Booli

Ny analys: Så mycket ökar en köksrenovering värdet på en lägenhet

Dela

För andra året i rad släpper Booli sin omfattande köksanalys. Christopher Madsen, analytiker på bostadssajten, bekräftar återigen att det lönar sig att investera i ett nytt kök. I storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö kan en köksrenovering öka värdet på en lägenhet med 200 000 kronor.

– Analysen visar att i Stockholm, Malmö och Göteborg kan du höja värdet på din lägenhet med 200 000 kronor, säger Christopher Madsen, analytiker på Booli.

Förra året tog Booli fram en omfattande köksanalys med hjälp av bland annat statistik från försäljningar av lägenheter över hela landet mellan juni 2016 och december 2023. Booli har under denna tidsperiod granskat totalt 36 000 lägenhetsförsäljningar där de visste skicket på köket vid försäljningstillfället – och nu är årets analys klar. 

Även budgetrenovering påverkar värdet

– Vi kan se att det alltid lönar sig att investera i ett nytt kök. Det gäller både lägenheter och villor, och du behöver inte lyxrenovera köket för att påverka försäljningspriset. Den största värdeökningen får de som går medelvägen, säger Christopher Madsen, analytiker på Booli och berättar att de har tittat på sex områden; Stockholm, Malmö, Göteborg samt mellersta, södra och norra Sverige. 

Booli har arbetat efter fem skalor där 1 är ett riktigt dåligt kök, och 5 är ett superlyxigt kök. Om man bor i en av storstäderna och går från standard 1 till 5 ökar värdet med cirka 200 000 kronor. 

Välrenoverade kök sticker ut

– I den här analysen har vi sett att ett välrenoverat kök påverkade värderingen med 60 000 kronor mer än under 2022. Vi vet inte vad trendskiftet beror på, men vi anar att det har med den passiva bostadsmarknaden att göra. Du behöver sticka ut från mängden om du ska sälja en bostad när utbudet nått rekordhöga nivåer, säger Christopher Madsen och betonar igen att medelvägen från 2 till 4 är ekonomiskt mest fördelaktigt, eftersom en lyxrenovering kostar mer.

För Stockholm, Malmö och Göteborg ligger värdeökningen, om du renoverar ditt kök från skala 1 till 5, på cirka 200 000 kronor, medan södra, mellersta och norra Sverige hamnar på en något lägre summa, ungefär 150 000 kronor. 

Om köksanalysen

Boolis köksanalys genomfördes baserat på försäljningar i landet skedda mellan 2016-06-01 och 2023-12-31. Under denna tidsperiod granskades totalt 36 000 försäljningar där skicket på köket vid försäljningstillfället var känt. Booli har arbetat efter fem skalor där 1 är ett riktigt dåligt kök, och 5 är ett superlyxigt kök. Resultatet avser endast lägenheter.

Kontakter

Om Booli

Booli är en bostadssajt med Sverige största samlade utbud av bostäder till salu, slutpriser och värderingar. Här finns även det största samlade utbudet av bostäder “snart till salu”. I Booli ingår även Hittamäklare som är en guide och jämförelsetjänst av mäklare. Tillsammans är vi en del av SBAB:s trygga och enkla tjänster för att köpa, sälja eller bo.

Följ Booli

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Booli

Så mycket kostar en lägenhet vid din spårvagnshållplats5.7.2024 07:05:00 CEST | Pressmeddelande

En ny kartläggning från bostadssajten Booli visar hur mycket en lägenhet kostar i snitt vid varje spårvagnsstopp i Göteborg. Jämfört med föregående år har snittpriserna gått ned vid majoriteten av hållplatserna. Dessutom har hållplatsen Berzeliigatan, som toppat listan de senaste fyra åren, blivit omsprungen av Valand. Mellan den dyraste och billigaste hållplatsen skiljer det nästan 60 000 kronor per kvadratmeter.

Här är Sveriges mest transparenta mäklare11.4.2024 07:08:00 CEST | Pressmeddelande

I syfte att skapa en tryggare bostadsmarknad presenterar mäklarguiden Hittamäklare årligen en lista över Sveriges mest transparenta mäklare. En utmanande bostadsmarknad ställer höga krav på mäklarbranschen. I år toppar Erik Bysell vid Nestor Fastighetsmäkleri i Stockholm listan över Sveriges mest transparenta mäklare 2023. Han menar att människor i stökiga tider i högre grad söker sig till seriösa aktörer.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye