Byggföretagen

Slopat överskottsmål frigör 500 miljarder till investeringar i infrastruktur

Dela

Den ekonomiska ramen för Trafikverket behöver uppgå till minst 96 miljarder kronor per år under perioden 2026 till 2037. Det framgår av Byggföretagens yttrande över Trafikverkets inriktningsunderlag för transportinfrastrukturplaneringen. - Kommande decennium behövs mångmiljardsatsningar för att komma till rätta med hela underhållsskulden på vägsidan och för att möjliggöra ett visst återtagande av eftersatt järnvägsunderhåll, säger Johan Deremar, nationalekonom, Byggföretagen.

Johan Deremar, nationalekonom, Byggföretagen.
Johan Deremar, nationalekonom, Byggföretagen.

I yttrandet ansluter Byggföretagen sig till Svenskt Näringslivs linje att överskottsmålet bör överges till förmån för ett balansmål med ett tydligt skuldankare.

- Infrastruktursatsningar är samhällsbyggets grundplatta. Om skuldmålet sätts till 40 procent av BNP så frigörs mer än 500 miljarder kronor över en 10-årsperiod för tillväxtinvesteringar i infrastruktur och kraftförsörjning, säger Johan Deremar.

Enligt Byggföretagen måste Trafikverket också fokusera på att höja sin genomförandeförmåga.

- Den årliga budgetprocessen med anslagstilldelning sätter ofta käppar i hjulet för långsiktiga projektplaner. Därför krävs alternativa finansieringsformer, mer effektivitet i plan- och tillståndsprocesser och att Trafikverket ges ökad möjlighet att ompröva projekt inom gällande plan 

De statliga infrastrukturinvesteringarna har legat på i genomsnitt 0,7 procent av BNP sedan början av 2000-talet fram tills idag.

- Befolkningen växer, klimatförändringar ökar förslitningen på väg och järnväg och Sverige behöver rusta inom ramen för Nato-samarbetet. Det är hög tid att investera i ett förbättrat transportsystem, säger Johan Deremar.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Statliga infrastrukturinvesteringar som andel av BNP, 1950-2023
Statliga infrastrukturinvesteringar som andel av BNP, 1950-2023
Ladda ned bild

Dokument

Byggföretagen är en bransch- och arbetsgivarorganisation för bygg-, anläggnings- och specialföretag som vill bygga Sverige på schyssta grunder.

Följ Byggföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Byggföretagen

Byggföretagen lanserar skrift om byggprocessen20.5.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande

Byggföretagen har tagit fram en skrift som på ett enkelt och pedagogiskt sätt belyser alla steg på resan när ett hus blir till och vilka aktörer som har ansvar för varje steg. - Skriften är en genomgång av stegen som tar ett projekt från idé, genom planskede och genomförande, hela vägen fram till färdig byggnad. Den vänder sig till alla involverade och är ännu en del i Byggföretagens arbete för en högre och jämnare byggtakt, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye