Svenska Handbollslandslaget

Herrarnas trupp till mötena med USA och Tyskland

Dela

Det är sista samlingen innan OS-truppen ska presenteras – i dag har förbundskaptenen Glenn Solberg presenterat de 18 spelare som han tar med hem till Norge i maj. Veckan avslutas sedan med en landskamp mot Tyskland i Växjö den 12 maj. 

– Jag ser fram emot en härlig vecka där vi förutom utvecklande träningar och matcher även kommer att göra andra saker som gör oss starkare som lag, säger Solberg. 

Foto: Linda Carlsson
Foto: Linda Carlsson

Den 6 maj samlas herrlandslaget igen och det blir en samling som är annorlunda mot en normal landslagsvecka. Tack vare semifinalplatsen i EM i januari är Sverige direktkvalificerat för VM i januari och får därmed möjlighet till ett annat upplägg än länderna som spelar VM-kval i maj.

Glenn Solberg kommer för första gången att vara i sitt hemland med det svenska landslaget som han samlar i lilla Ulsteinvik i västra Norge där spelarna förutom handbollen kommer att få uppleva fjordar, fjäll och äventyr.

– Vi kommer under veckan att ha tre handbollsträningar, ett par gympass och två matcher, men vi kommer också att bygga laget utanför handbollsplanen. Jag är övertygad om att vi kommer att få härliga naturupplevelser tillsammans och aktiviteter där vi får gå utanför vår comfort zone. Den här veckan är viktig för oss i våra OS-förberedelser, säger han.

Den 8 maj kommer Sverige att möta USA, som leds av den tidigare svenska landslagsspelaren Robert Hedin, i en inofficiell landskamp i Volda och fyra dagar senare avslutas veckan med en repris från bronsmatchen i EM då Tyskland står för motståndet i Vida Arena i Växjö.

Solberg har tagit ut 18 spelare där 17 av spelarna var med i EM eller under samlingen i Göteborg i mars. Sävehof målvakts Oscar Sävinger tillkommer och har chansen att få göra landslagsdebut då lagkaptenen Andreas Palicka ännu inte är tillbaka i spel.

– Oscar är en talangfull och ambitiös målvakt som varit med oss på läger tidigare som utvecklingsspelare och jag ser fram emot att se honom med oss igen, säger Solberg.

• • •

I kväll får Sverige reda på vilka de fem gruppspelsmotståndarna i OS blir. Lottningen äger rum klockan 17.30. Truppen presenteras den 10 juni.

HERRLANDSLAGETS TRUPP 6–12 MAJ

8 maj, 18.30: USA i Volda Campus, Volda, Norge (inofficiell landskamp)
12 maj, 14.30: Tyskland i Vida Arena, Växjö Biljetter

Målvakter:
Tobias Thulin, GOG, 58/0
Simon Möller, IK Sävehof, 4/0
Oscar Sävinger, IK Sävehof, 0/0
Vänstersex:
Hampus Wanne, FC Barcelona, 94/383
Lucas Pellas, Montpellier HB, 69/216
Mittsex:
Andreas Nilsson, Telekom Veszprem, 153/350
Max Darj, Füchse Berlin, 119/143
Oscar Bergendahl, SC Magdeburg, 54/83
Högersex:
Daniel Pettersson, SC Magdeburg, 88/201
Sebastian Karlsson, Montpellier HB, 13/40
Vänsternio:
Jonathan CarlsbogårdFC Barcelona, 67/131
Eric Johansson, THW Kiel, 37/99
Karl Wallinius, THW Kiel, 27/25
Mittnio:
Jim Gottfridsson, SG Flensburg-Handewitt, 153/488
Felix Claar, SC Magdeburg, 72/190
Jonathan Edvardsson, TSV Hannover-Burgdorf, 20/8
Högernio:
Albin Lagergren, SC Magdeburg, 109/320
Lukas Sandell, Telekom Veszprem, 56/131

Nyckelord

Kontakter

Sverige är en av världens främsta handbollsnationer med 25 medaljer på seniorsidan i OS, VM och EM. I de senaste nio mästerskapen för damerna och herrarna har Sverige slutat bland de fem bästa i samtliga.  

Även på ungdomssidan är Sverige ofta med långt framme i de internationella mästerskapen och dessutom har vi landslag på såväl senior- som ungdomsnivå i beachhandboll.  

Sverige arrangerar regelbundet internationella mästerskap, senast under 2023 då både herrarnas och damernas VM avgjordes i Sverige. 2026 arrangeras herrarnas EM och 2028 damernas EM av Sverige, Danmark och Norge.

Följ Svenska Handbollslandslaget

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Handbollslandslaget

Sverige mot världsmästaren i Linköping13.5.2024 11:51:42 CEST | Pressmeddelande

Herrlandslagets första hemmamatch nästa säsong spelas i Linköping den 10 november. Sverige ställs mot tuffast möjliga motstånd i den andra omgången av EHF Euro Cup i form av Danmark. – Fantastiskt roligt att få komma tillbaka till Linköping och spela. Danmark har tre VM-guld i rad, så det är verkligen en tuff motståndare, säger östgöten Felix Claar som blev åttamålsskytt och var bäst på planen när Sverige senast var spelade i Linköping och i går utsågs till årets spelare i svensk handboll.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye