Kraftig ökning av stoppad alkohol som köpts på nätet
Svenskarna beställer hem alltmer alkohol via webbutiker eftersom det har blivit dyrt att själv frakta hem varorna från utlandet. Men många vet inte att de då också måste betala svensk alkoholskatt. Resultatet kan bli en dyrköpt läxa när både skatt och straffavgifter ska betalas om Tullverket stoppat leveransen. Förra året stoppades sju gånger så mycket alkohol som beställts från utländska webbutiker jämfört med året innan.
– Vi ser en dramatisk ökning när det gäller mängden stoppad alkohol i post- och paketflödet. De flesta som beställer alkohol från utländska webbutiker har tyvärr ingen aning om vilka regler som gäller, säger Martin Petersson som är sakkunnig på Tullverket.
Rejäl ökning
Under 2023 stoppade Tullverket sju gånger så mycket alkohol i post- och paketflödet jämfört med året innan. Mängden stoppad alkohol för eget bruk var under förra året 35 077 liter. Under 2022 var den mängden 4 873 liter. Det var framförallt mängden öl som ökade, från 2 410 liter till hela 27 830 liter. Mängden sprit nästan fördubblades, från 1 648 liter år 2022 till 3 213 liter förra året. För vin och cider var ökningen fem gånger så stor, från 815 till 4 034 liter.
Om man istället tittar på hur många försändelser som Tullverket stoppade i post- och paketflödet under 2023 så var det 378 stycken. Året innan, 2022, var det knappt hälften som många, 173 stycken. Under årets tre första månader har 167 alkoholförsändelser stoppats.
Dålig affär
– Det är faktiskt en rätt så dålig affär att beställa alkohol från utländska butiker utan att betala skatt. För när vi har stoppat alkoholen måste du förutom alkoholskatt även betala en straffavgift, som kallas för transporttillägg, för att få ut dina beställda varor, berättar Martin Petersson.
Om en person beställer till exempel tre liter vitt vin för 290 kronor och sju liter vodka för 1 650 kronor som stoppas vid införseln till Sverige blir kostnaden efter skatt och straffavgift drygt 4 100 kronor (se räkneexemplet).
Tydliga regler
– Jag förstår om folk tycker det verkar både praktiskt och ekonomiskt att beställa hem alkoholen via nätet nu när drivmedelspriserna är så höga. Tyvärr är webbutikerna ofta dåliga på att informera om vilka regler som gäller. Det är okänt för många att reglerna är olika beroende på om man transporterar alkoholen själv eller om man anlitar en transportör för alkoholen, säger Martin Petersson.
Reglerna säger att den som beställer alkohol på nätet från utlandet alltid ska betala alkoholskatt oavsett mängd. Det gäller även om det är för personligt bruk. Beställaren måste själv anmäla sig som mottagare till Skatteverket i förväg och se till att alkoholskatten blir betald.
Tullverket debiterade dubbelt så mycket skatt på alkoholköp från utländska webbutiker under 2023 jämfört med året innan. 2023 var skatteintäkterna 929 928 kronor. 2022 var det mindre än hälften: 421 185 kronor.
Räkneexempel
En person beställer från en utländsk webbutik tre liter vitt vin för 290 kronor och sju liter vodka för 1 650 kronor. Tullverket stoppar försändelsen eftersom mottagaren inte har betalat svensk alkoholskatt.
Inköpspris utan alkoholskatt: 1 940 kronor.
Alkoholskatten för vinet är 88 kronor och för spriten 1 475 kronor.
Inköpspris med alkoholskatt (88 + 1 475 + 1 940): 3 503 kronor.
Totalpris efter skatt och transporttillägg, som är 40 procent av skatten (3 503 + 625): 4 128 kronor.
För mer information och bilder, kontakta Tullverkets presstjänst:
0771-450 590 eller press@tullverket.se
Bilder för nerladdning finns i Tullverkets pressrum på Via-tt.se
Nyckelord
Bilder
Om oss
Tullverket är en statlig myndighet som kontrollerar flödet av varor över Sveriges gränser. Med visionen att bara godkända varor ska passera gränsen hindrar vi olagliga varor från att komma in i landet och bidrar till ett tryggare samhälle. Vi förenklar handeln med andra länder och lägger grunden till ökad tillväxt och konkurrens på lika villkor. Tullverket, som grundades 1636, har i dag cirka 2 500 anställda och leds av vikarierande generaltulldirektör Johan Norrman.
Följ Tullverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Tullverket
Lastpall med livsmedel innehöll narkotika på väg till Norge25.11.2024 11:54:08 CET | Pressmeddelande
Genom ett avancerat upplägg med import av livsmedel från Spanien till Sverige, försökte en liga smuggla drygt 78 kilo cannabis via Värmland till Norge. Men Tullverket avslöjade smugglingsförsöket när en lastpall hos en speditionsfirma undersöktes i Göteborg. Utredningen visar också att de har gjort flera resor till Norge det senaste året. På måndagen åtalades tre män vid Värmlands tingsrätt misstänkta för grov narkotikasmuggling och grovt narkotikabrott.
Stora beslag i europeisk insats mot gränsöverskridande brottslighet14.10.2024 15:35:54 CEST | Pressmeddelande
Flera kilo beslagtagen narkotika, beslag och utmätt gods för 800 000 Euro och 57 gripna personer. Det är några resultat av en svenskledd europeisk insats mot gränsöverskridande brottslighet i Östersjöområdet.
Narkotikagrossister avslöjade runt om i Stockholmsområdet11.10.2024 10:58:04 CEST | Pressmeddelande
Ett omfattande nätverk med centraler för distribution av narkotika har avslöjats av Tullverket. I flera lägenheter i Stockholmsområdet har ett kriminellt nätverk ägnat sig åt att ta emot beställningar, förpacka och sedan distribuera narkotiska preparat till tusentals drogköpare runt om i Sverige. Nio personer åtalades på fredagen vid Södertörns tingsrätt misstänkta för bland annat synnerligen grovt narkotikabrott.
Smugglade kokain i schampoflaskor3.10.2024 06:50:46 CEST | Pressmeddelande
Ett tips från amerikanska myndigheter gjorde att Tullverket kunde avslöja smuggling av kokain i flaskor med hårvårdsprodukter. I en försändelse från Colombia till en kvinna i Göteborg fanns det drygt ett kilo kokainklorid. När sedan Tullverkets spanare slog till mot en lägenhet hittades mera kokain och en mobil med filmer som visade hur kokain hanterats. Nu åtalas den kvinnliga mottagaren av paketet för grovt narkotikabrott och en man som förvarat och förpackat stora mängder kokain åtalas för bland annat synnerligen grovt narkotikabrott.
Tullverket i ny satsning mot organiserad brottslighet17.9.2024 11:15:00 CEST | Pressmeddelande
Idag lanseras “Sverige mot organiserad brottslighet“ (SMOB), ett initiativ som syftar till att stärka Sveriges samlade förmåga att bekämpa den organiserade brottsligheten med särskilt fokus på den kriminella ekonomin. Genom att förbättra kompetensen och kapaciteten hos yrkesverksamma och stärka samverkan mellan olika samhällsaktörer genom forskning, utbildning och innovation, bidrar SMOB till samhällets förmåga att försvåra och förhindra kriminella verksamheter som hotar landets säkerhet och välfärd.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum