UR

Ungdomslivets utmaningar i fokus när UR släpper dokumentärer och dramaserie för unga

Dela

Under våren släpper UR flera nya programserier som skildrar olika aspekter av livet som ung idag. Främlingar, Välkommen till vuxenlivet och Vi obehöriga skildrar ämnen som psykisk ohälsa, det nyfunna vuxenlivets utmaningar och att som ung hamna utanför samhället. Programserierna har premiär i maj på UR Play.

Chanel, Rodney och Tindra i dokumentärserien Vi obehöriga.
Chanel, Rodney och Tindra i dokumentärserien Vi obehöriga.

– UR ser ett särskilt stort behov i samhället för unga och ungas frågor. Därför satsar vi på ett utökat programutbud för att nå den unga målgruppen, även utanför skolkontexten. Med denna programsatsning fortsätter vi att stötta tonåringar och unga vuxna i att navigera genom de många utmaningar som de möter i sin vardag, säger Mysia Englund, innehållschef Projektområde Ung på UR. 

Den 8:e maj släpps dokumentärserien Vi obehöriga, programserien Välkommen till vuxenlivet samt dramaserien Främlingar, på UR Play. Dessutom släpps Välkommen till vuxenlivet och Främlingar även på UR Play:s Youtube-kanal. 

Vi obehöriga 
Premiär den 8:e maj på UR Play och i SVT1 den 19:e juni klockan 22.30. 

Vi obehöriga är en dokumentärserie som synliggör ungdomar i Sverige som saknar utbildning, arbete och framtidstro. I fyra avsnitt får vi följa ungdomarna Tindra, Chanel och Rodney som lever i ett utanförskap och kämpar för att komma på fötter. Hur hamnade de där? Och finns det en väg tillbaka? Vi träffar också tre drivna kvinnor i Eslövs kommun som använder sig av alla medel för att nå unga personer som är hemmasittare och inte varit i skolan på flera år. 

I Sverige lever omkring 150 000 unga mellan 16 och 29 år ett liv utanför samhället där de varken arbetar eller studerar. En stor majoritet av dem har varit utan arbete eller studier under flera år. Det är en grupp i samhället med hög grad av psykisk ohälsa, som ofta haft en svår barndom och som känner sig svikna av både vuxenvärlden och skolan.  

Främlingar 
Premiär den 8:e maj både på UR Play och i SVT1 klockan 22.10, samt på UR Play:s Youtubekanal

Vad händer när du delar ditt innersta med någon du inte känner? I dramaserien Främlingar samlar en psykologistudent fyra unga främlingar för att genomföra ett experiment inom psykisk ohälsa, men när två av deltagarna verkar känna varandra äventyras både studien och gruppens sammanhållning.  

Främlingar är en dramaserie som väcker igenkänning och eftertanke om ett allt för ofta aktuellt ämne bland unga i en tid när studier och rapporter larmar om ungas psykiska ohälsa. 

Välkommen till vuxenlivet 
Premiär den 8:e maj på UR Play, samt på UR Play:s Youtubekanal

Dokumentärserien Välkommen till vuxenlivet skildrar sju ungdomar som tar sina första kliv in i vardagen som vuxna. Serien botar oro med kunskap och går igenom vad man som ung vuxen bör ha koll på när man lämnar tonåren och helt plötsligt blir en del av det vuxna samhällets ekonomiska kretslopp. Varje avsnitt behandlar ett tydligt ämne inom vardagsekonomi och vi får följa när ungdomarna delar med sig av sina frågor, funderingar och felsteg på väg in i vuxenlivet.  

För mer information och intervjubokningar, vänligen kontakta pressansvarig på UR.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Välkommen till vuxenlivet har premiär den 8:e maj på UR Play
Välkommen till vuxenlivet har premiär den 8:e maj på UR Play
Ladda ned bild
Främlingar är en dramaserie för unga från UR. Premiär den 8:e maj på UR Play
Främlingar är en dramaserie för unga från UR. Premiär den 8:e maj på UR Play
Ladda ned bild
Främlingar är en dramserie för unga från UR. Premiär den 8:e maj på UR Play.
Främlingar är en dramserie för unga från UR. Premiär den 8:e maj på UR Play.
Ladda ned bild
Chanel, Rodney och Tindra i dokumentärserien Vi obehöriga.
Chanel, Rodney och Tindra i dokumentärserien Vi obehöriga.
Ladda ned bild

Om UR

UR är ett public service-bolag som producerar och sänder radio, tv och webb som består av starka berättelser, engagerande kunskap och nya perspektiv. Vårt uppdrag är att ta fram utbildnings- och folkbildningsprogram som breddar, förstärker och kompletterar andras utbildningsinsatser.

På UR Play finns allt innehåll från UR att ta del av, när som helst och under lång tid efter sändning. Många av UR:s program sänds även i Sveriges Radios och SVT:s kanaler samt i Kunskapskanalen, som UR driver tillsammans med SVT.

Följ UR

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från UR

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye