Civil Rights Defenders

“Fler barn kommer att sättas i förvar” – kritik mot EU:s nya migrationspakt

Dela

Igår röstades Europeiska unionens migrations- och asylpakt igenom i parlamentet efter flera års förhandlingar. Den undergräver rätten till asyl och kommer att leda till kraftigt ökat lidande för migranter och asylsökande, menar människorättsorganisationen Civil Rights Defenders som har granskat pakten.

– Migrationspakten hindrar människor att söka och få skydd från krig och förföljelse. Fler barn och vuxna kommer att sättas i förvar och rättsosäkra asylprocesser kommer att öka, säger Martin Nyman, senior jurist på Civil Rights Defenders.

Möjligt att betala för att inte ta emot asylsökande

Ett av målen med EU:s migrationspakt var att komma överens om hur EU:s medlemsländer ska samarbeta för att ta emot asylsökande på ett rättvist sätt. Igår röstade EU-parlamentet ja till pakten, däribland till en solidaritetsmekanism där medlemsländer kan köpa sig fria från ansvaret att ta emot sin proportionerliga andel av EU:s asylsökande.

Sverige motsatte sig inledningsvis denna mekanism, som bland annat Ungern och Polen tog initiativ till, men i mars i år indikerade den svenska migrationsministern att Sverige är öppna för att betala för att slippa ta emot asylsökande från andra EU-länder.

– Svenska politiker från båda blocken var en gång starkt kritiska till mekanismen och vissa menade till och med att det var oetiskt att sätta en prislapp på människor. Men nu låter det annorlunda. I stället för att ta emot en proportionerlig del av asylsökande vill nu Sverige, liksom Ungern, köpa sig fria från det ansvaret, säger Martin Nyman, senior jurist på Civil Rights Defenders.

Rättsosäkra asylprocesser

Nya regler för hur asylansökningar ska prövas kommer att gälla i vissa situationer. Exempelvis kommer asylsökande som räddats efter en sök- och räddningsaktion och kommer från ett land där färre än 20 procent beviljas asyl att hänvisas till ett påskyndat gränsförfarande. Under tiden gränsförfarandet hanteras har den asylsökande ingen rätt att resa in på EU:s territorium, vilket riskerar att leda till kraftigt ökad användning av förvar vid EU:s yttre gränser, menar Civil Rights Defenders.

Migrationspakten tillåter också länder att ansöka om undantag från EU:s asylreglering i en krissituation, som vid omfattande flyktingmottagande eller vid pandemier och naturkatastrofer. Medlemsländerna kan då få möjlighet att utöka antalet individer som får sin asylansökan prövad genom ett påskyndat gränsförfarande och tiden för gränsförfarandet förlängs.

– Nya regler gör det möjligt för länder att undvika skyldigheten att tillhandahålla en rättssäker asylprövning. Det undergräver rätten till asyl och ökar risken för att personer kommer att utvisas i strid med FN:s flyktingkonvention och Europakonventionen, säger Martin Nyman, senior jurist på Civil Rights Defenders.

En oberoende övervakningsmekanism

Krig, klimatförändringar, förföljelse och bristande tillgång till mat, vatten och sjukvård får miljontals människor att fly sina hem varje år. Enligt UNHCR tas 75 procent av världens flyktingar idag emot i låg- eller medelinkomstländer.

– EU:s migrationspakt ställer mycket låga krav på vad ett medlemsland måste göra när det gäller att ta ansvar för asylsökande. Sverige behöver inte gå samma hårda väg. Vi kan säkerställa att asylförfaranden i Sverige är rättssäkra och vi kan argumentera mot framtida avtal som tillåter länder att betala diktaturer för att hålla asylsökande utanför Europas gränser, säger Martin Nyman, senior jurist på Civil Rights Defenders.

En oberoende utvärderingsmekanism som ska övervaka att mänskliga rättigheter efterlevs när människor tas emot vid EU:s yttre gräns kommer att inrättas.

– Sverige kan och bör bidra till inrättandet av den oberoende övervakningsmekanismen som föreslås i pakten för att stärka skyddet för mänskliga rättigheter vid EU:s yttre gränser, säger Martin Nyman, senior jurist på Civil Rights Defenders.

Kontakta oss 

Våra juridiska experter finns tillgängliga för intervjuer och kan kommentera hur EU:s asyl- och migrationspakt påverkar asylsökandes rättigheter och hur rättssäkerheten riskerar att försvagas. Kontakta vår pressjour via press@crd.org eller på telefonnummer +46 (0)76 576 27 62.

Nyckelord

Bilder

Civil Rights Defenders är en internationell människorättsorganisation som grundades i Sverige 1982. Vi arbetar för och tillsammans med tusentals människorättsförsvarare som kämpar för att demokrati ska gälla och de mänskliga rättigheterna respekteras världen över. Vår uppgift är att se till att de kan arbeta säkrare, smartare och snabbare. Vi håller även makthavare i Sverige ansvariga när de kränker mänskliga rättigheter på hemmaplan.

Läs om vilka länder och regioner vi bevakar här.

Läs om vårt uppdrag och våra arbetsmetoder här.

Följ Civil Rights Defenders

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Civil Rights Defenders

Svensk rättegång mot syrisk brigadgeneral avslutas i dag23.5.2024 15:59:46 CEST | Pressmeddelande

I dag avslutas rättegången i Stockholms tingsrätt mot en syrisk brigadgeneral åtalad för medhjälp till folkrättsbrott. Mannen är den högst rankade militären att ställas inför rätta för folkrättsbrott begångna i Syrien och rättegången har fått stor uppmärksamhet världen över. Civil Rights Defenders har bevakat och rapporterat från rättegången och vår jurist, Aida Samani, kan kommentera när dom väntas falla den 20 juni.

Årets människorättsförsvarare 2024 till Stockholm15.5.2024 14:27:07 CEST | Pressmeddelande

Den 20–22 maj kommer människorättsförsvararen Mariia Sulialina från Ukraina till Stockholm för att ta emot utmärkelsen Civil Rights Defender of the Year Award. 27-åriga Mariia har engagerat sig för mänskliga rättigheter sedan hon var 15 år och kämpar för barnen i de ockuperade områdena av Ukraina. Kontakta oss för att boka intervju eller rapportera om prisutdelningen. Ceremonin sker i Stockholm den 21 maj.

Bannlyste nicaraguanske författaren Sergio Ramírez på besök i Sverige3.5.2024 09:44:27 CEST | Pressmeddelande

Den 12–15 maj kommer den internationellt prisbelönte nicaraguanske författaren och tidigare vicepresidenten, Sergio Ramírez, till Sverige. Fråntagen sitt nicaraguanska medborgarskap och bannlyst av diktaturen i sitt hemland lever han sedan tre år i exil i Spanien. Att öppet läsa hans böcker i Nicaragua kan leda till problem. Ändå fortsätter de att spridas, särskilt hans senaste trilogi som i deckarform behandlar läget i landet. Kontakta oss för en intervju.

Civil Rights Defender of the Year 2024 – Ukrainian Mariia Sulialina documents grave violations against children25.4.2024 08:02:16 CEST | Pressmeddelande

The 2024 Civil Rights Defender of the Year Award goes to Mariia Sulialina, 27, head of the Ukrainian human rights organisation Almenda. Mariia Sulialina became a human rights activist when she was only 15. For many years she has fought tirelessly to hold accountable those responsible for the abuses committed against children during the war in Ukraine.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye