Byggnads

Byggnads kommenterar uteblivna byggsatsningar i vårbudgeten

Dela

Idag presenterade regeringen sin vårändringsbudget. Trots en allvarlig byggkris görs inga satsningar för att få i gång bostadsbyggandet. Något Byggnads är väldigt kritiska mot.

Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.
Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.

– Trots att branschen befinner sig i den djupaste krisen på decennier väljer regeringen att sticka huvudet i sanden och helt lämna branschen åt sitt öde. Det är under all kritik, säger Johan Lindholm, Byggnads förbundsordförande.

– Yrkesarbetare med decennier av kompetens och erfarenhet varslas nu och tvingas söka sig till andra branscher. Lärlingar kommer inte ut på arbetsplatser och känner sig lurade på tre års studier. Vid 90-talskrisen lämnade 20 000 byggnadsarbetare branschen för att sedan aldrig komma tillbaka. Vi står inför samma situation nu. Finansministern talar gärna om allt som ska byggas i framtiden. Vem tror hon ska göra jobbet? säger Johan Lindholm, Byggnads förbundsordförande.

– Vi har tillsammans med resten av byggbranschen uppvaktat regeringen vid flera tillfällen och presenterat en rad åtgärder att ta till. Dels behöver vi göra som många av våra grannländer och inför ett produktionsstöd vid byggande av hyresrätter. Även statliga byggkrediter som lindrar den finansiella risken för byggherrar och startlån till förstagångsköpare av bostäder. Ett sänkt amorteringskrav vi höga räntenivåer skulle också göra stor skillnad för att stimulera efterfrågan, säger Johan Lindholm, Byggnads förbundsordförande.

Fakta:

Nyligen kom nya siffror från arbetsförmedlingen som visade att varslen i byggbranschen ökade med 59 procent första kvartalet, jämfört med samma period i fjol. Antalet arbetslösa medlemmar i Byggnads A-kassa ligger på över 10 procent.

Nyckelord

Kontakter

Om oss

Byggnads är fackförbundet som organiserar arbetstagare inom bygg och anläggning och har idag över 100 000 medlemmar.

Följ Byggnads

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Byggnads

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye