Vintern knäckte många träd – ökad risk för granbarkborre
Under vinterns oväder har ovanligt många träd fallit eller knäckts av tung snö i Götaland och Svealand. Det ökar risken för angrepp av skadeinsekten granbarkborre som gärna söker sig till nedsatta och skadade träd. Skogsstyrelsen uppmanar nu därför skogsägare de drabbade områdena att ta ut de skadade träden för att minska riskerna för nya angrepp i sommar.

– Skadade träd innebär rena turboeffekten för angrepp av granbarkborre eftersom den väljer skadade och försvagade granar att föröka sig i. Men går skogsägaren igenom sin skog och tar ut de träd som blåst ner eller skadats så minskar vi tillsammans risken för en ny angreppsvåg, säger Lennart Svensson, Skogsstyrelsens nationella skadesamordnare.
Efter den torra och varma sommaren 2018 exploderade omfattningen av angrepp från granbarkborre som beräknas ha dödat skog värd minst 20 miljarder kronor sedan dess, främst i landets södra delar. Glädjande nog har angreppen minskat vid de senaste årens inventeringar och därför är det nu viktigt med fortsatta insatser för att angreppen inte ska blossa upp igen.
Här är skadorna värst
Under vintern har återkommande snöoväder orsakat stora mängder tung blötsnö som fryst fast och till slut knäckt grenar och stam, så kallade snöbrott. Det finns också nedblåsta granar på många platser som behöver tas omhand. Enligt Skogsstyrelsens skadesamordnare som finns i varje län, är skadorna sprida över Götaland och Svealand men störst är problemen i:
- Värmland: snö och blåst i januari och februari gav en del snöbrott och vindfällen i sydvästra delen av länet, främst i Säffle och Grums kommuner.
- Gävleborg, vindfällen finns kvar efter stormen Hans i augusti förra året och tung blötsnö orsakade knäckta träd i november och december, främst i norra delarna av länet.
- Uppsala, snöbrott främst längs med Upplandskusten.
- Dalsland, främst i södra delarna finns spridda träd som fallit.
- Västra Götaland, nedblåsta träd efter stormen Louis i februari
- Östergötland, både snöbrott och hela träd som fallit på grund av blötsnön som föll kring jul. Värst drabbat är sydöstra delen och norr om Östgötaslätten.
- Kalmar, norra delarna av länet
- Skåne, omfattande snöbrott i sydöstra Skåne
Varierad skog minskar riskerna
För att minska risken för angrepp av framför allt granbarkborren rekommenderar Skogsstyrelsen att man ser över sin skog, fäller och tar ut de skadade eller nedblåsta granarna. Även avbrutna grövre trädtoppar behöver forslas bort eller behandlas så att insekter inte kan använda dem för att föröka sig i.
– På sikt handlar det också om att ha en variation i skogen av trädslag, ålder och skötsel för att minska risken för stormfällningar och omfattande insektsangrepp, säger Lennart Svensson.
Den som arbetar i snöskadad och stormfälld skog behöver också tänka på säkerheten. Arbetet medför ökade risker, särskilt om brutna toppar inte fallit till marken utan hänger kvar från knäckta stammar.
Mer information:
Västra Götaland, Dalsland, Östergötland, Kalmar, Skåne: Mats Carlén, skadesamordnare, Region Syd, 035-13 68 41, mats.carlen@skogsstyrelsen.se
Värmland, Gävleborg, Uppsala: Matts Rolander, skadesamordnare, Region Mitt, 018-27 88 43, matts.rolander@skogsstyrelsen.se
Presstjänst: 036-35 94 91, presstjanst@skogsstyrelsen.se
Vår presstjänst är tillgänglig vardagar kl. 8.00–16.30
Länkar:
Upparbeta färska vindfällen - Skogsstyrelsen
Granbarkborre - Skogsstyrelsen
Snöskador - Skogsstyrelsen
Omfattande snöbrott i sydöstra Skåne - Skogsstyrelsen
Stormen Louis kan gynna granbarkborren - Skogsstyrelsen
Följ Skogsstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Skogsstyrelsen
Skogsstyrelsen minskar antalet kontor i Dalarna16.4.2025 14:04:32 CEST | Pressmeddelande
Skogsstyrelsen kommer att minska antalet kontor i Dalarna och fortsättningsvis finnas kvar i Mora, Falun, Leksand, Hedemora och Malung. Skogsstyrelsens verksamhet kommer däremot att fortsätta finnas i hela länet.
Ny karta minskar risken för skador på vatten vid skogsbruk7.4.2025 07:38:37 CEST | Pressmeddelande
Nu kan skogsägare och övriga skogsbruket lättare bedöma riskerna för en försämrad vattenkvalitet i samband med till exempel avverkning och andra åtgärder i skogen. Idag sjösätter Skogsstyrelsen den nya Skogsvattenkartan som visar hur en åtgärd kan påverka vattnet och därmed guida skogsägaren till en bättre hänsyn. Kartan är också ett stöd vid återvätning.
Skaderapport: skogar i södra Sverige hårt ansatta av torka3.4.2025 07:50:57 CEST | Pressmeddelande
Skogar i främst södra Sverige lider av återkommande torka, något som accelererade med den torra sommaren 2018. Träden har ännu inte återhämtat sig och har svårt att komma i gång med tillväxten på flera håll. Det visar årets skogsskaderapport för 2024 från Skogsstyrelsen.
Första uppföljningen: långt kvar till en klimatanpassad skog13.3.2025 07:37:28 CET | Pressmeddelande
Det krävs mer insatser för att klimatanpassa skogen och skogsbruket i Sverige. Det visar den första fördjupade uppföljningen som Skogsstyrelsen har gjort. Av de 12 delmål som sattes upp för fem år sedan, är det fyra som helt eller delvis uppnåtts.
Intrångsersättningar ovan fjällnära fortsätter öka samtidigt är intresset fortsatt stort för formellt skyddad skog4.2.2025 09:37:45 CET | Pressmeddelande
Under 2024 betalade Skogsstyrelsen ut nästan 324 miljoner kronor i ersättningar till markägare som nekats avverka i fjällnära områden på grund av höga naturvärden. Det är en fortsatt ökning sedan 2020. Samtidigt var den areal som det bildades formellt skydd för under 2024, den lägsta sedan 1996 trots stort intresse för formellt skydd.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum