Läkemedelsverket

Har ditt barns hudvårdsrutiner gått till överdrift?

Dela

Avancerade hudvårdsprodukter har blivit populära långt ned i åldrarna. Men barns hud behöver inte serum, peeling, rynkkrämer och liknande. De här produkterna är framtagna för vuxna och är inte säkerhetsbedömda för barn.

Sminkbord med telefon som visar ungdom som använder hudvårdsprodukter
Avancerade hudvårdsprodukter har blivit populära långt ned i åldrarna. Men barns hud behöver inte serum, peeling, rynkkrämer och andra produkter som är avsedda för vuxna.

Barns hud behöver inte så mycket hudvård. De behöver tvätta ansikte, kropp och hår regelbundet och skydda sig från solen med skugga, kläder och solkräm. Om huden är torr behöver den återfuktas med en mild mjukgörande kräm.

Onödigt och potentiellt allergiframkallande

– Att barn långt ner i åldrarna håller på med avancerad hudvård är en trend som kommit ganska nyligen. Vi vet därför inte så mycket om hur barns hud påverkas av produkterna på längre sikt. Det vi vet är att dessa produkter är framtagna för vuxna och alltså säkerhetsbedömda för vuxna – och inte för barn, säger Elmira Tavoosi, senior utredare för kosmetiska produkter på Läkemedelsverket.

Ju yngre man är och ju mer frekvent man kommer i kontakt med ett ämne, desto större är risken att man utvecklar allergier som annars inte hade uppstått. Därför är det bra att vara försiktig med produkter för vuxna när man är barn.

Tre tips till föräldrar

  • Låt barnet testa produkter i måttliga mängder och vid enstaka tillfällen. Det är helt naturligt att barn är nyfikna och vill testa produkter. Men barn behöver inte någon avancerad hudvård.
  • Uppmuntra barnet till att tvätta ansikte, kropp och hår regelbundet och hjälp ditt barn att skydda sig från solen med skugga, kläder och solkräm. Om huden är torr så behöver den återfuktas med en mjukgörande kräm. Välj gärna milda, parfymfria produkter anpassade för barn.
  • Kontakta vården för rådgivning om du har barn med exempelvis akne, eksem eller andra hudutslag.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.

Följ Läkemedelsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye