GS - Facket för Skogs-, trä- och grafisk Bransch

GS-facket kritiska till regeringens vårändringsbudget

Dela

Idag den 15 april presenterar regeringen vårändringsbudgeten. Trots upprepade möten med regeringen där byggbranschens aktörer berättat om det allvarliga läget väljer regeringen återigen att inte satsa på byggandet.

GS-facket på plats vid riksdagen i samband med att vårbudgeten presenterades.
GS-facket på plats vid riksdagen i samband med att vårbudgeten presenterades. Foto: Ann-Mari Apelgren, GS-facket

Byggkrisen slår hårt mot Sverige och hela ekonomin. Byggtakten har sjunkit till den lägsta nivån på trettio år och en förvärrad bostadsbrist slår mot tillväxten. Fackförbundet Byggnads uppger att konkurserna har ökat med över 20 % och bland GS-fackets medlemmar på träindustriavtalet blev var sjätte medlem varslad förra året.

Regeringen konstaterar att byggkrisen hotar tillväxt och sysselsättning men väljer ändå att inte göra några som helst satsningar för att få fart på byggandet. Det kan inte beskrivas som något annat än ett svek mot alla de träindustriarbetare som varslats om uppsägningen de senaste åren.

GS-fackets förbundsordförande Per-Olof Sjöö som stod utanför riksdagen idag när regeringen presenterade vårändringsbudgeten är kritisk.

- Det är chockerande att regeringen inte gör något för att bygga bostäder och rädda byggjobb. När vi träffade regeringen på ett möte om byggkrisen i mars visade bostadsminister Andreas Carlsson att han är en god lyssnare, idag visade han att han är dålig på att leverera. Jag är förbannad över hur man låter bostadsbristen och arbetslösheten växa, säger GS-fackets förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

Nu ökar risken för lägre tillväxt och att arbetslösheten sprider sig till nära branscher. Samtidigt säger regeringen själva att läget kommer att förvärras ännu mer i år gällande bostadsinvesteringar.

- Regeringen presenterar idag en vårändringsbudget som skickar ett kristallklart budskap till Sveriges bygg- och träindustriarbetare: ni får klara er utan hjälp i den här krisen.

- Det är ett svek mot KD:s löfte om att stå upp för hjärtlandet. Byggkrisen slår mot landsbygden, där träindustrin skulle kunna bygga nya bostäder men som istället nu avvecklas på småorter runtom i hela landet, avslutar Per-Olof Sjöö.

Kontakter

 GS är Sveriges nyaste fackförbund. Vi organiserar ca 50 000 anställda på företag bland annat inom skogsbruk, träindustrin och grafisk bransch.
Den 1 juni 2009 bildades GS. Innan dess hade det gjorts ett grundläggande arbete i en utredning, som undersökte möjligheterna med ett samgående mellan Grafiska Fackförbundet Mediafacket och Skogs- och Träfacket.

Följ GS - Facket för Skogs-, trä- och grafisk Bransch

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från GS - Facket för Skogs-, trä- och grafisk Bransch

Hundratals trä- och byggarbetare överlämnade namninsamling till bostadsministern6.2.2024 20:16:56 CET | Pressmeddelande

Ikväll (6/2) demonstrerade hundratals bygg- och träarbetare från olika delar av landet mot regeringens walkover i byggkrisen. I samband med demonstrationen överlämnade medlemmar från GS-facket och Byggnads 18.155 namnunderskrifter för ökat byggande till bostadsminister Andreas Carlsson. ”I andra länder klarar man av att både bygga bostäder och bekämpa inflationen, det kan vi göra även i Sverige” säger GS-fackets förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

Demonstration 6/2 och överlämning av protestlista till bostadsminister Andreas Carlsson5.2.2024 08:45:48 CET | Pressinbjudan

Under parollen ”Bygg bort krisen – bygg bostäder” samlar fackförbunden GS-facket och Byggnads till demonstration på Sergels Torg den 6 februari klockan 17.00. I samband med demonstrationen kommer bostadsminister Andreas Carlsson att ta emot en protestlista som närmare 18.000 människor skrivit under i syfte att få regeringen att göra mer för att lindra byggkrisen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye