Läkemedelsverket

Ingen koppling mellan GLP-1-analoger och självskadebeteende eller självmordstankar

Dela

Det finns ingen koppling mellan behandling med så kalllade GLP-1 analoger och självskadebeteende eller självmordstankar. Det konstaterar den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA:s säkerhetskommitté (PRAC) efter en omfattande granskning.

Man injicerar diabetesläkemedel
GLP-1-analoger är läkemedel som används för att behandla typ 2 diabetes och i vissa fall uttalad övervikt. Johnér

GLP-1-analoger är läkemedel som används för att behandla typ 2 diabetes och i vissa fall uttalad övervikt. Granskningen har pågått sedan juli 2023 och inleddes efter rapporter om misstänkta biverkningar gällande självskadebeteende och/eller självmordstankar.

– Det här är signaler som vi alltid tar på största allvar. Utredningen har omfattat underlag från företagen som har de här läkemedlen på marknaden, såsom data från kliniska studier, och rapporter om misstänkta biverkningar. EMA har även granskat två nya studier, säger Mari Thörn, utredare på Läkemedelsverket och en av Sveriges två representanter i EMA:s säkerhetskommitté.

De berörda GLP-1-analogerna är Ozempic, Rybelsus, Wegovy, Victoza, Saxenda, Xultophy, Byetta, Bydureon, Lyxumia, Suliqua och Trulicity.

Kontakter

Länkar

Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.

Följ Läkemedelsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye