Region Jönköpings län

Pollenallergiker rekommenderas egenvård med receptfria läkemedel

Dela

Pollensäsongen är igång och Region Jönköpings län har tagit fram rekommendationer för allergiker som har besvär. Vuxna pollenallergiker rekommenderas egenvård med receptfria läkemedel under en period på tre månader. Likaså rekommenderas barn egenvård med receptfria läkemedel men under fyra veckor.

Vita vårblommor mot grön bakgrund som utsöndrar pollen.
Några tips för allergiker under pollensäsongen är att duscha innan läggdags för att skölja bort pollen ur håret, undvik att vistas på en nyklippt gräsmatta och ta inte in växter med pollen inomhus. Foto: johan W Avby

Rekommendationerna görs dels för att minska belastningen på vårdcentralerna och dels för att de flesta allergiker inte behöver ett vårdbesök för att få tillgång till läkemedel. Allergiker utan de största besvären kan köpa receptfria läkemedel på apotek.

– Vår förhoppning är att det blir enklare när pollenallergiker inte behöver kontakta sin vårdcentral. Under pollensäsongen kan de allra flesta allergiker ta del av tips på 1177.se om hur de bäst lindrar sina symtom och köpa receptfria läkemedel på sitt närmaste apotek, säger Karin Karlsson, distriktsläkare på Bra Liv Hälsan 2 vårdcentral samt ordförande i Faktagrupp lung- och allergisjukdomar.

Fråga efter billigare alternativ

Region Jönköpings län rekommenderar vuxna att använda receptfria läkemedel i tre månader om effekten är bra. Personer under 18 år kan använda receptfria läkemedel i fyra veckor om effekten är bra.

– Receptfria läkemedel är generellt lika bra och inte dyrare än receptbelagd medicin. Priserna varierar naturligtvis men det går att fråga på apoteken efter de billigare alternativen. Utan vårdkontakt behöver allergiker inte heller betala någon patientavgift, säger Karin Karlsson.

För barn är läkemedel som ingår i högkostnadsskyddet kostnadsfritt, enligt lagen om läkemedelsförmåner. Genom den kortare tiden för egenvård vill Region Jönköpings län säkerställa att barn inte riskerar att bli utan läkemedel på grund av familjens ekonomi. Alla allergiläkemedel är dock inte godkända för yngre barn. Om ett lämpligt läkemedel mot pollenallergi inte finns tillgänglig för egenvård så ska vården kontaktas.

Ta kontakt vid större behov

Vissa personer känner av sin pollenallergi under en längre tid, besvären kan börja redan i februari och hålla på till oktober. Det bedömer sjukvården vara av mer kronisk karaktär. Om det är fortsatta besvär efter tre månader för vuxna eller fyra veckor för barn går det alltid kontakta vårdcentral för vidare rådgivning.

Tips för att minska besvär

Vanliga besvär vid pollenallergi är röda kliande ögon, upprepade nysningar, nästäppa och rinnsnuva. De som känner igen sig rekommenderas att besöka 1177.se för tips och råd. Det är svårt att undvika pollen helt och hållet men det finns enkla tips för att minska besvären.

Enkla tips vid pollenallergi

  • Vädra sovrummet på natten eller tidigt på morgonen då pollenhalterna är låga.
  • Häng inte ut kläder eller sängkläder på vädring eller tork utomhus.
  • Vill du vara fysiskt aktiv utomhus, välj gärna på morgonen när daggen fortfarande binder pollen.
  • Duscha innan du går och lägger dig för att skölja bort pollen ur håret.
  • Undvik att vistas på en nyklippt gräsmatta eller klipp gräset när det är daggvått.
  • Ta inte in växter med pollen inomhus.
  • Följ pollenprognoserna på pollenkollen.se för att ha koll på och vara förberedd på höga pollenhalter i luften.

Symtom och tips för egenvård vid pollenallergi på 1177.se

Kontakt

Karin Karlsson
Distriktsläkare på Bra Liv Hälsan 2 vårdcentral
Ordförande i Faktagrupp lung- och allergisjukdomar
karin.a.karlsson@rjl.se

Kontakter

Följ Region Jönköpings län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Jönköpings län

Rachel De Basso utvald av EU-kommissionen att tala på Brysselkonferens4.4.2024 09:03:43 CEST | Pressmeddelande

EU-kommissionen har valt ut Rachel De Basso för att delta och tala på Cohesion Forum i Bryssel som pågår den 11-12 april. Konferensen har fokus på EU:s regionalpolitik och hur de beslut som tas på EU-nivå påverkar den regionala utvecklingen i medlemsstaterna. EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen ska tala och Rachel De Basso kommer som enda svenska talare vara en röst för svenska regioner.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye