Läkemedelsverket

Ingen koppling mellan GLP-1-analoger och självskadebeteende eller självmordstankar

Dela

Det finns ingen koppling mellan behandling med GLP-1 analoger och självskadebeteende eller självmordstankar. Det konstaterar EMA:s säkerhetskommitté PRAC som har granskat tillgänglig information inklusive fallrapporter och resultat från två nya kliniska studier.

Man injicerar diabetesläkemedel på parkbänk utomhus
GLP-1-analoger är läkemedel som används för att behandla typ 2 diabetes och i vissa fall uttalad övervikt. Johnér

GLP-1-analoger är läkemedel som används för att behandla typ 2 diabetes och i vissa fall fetma. Berörda GLP-1-analoger är semaglutid, dulaglutid, liraglutid, lixisenatid exenatid. De ingår i följande läkemedel: Ozempic, Rybelsus, Wegovy, Victoza, Saxenda, Xultophy, Byetta, Bydureon, Lyxumia, Suliqua och Trulicity.

EMA inledde granskningen i juli 2023, efter rapporter om misstänkta biverkningar gällande självskadebeteende och/eller självmordstankar. Utredningen omfattar underlag från företag som marknadsför med dessa läkemedel inklusive data från kliniska studier, rapporter om misstänkta biverkningar. EMA har även granskat två kliniska studier som nyligen blivit tillgängliga.

Kontakter

Länkar

Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.

Följ Läkemedelsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye