Bris kommenterar regeringens vårändringsbudget
Hur den statliga budgeten fördelas kan avgöra i vilken grad barns rättigheter kan tillämpas i praktiken. Nyligen presenterade regeringen sin vårändringsbudget och Bris ser en rad områden som särskilt påverkar barn och barns rättigheter.
Bris välkomnar det utökade stödet till den nationella stödlinjen för barn, som ger Bris förutsättningar att kunna fortsätta nå ut till barn som på olika sätt befinner sig i utsatta situationer. Samtidigt ser vi andra områden där det finns stora behov av ökade resurser. Det rör bland annat dagersättning till asylsökande och människor som fått uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet, ekonomiskt stöd till familjer och satsningar på skola och vård.
De medel som enligt budgeten tillförs skola och vård är otillräckliga utifrån vilka behov som finns. Bris har sedan tidigare lyft vikten av att prioritera åtgärder som tryggar välfärden och menar att det är viktigt att lyssna till SKR (Sveriges Kommuner och Regioner) som varnat för det tuffa ekonomiska läget för sina medlemmar, inte minst för regionerna. Det blir nu viktigt att ytterligare tillskott görs i höstens budget för att säkerställa likvärdig skola och vård för alla barn, inte enbart för att undvika uppsägningar och kompensera för inflationens konsekvenser.
Människor i behov av ekonomiskt stöd behöver stärkta åtgärder
De senaste årens svåra ekonomiska läge har fått stora konsekvenser för de människor som redan innan hade svårt att få pengarna att räcka till. Människor i behov av ekonomiskt stöd behöver stärkta åtgärder.
Bris har sedan tidigare belyst att dagersättningen för asylsökande inte har höjts på 30 år och understrukit att en höjning måste prioriteras. Frågan om höjd dagersättning har stöd hos en majoritet av befolkningen och har även drivits av Kristdemokraterna. Trots detta saknas en höjning i den ändrade budgeten.
När det gäller frågan om bostadsbidraget är Bris positiva till att regeringen förlänger bostadsbidraget, men ser kritiskt på att man återigen väljer att enbart förlänga bidraget. Bostadsbidraget bör bli permanent. Bris vill även poängtera att om bidraget på riktigt ska hjälpa familjer i ekonomisk utsatthet så är det angeläget att bostadsbidrag och andra bidrag inte dras av från försörjningsstödet.
Satsningarna på flyget är felprioriterade
Inför höstens budget ser Bris vikten av att regeringen ser över de prioriteringar som vårändringsgbudgeten visar och vill se en tydlig barnkonsekvensanalys av de satsningar regeringen gör. Det är en olycklig signal att satsningen på flygplatser mitt i en brinnande klimatkris är större än tillskottet till SiS och skolan tillsammans. Det läggs en miljard på flyget i budgeten – en god och likvärdig utbildning och stöd till barn i utsatthet måste få kosta mer.
Nyckelord
Kontakter
Maja DahlPress- och opinionsansvarig
Tel:08 598 821 00press@bris.seBilder
Bris, Barnens rätt i samhället, är en av Sveriges ledande barnrättsorganisationer som varje dag kämpar för ett bättre samhälle för barn. Folkrörelsen Bris startade 1971 och bidrog till att Sverige fick världens första förbud mot barnaga. Med barnkonventionen som grund stöttar Bris barn i utsatta situationer, mobiliserar samhället för barnets rättigheter och påverkar beslutsfattare för ett samhälle där varje barn känner till sina rättigheter och där barnets rättigheter tillgodoses.
Följ BRIS - Barnens Rätt i Samhället
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från BRIS - Barnens Rätt i Samhället
TikTok-drama ska få fler barn som påverkas av gängkriminalitet att söka stöd26.11.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
En berättelse som bygger på barns egna erfarenheter av gängkriminalitet ska få fler barn att söka stöd. Nu släpper Bris en ny kampanj för att nå unga som själva är indragna eller känner någon som är indragen i kriminellt nätverk.
Ny undersökning: Kommunernas arbete med barns delaktighet brister20.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Det är snart fem år sedan barnkonventionen blev lag i Sverige. Trots det går arbetet med att tillämpa lagstiftningen i kommunerna för långsamt. Särskilt brister kommunerna när det gäller barns delaktighet i frågan om krisberedskap. Det visar en ny undersökning från Bris.
Ny rapport från Bris: Stödet till barn som bor i familjehem måste stärkas7.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Att bo i familjehem är den vanligaste formen av placering för barn och unga som inte kan, vill eller får bo med sina föräldrar. Trots det finns det stora brister i familjehemsvården. Det visar en ny rapport från Bris.
Sistjejer tilldelas Brispriset 202416.10.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Brispriset ges till någon eller några som har gjort extraordinära insatser för barn. I år går det till Sistjejer för deras mod att berätta om egna upplevelser av våld, övergrepp och kränkningar. På så sätt ökar de samhällets kunskap, driver debatt och stärker barn och ungas rättigheter inom SiS.
Barn vill stötta varandra – nu lanserar Bris Peers10.10.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Vissa problem är lättare att diskutera med en jämnårig än med vuxna. Därför lanserar Bris nu Peers, ett forum där barn kan dela inlägg och stötta varandra. Bris är närvarande och gör plattformen till en trygg och inkluderande plats.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum