn höjs hyrorna för lägenheter med varmhyra med 5,9 procent och i Olofström höjs de med 3,1 procent. De nya hyrorna i båda orterna börjar gälla från den 1 maj 2024. Fastighetsägarna ville från början höja hyrorna med 10 – 11 procent.

Nya hyror för 1 399 hyresgäster i Karlshamn och Olofström
Nya hyror för 1 399 hyresgäster i Karlshamn och Olofström

- Det har varit tuffa förhandlingar, som i tidigare hyresförhandlingar märker man av att det är ett svårt ekonomiskt läge i samhället. Bolagen har fått ökade kostnader och många hyresgäster har fått se sin ekonomi försämras de senaste två åren. Att komma med krav på hyreshöjningar som är så höga som 10 – 11 procent i det här läget, är minst sagt orimligt, säger David Broo, förhandlare Hyresgästföreningen region Sydost.

Efter förhandlingar har Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna Syd kommit överens om den årliga hyreshöjningen. Fastighetsägarna representerar flera privata hyresvärdar och höjningen gäller för hyresgästerna i 1 399 lägenheter i Karlshamn och Olofström. De nya hyrorna börjar gälla den 1 maj 2024.

Så här blir hyreshöjningen 2024

Karlshamn

  • För lägenheter med varmhyra höjs hyrorna med 5,9 procent.
  • För lägenheter med kallhyra höjs hyrorna med 3,95 procent.
  • För vissa nybyggda lägenheter med presumtionshyra och investeringsstöd höjs hyrorna med 5,1 procent.

Olofström

  • För lägenheter med varmhyra höjs hyrorna med 3,1 procent.

- Genom att förhandla lokalt har vi kunnat undvika att det blir några retroaktiva hyreshöjningar, vilket är bra eftersom det är något som påverkar många hyresgäster, säger David Broo.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Nya hyror för 1 399 hyresgäster i Karlshamn och Olofström
Nya hyror för 1 399 hyresgäster i Karlshamn och Olofström
Ladda ned bild

Om oss

Hyresgästföreningen är en demokratisk medlemsorganisation för dagens och morgondagens hyresgäster. Vi är partipolitiskt obundna och har över en halv miljon hushåll som medlemmar. Det gör oss till en av Sveriges största folkrörelser och den främsta företrädaren för hyresgästerna.Vårt uppdrag är allas rätt till en god bostad till rimlig kostnad. Dessutom ska alla hyresgäster garanteras ett boende med trygghet, inflytande och gemenskap.

Följ Hyresgästföreningen Region Sydost

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hyresgästföreningen Region Sydost

Privata hyresvärdar i Karlskrona vill börja förhandla om nya hyreshöjningar redan nu7.6.2024 11:08:03 CEST | Pressmeddelande

I Karlskrona väljer ett stort antal privata hyresvärdar att redan nu gå ut med krav på hyreshöjningar till 2025. Detta trots att 2024 års hyresförhandlingar ännu inte är klara på flera håll i landet, och trots att de kostnadsunderlag som ska användas i förhandlingarna ännu inte finns. Hyresgästföreningen riktar skarp kritik mot agerandet och påpekar att det stressar redan hårt pressade hyresgäster.

Privata hyresvärdar i Växjö vill börja förhandla om nya hyreshöjningar redan nu5.6.2024 15:50:18 CEST | Pressmeddelande

I Växjö väljer ett stort antal privata hyresvärdar att redan nu gå ut med krav på hyreshöjningar till 2025. Detta trots att 2024 års hyresförhandlingar ännu inte är klara på flera håll i landet, och trots att de kostnadsunderlag som ska användas i förhandlingarna ännu inte finns. Hyresgästföreningen riktar skarp kritik mot agerandet och påpekar att det stressar redan hårt pressade hyresgäster.

Privata hyresvärdar i Kalmar kräver hyreshöjningar på runt 15 procent redan nu5.6.2024 15:34:56 CEST | Pressmeddelande

I Kalmar län väljer ett stort antal privata hyresvärdar att redan nu gå ut med krav på hyreshöjningar till 2025. Detta trots att 2024 års hyresförhandlingar ännu inte är klara på flera håll i landet, och trots att de kostnadsunderlag som ska användas i förhandlingarna ännu inte finns. Hyresgästföreningen riktar skarp kritik mot agerandet och påpekar att det stressar redan hårt pressade hyresgäster.

Privata hyresvärdar i Jönköping kräver hyreshöjningar på 14,5 procent redan nu5.6.2024 15:29:35 CEST | Pressmeddelande

I Jönköpings län väljer ett stort antal privata hyresvärdar att redan nu gå ut med krav på hyreshöjningar till 2025. Detta trots att 2024 års hyresförhandlingar ännu inte är klara på flera håll i landet, och trots att de kostnadsunderlag som ska användas i förhandlingarna ännu inte finns. Hyresgästföreningen riktar skarp kritik mot agerandet och påpekar att det stressar redan hårt pressade hyresgäster.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye