Civil Rights Defenders

Syrisk brigadgeneral inför rätta i Sverige

Dela

På måndag inleds en rättegång i Stockholms tingsrätt mot en tidigare brigadgeneral i den syriska armén. Mannen står åtalad för medhjälp till folkrättsbrott i Syrien och är den högst rankade militära tjänstemannen att ställas inför rätta i en europeisk domstol för folkrättsbrott i Syrien. Rättegången är också den första i Europa att behandla krigsbrott begångna inom ramen för den syriska regeringens krigföring och handlar om urskillningslösa attacker som drabbat civila. 
 
Med nära 200 000 syrier i Sverige är målet relevant för många. Civil Rights Defenders finns därför på plats för att bevaka rättegången och kan kommentera målet utifrån ett folkrättsperspektiv.

Stockholms tingsrätt där rättegången äger rum.
Stockholms tingsrätt där rättegången äger rum.

– Rättegångar om folkrättsbrott begångna i Syrien är oerhört viktiga för att brottsoffer ska kunna få någon form av upprättelse, och för att de ska få komma till tals. Att få det som inträffat erkänt av en oberoende domstol kan också ha stor betydelse för andra som påverkats av attackerna men som inte har möjlighet att vara målsägande i den här rättegången, säger Aida Samani, senior jurist på Civil Rights Defenders. 

Hela grannskap jämnades med marken 

Vid tillfället för brotten tjänstgjorde den åtalade mannen som brigadgeneral och chef för en beväpningsavdelning i den syriska armén. Han står åtalad för medhjälp till folkrättsbrott för sin inblandning i urskillningslösa attacker i och omkring städerna Homs och Hama i Syrien mellan 1 januari och 20 juli 2012 som orsakade omfattande skador på civil egendom, där hela grannskap jämnades med marken, och att tusentals civila skadades eller miste livet. 

Enligt åtalet genomfördes attackerna i strid med den internationella humanitära rättens principer om distinktion, försiktighet och proportionalitet. Det vill säga att den syriska armén vid genomförandet av sina attacker inte gjorde någon åtskillnad mellan civila och stridande eller mellan civil egendom och militära mål och att attackerna saknade proportionalitet. 

Systematiska attacker mot civilbefolkningen 

–  Den syriska armén har alltsedan det folkliga upproret i Syrien i mars 2011 haft som strategi att belägra städer och genomföra urskillningslösa attacker mot städerna, i syfte att krossa oppositionen.  Detta har inneburit stora förluster av mänskligt liv och stora skador på civil egendom, och har skett i strid med internationell humanitär rätt, säger Aida Samani, senior jurist på Civil Rights Defenders. 

Åtalet bygger i huvudsak på vittnesmål, rapporter och officiella dokument från den syriska regeringen men också på uppgifter som mannen själv har lämnat i förhör. Under rättegången vittnar åtta målsägande som drabbats av attackerna och flertalet vittnen. 

Rättegången beräknas äga rum mellan 15 april och 21 maj. Dom väntas falla ett par veckor senare. 

Civil Rights Defenders rapporterar från rättegången  

Civil Rights Defenders experter på folkrättsbrott bevakar rättegången på plats i rättssalen varje dag och publicerar löpande rapporter. Följ rapporteringen här, där det redan finns en rapport publicerad som närmare beskriver åtalet och bakgrunden till målet.  

Kontakta oss för intervju och kommentarer 

Aida Samani, senior jurist på Civil Rights Defenders, arbetar med folkrättsbrott begångna i Syrien. Hon är väl insatt i fallet och kan bland annat svara på frågor och förklara mer kring: 

  • målet ur ett folkrättsligt perspektiv,  

  • vikten av ansvarsutkrävande och upprättelse för brottsoffer, 

  • betydelsen av att kunna utkräva ansvar internationellt för brott begångna i Syrien. 

Aida Samani kan också svara på frågor kring anmälningar som Civil Rights Defenders har lämnat in till polisens krigsbrottsgrupp om folkrättsbrott begångna i Syrien. 

Är du intresserad av en kommentar eller intervju, vänligen kontakta vår presstjänst. 

E-post: press@crd.org  

Tfn: +46 (0)76 576 27 62  

Bilder

Aida Samani, senior jurist, Civil Rights Defenders
Aida Samani, senior jurist, Civil Rights Defenders
Ladda ned bild

Civil Rights Defenders är en internationell människorättsorganisation som grundades i Sverige 1982. Vi arbetar för och tillsammans med tusentals människorättsförsvarare som kämpar för att demokrati ska gälla och de mänskliga rättigheterna respekteras världen över. Vår uppgift är att se till att de kan arbeta säkrare, smartare och snabbare. Vi håller även makthavare i Sverige ansvariga när de kränker mänskliga rättigheter på hemmaplan.

Läs om vilka länder och regioner vi bevakar här.

Läs om vårt uppdrag och våra arbetsmetoder här.

Följ Civil Rights Defenders

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Civil Rights Defenders

Civil Rights Defender of the Year 2024 – Ukrainian Mariia Sulialina documents grave violations against children25.4.2024 08:02:16 CEST | Pressmeddelande

The 2024 Civil Rights Defender of the Year Award goes to Mariia Sulialina, 27, head of the Ukrainian human rights organisation Almenda. Mariia Sulialina became a human rights activist when she was only 15. For many years she has fought tirelessly to hold accountable those responsible for the abuses committed against children during the war in Ukraine.

“Fler barn kommer att sättas i förvar” – kritik mot EU:s nya migrationspakt11.4.2024 13:12:34 CEST | Pressmeddelande

Igår röstades Europeiska unionens migrations- och asylpakt igenom i parlamentet efter flera års förhandlingar. Den undergräver rätten till asyl och kommer att leda till kraftigt ökat lidande för migranter och asylsökande, menar människorättsorganisationen Civil Rights Defenders som har granskat pakten. – Migrationspakten hindrar människor att söka och få skydd från krig och förföljelse. Fler barn och vuxna kommer att sättas i förvar och rättsosäkra asylprocesser kommer att öka, säger Martin Nyman, senior jurist på Civil Rights Defenders.

Iransk medborgare döms för folkrättsbrott och mord – Civil Rights Defenders kommenterar19.12.2023 17:04:55 CET | Pressmeddelande

En iransk medborgare dömdes idag i Svea hovrätt för folkrättsbrott och 24 fall av mord för sin inblandning i massavrättningar av politiska fångar Gohardasht-fängelset i Iran 1988. Domen är historisk och en seger för brottsoffer och de många människor som påverkats av övergreppen. Civil Rights Defenders har bevakat rättegången på plats i rättssalen i över två års tid, först i tingsrätten och nu i hovrätten. – Det är en viktig dom som har stor betydelse för att kunna ställa förövare till svars. Det rör sig om oerhört allvarliga brott som ingen tidigare hållits ansvarig för. Domen från Svea hovrätt ger brottsoffer och de många som drabbats någon form av rättvisa och upprättelse, säger John Stauffer, chefsjurist på Civil Rights Defenders.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye