Radiohjälpen

RADIOHJÄLPEN GER STÖD TILL NYA PROJEKT I UKRAINA

Dela

Radiohjälpen har under april månad fattat beslut att bevilja 13,6 miljoner kr till tre projekt i Ukraina. Stödet omfattar främst mediciner och kirurgi, psykosocialt stöd och arbete mot sexualiserat våld. Med hjälp av allmänhetens stöd och engagemang fortsätter Radiohjälpen ge stöd till civilbefolkningen i Ukraina.

Rita, 61 år, lever i en by nära frontlinjen i Ukraina. Hon är en av de som fått stöd via organisationen Läkare Utan Gränser, som Radiohjälpen stöttat sedan den fullskaliga ryska invasionen 2022. Radiohjälpen beviljar tre nya stöd för att fortsatt lindra nöden hos civilbefolkningen i Ukraina. Mediciner, psykosocialt stöd och arbete mot konfliktrelaterat sexualiserat våld är viktiga delar. Sedan 2022 har 153 miljoner kr samlats in och stöttat 16 omfattande projekt för folket i Ukraina.
Rita, 61 år, lever i en by nära frontlinjen i Ukraina. Hon är en av de som fått stöd via organisationen Läkare Utan Gränser, som Radiohjälpen stöttat sedan den fullskaliga ryska invasionen 2022. Radiohjälpen beviljar tre nya stöd för att fortsatt lindra nöden hos civilbefolkningen i Ukraina. Mediciner, psykosocialt stöd och arbete mot konfliktrelaterat sexualiserat våld är viktiga delar. Sedan 2022 har 153 miljoner kr samlats in och stöttat 16 omfattande projekt för folket i Ukraina. Foto: Nuria Lopez Torres/MSF

Insamlingen till civilbefolkningen i Ukraina är en av de största i Radiohjälpens historia. Sedan den ryska fullskaliga invasionen 2022 har Radiohjälpen, genom en särskild Ukrainainsamling, samlat in nästan 153 miljoner kr. Projekt för civila i Ukraina har även stöttats från insamlingarna Världens Barn, där H.M. Drottning Silvia hade en särskild födelsedagsinsamling för Ukraina, och Musikhjälpen.

Radiohjälpen fortsätter att ge stöd genom Ukrainainsamlingen till organisationer som bidrar till att förbättra livssituationen för civilbefolkningen i Ukraina. Totalt har 11 organisationer mottagit medel för 16 olika projekt. Under året som gått har det akuta stödet bland annat omfattat insatser som fokuserat på nödhjälp särskilt riktat till kvinnor, barn, och HBTQIA+ personer. Stöd har även gått till insatser fokuserade på att ge skydd till barn som tvingats på flykt, psykosocialt stöd, och tillgång till rent vatten. I två av de senaste beviljade projekten ligger fokus främst på medicin och krigskirurgi samt psykosocialt stöd.

  • Medicin och krigskirurgi, 5,2 miljoner kr. Stöd ges till organisationen Läkare Utan Gränser som arbetar med medicinska och humanitära insatser i olika delar av landet. Organisationen har tidigare erhållit 3 miljoner kr från Radiohjälpen för arbetet i Ukraina. Projektet syftar till att ge livsnödvändig vård till den krigsdrabbade civilbefolkningen, likväl som fokus ligger på att stärka redan befintlig hälso-och sjukvårdsstruktur genom kapacitetsstärkande insatser och resursmobilisering. Detta görs bland annat genom stationerade och mobila kliniker för primärvård och psykosocialt stöd, samt rehabilitering av krigsdrabbade individer. Projektet beräknas nå mellan 70 000 till 150 000 människor, med särskilt fokus på sårbara grupper som kvinnor och barn.
  • Psykosocialt stöd, 5 miljoner kr. Stöd ges till organisationen ADRA Sverige och kompletterar ett tidigare stöd från Radiohjälpen om 15 miljoner kr till främst matleveranser. Projektet ger psykosocialt stöd till barn och vårdnadshavare som drabbats av kriget och genomförs i fem olika regioner i Ukraina. Aktiviteter i projektet inkluderar bland annat stödsamtal och stöd till vårdnadshavare och lärare i hur de kan uppmärksamma trauma för att ge stöd till barn. Projektet förväntas nå 12 200 personer, varav 10 000 barn.
  • Sexualiserat våld som drabbar kvinnor, flickor och HBTQAI+-personer, 3,4 miljoner kr. Genom stödet stärkts den genusmedvetna humanitära responsen via organisationen Kvinna till Kvinna, som tidigare erhållit 4,8 miljoner kr från Radiohjälpen för detta arbete. Kvinnorättsorganisationer får stöd i arbete mot könsbaserat våld och konfliktrelaterat sexualiserat våld. Behoven varierar från stöd och hjälp vid flykt och boenden för internflyktingar, humanitärt stöd till kvinnor och flickor, men även andra sårbara grupper så som äldre och personer med funktionsnedsättning. Det handlar också om psykologiskt stöd och traumabearbetning, informationsinsatser kring säkerhet för HBTQ-personer samt att säkerställa tillgång till medicin, inklusive HIV-läkemedel.  Stödet väntas nå 4 000 personer, varav 1 600 är barn.

På denna länk kan du ta del av Radiohjälpens alla projekt som beviljats stöd

FORTSÄTT STÖDJA UKRAINA

Swisha din gåva till Radiohjälpen 90 19 506. Du kan även ge en gåva via plusgiro till 90 1950-6.

Stort tack för ditt stöd och engagemang!

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Rita, 61 år, lever i en by nära frontlinjen i Ukraina. Hon är en av de som fått stöd via organisationen Läkare utan Gränser, som Radiohjälpen stöttat sedan den fullskaliga ryska invasionen 2022. Radiohjälpen beviljar tre nya stöd för att fortsatt lindra nöden hos civilbefolkningen i Ukraina. Mediciner, psykosocialt stöd och arbete mot konfliktrelaterat sexualiserat våld är viktiga delar.
Rita, 61 år, lever i en by nära frontlinjen i Ukraina. Hon är en av de som fått stöd via organisationen Läkare utan Gränser, som Radiohjälpen stöttat sedan den fullskaliga ryska invasionen 2022. Radiohjälpen beviljar tre nya stöd för att fortsatt lindra nöden hos civilbefolkningen i Ukraina. Mediciner, psykosocialt stöd och arbete mot konfliktrelaterat sexualiserat våld är viktiga delar.
Ladda ned bild

Länkar

Detta är Radiohjälpen

Stiftelsen Radiohjälpen, i förkortad form benämnd Radiohjälpen, vars beslutande organ är dess styrelse, har till uppgift att i samråd med Sveriges Television AB, Sveriges Radio AB och Sveriges Utbildningsradio AB samordna radio-och TV-bolagens insamlingsverksamhet för humanitärt ändamål. Sedan 1939 har vi samlat in pengar för att förändra liv och lindra nöd i Sverige och i hela världen. Genom särskilda insamlingar skapar vi gemensam kraft med tydliga mål om förändring. Radiohjälpen samarbetar med professionella och kompetenta partnerorganisationer för att varje insamlad krona ska komma till mest effektiva användning.

Läs om hur Radiohjälpen arbetar 2022 - 2025

Följ Radiohjälpen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Radiohjälpen

Följ med Kronprinsessan på projektbesök6.6.2024 06:06:00 CEST | Pressmeddelande

Kronprinsessan Victorias fond stödjer projekt för barn och unga som lever med funktionsnedsättning. Ett av projekten drivs av Astma- och Allergiförbundet. Ikväll börjar appellen från besöket att sändas på SVT. "Alla har rätt till en aktiv fritid", säger Kronprinsessan Victoria vid besöket. "Det är så otroligt viktigt att som individ bli stärkt, och också få stimulans och utvecklas. Det önskar vi för alla."

Radiohjälpens anseende högst i mätning30.5.2024 16:37:43 CEST | Pressmeddelande

Den årliga mätningen av organisationers anseende är genomförd. Mätningen visar att Radiohjälpen åter ligger högst, på en delad förstaplats, med ett anseendeindex på 66. "Vårt höga anseende tyder på ett starkt förtroende från allmänheten för Radiohjälpen. Det innebär att vi kan göra ännu mer skillnad där det behövs som mest", säger Kristina Henschen, generalsekreterare för Radiohjälpen. "Vårt stora tack till var och en som engagerar sig genom Radiohjälpen för en mer rättvis värld."

Livsviktigt stöd för Världens Barn26.3.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande

Totalt samlades 104,6 miljoner kronor in till Världens Barn under 2023. Genom 23 projekt i 14 olika länder gör insamlingen skillnad för barns rätt till hälsa, skola och trygghet. ”Stort tack för det livsviktiga engagemanget, tillsammans gör vi barndomar möjliga”, säger Kristina Henschen, generalsekreterare för Radiohjälpen som står bakom insamlingen Världens Barn, ihop med svenska civilsamhället och i samordning med Public Service. ”Tack vare allmänhetens gåvor kan vi stötta projekt – där det behövs som mest.”

Så gör din gåva skillnad!22.3.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande

Årsredovisningen för 2023 är underskriven. Under året som gått har Radiohjälpens stöd lindrat nöd och räddat liv för människor runt om i världen, men även gjort skillnad i Sverige. Radiohjälpen samlade in 189 miljoner kr och stöttade 46 projekt i 32 länder, och 84 projekt nationellt. ”Det starka engagemanget från allmänheten har gjort att våra kampanjer Världens Barn och Musikhjälpen nått sina näst högsta resultat genom tiderna”, säger Kristina Henschen, generalsekreterare för Radiohjälpen. ”Det är glädjande att människor gör skillnad i en allt svårare utveckling med krig och klimatkatastrofer runt om i världen”.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye