Sigtuna kommun

Sigtuna kommun öppnar akutskola för mellan- och högstadieelever

Dela

Den 8 april öppnade Sigtuna kommun en akutskola för elever med normbrytande beteenden. Akutskolan ska ge eleverna bättre förutsättningar att kunna bryta destruktiva mönster och klara grundskolan.

Flera rader med elevskåp målade i en rosa färg och ett ljusgrått golv. Inga elever syns på bilden.
På akutskolan kommer elever med normbrytande beteende få stöd att bryta destruktiva mönster. Det skapar en tryggare miljö med studiero för alla elever. Skolmiljön på bilden har ingen koppling till akutskolan. Foto: Sigtuna kommun/Rosie Alm

Sigtuna kommun har länge prioriterat arbetet med att öka trygghet och studiero i skolan. Elever som utövar eller hotar att använda våld skapar en ohållbar arbetssituation för elever, lärare och annan skolpersonal, vilket kan göra det nödvändigt att byta miljö för en elev med normbrytande beteende. Den 8 april öppnade Sigtuna kommun en akutskola.

- I Sigtuna kommuns skolor ska man känna trygghet och studiero. Att etablera en akutskola är vårt sätt att skapa goda förutsättningar för en trygg tillvaro där förutsättningar ges för att eleverna ska klara grundskolan med godkända betyg, samtidigt som vi får möjlighet att bryta destruktiva beteenden hos de som stör och förstör för andra, säger Mattias Askerson, ordförande i förskole- och grundskolenämnden i Sigtuna kommun.

Innan en elev placeras på akutskolan görs en studieplan i samråd med den ordinarie skolan, som tar fasta på elevens styrkor och intressen i de olika ämnena för att på bästa sätt kunna stötta eleven. På akutskolan finns plats för åtta elever åt gången och där arbetar två speciallärare, två elevassistenter och en kurator.

- En placering på akutskolan är en åtgärd där vi utöver undervisning erbjuder samtalsstöd. På akutskolan finns resurser som stödjer eleven att förändra destruktiva beteenden. Arbetet sker i ett nära samarbete med vårdnadshavare, elevhälsan och socialtjänsten. Vårt mål är att akutskolan kan hjälpa till att skapa en tryggare skola med studiero, samtidigt som vi stöttar unga med normbrytande beteende att ta emot hjälp för att förändra sitt beteende och lyckas i skolan, säger Mikael Östling Huhta, verksamhetschef för grundskolan i Sigtuna kommun.

Efter tiden på akutskolan återgår eleven till ordinarie skolgång. Under en övergångsperiod har medarbetare på akutskolan ett tätt samarbete med personal i den ordinarie skolan för att följa upp elevens återkomst till ordinarie skolgång.

Beslut om akutskolan togs i kommunfullmäktige i november 2023. Den finansieras till viss del genom regeringens satsning på statsbidrag för akutskolor.

Kontakter

Bilder

Flera rader med elevskåp målade i en rosa färg och ett ljusgrått golv. Inga elever syns på bilden.
På akutskolan kommer elever med normbrytande beteende få stöd att bryta destruktiva mönster. Det skapar en tryggare miljö med studiero för alla elever. Skolmiljön på bilden har ingen koppling till akutskolan.
Ladda ned bild

Om oss

I Sigtuna kommun bor 50 000 invånare. De bor i någon av tätorterna Märsta, Sigtuna, Rosersberg eller på den levande landsbygden. Sigtuna är Arlandakommunen med Sveriges största flygplats.

Följ Sigtuna kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sigtuna kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye