I dag släpper vi Skräprapporten 2024 – senaste nytt om nedskräpningen i Sverige
I dag släpper Håll Sverige Rent den årliga Skräprapporten med statistik, fakta och analyser om nedskräpningen i Sverige. I rapporten följer vi bland annat fimptrenden, utvecklingen av vitt snus och vape, det förbjudna och reglerade skräpet som sugrör, konfetti, korkar och påsar i plast. Det blir också en djupdykning i den senaste nationella skräpmätningen – som visar att det finns skräp på 97,4 % av alla ställen vi undersökt i stadskärnor och parker runt om i Sverige.
Rapporten inleds med krönikan: Har vi glömt bort konsumenten på vägen? Där Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent, ställer sig frågande till de bristande kommunikationsinsatserna i skiftet från engångs till flergångs.
Hela rapporten finns från och med i dag tillgänglig i Håll Sverige Rents pressrum, på hsr.se och bifogad i det här pressmeddelandet. Citera gärna, men ange källan.
Ladda ner Skräprapporten 2024 »
Välkommen att lyssna till höjdpunkterna i rapporten under en digital presentation, 13 maj kl. 12.30–13.10.
Registrera dig här »
________________________________________
Här är några höjdpunkter ur rapporten
Trenden pekar på att fimparna minskar samtidigt som övrigt skräp inte gör det
Fimpar är det överlägset vanligaste skräpet i stadsmiljö, och även i de flesta andra miljöer där Håll Sverige Rent gör skräpmätningar. Som ett led i att implementera EU:s engångsplastdirektiv har Sverige satt mål om att nedskräpningen av fimpar ska ha minskat med 50 % 2030 jämfört med 2023. Redan nu ser vi en minskande trend i våra skräpmätningar när det kommer till fimpar.
2023 var det 28 större tätorter som mätte skräpet med Håll Sverige Rent. Diagrammet nedan visar hur utvecklingen för antal fimpar respektive för övrigt skräp per 10 kvm har sett ut 2018–2023 i tätorterna. Det är viktigt att ha med sig att det kan vara olika kommuner som mäter skräpet olika år, men trenden att fimparna minskar samtidigt som övrigt skräp inte gör det är ganska tydlig.
Varför minskar fimparna som skräp då?
Det är förstås svårt att veta säkert, men vi tror att olika saker kan ha spelat in:
-
Andelen som röker dagligen har minskat i Sverige sedan 2004
-
Möjligen går en del av rökarna över till vape och snus
-
Sociala normer kring både rökning och kring att fimpa på gatan har börjat förändras
-
Förbudet att röka på offentlig plats kom i juli 2019
-
Sedan den 1 januari 2022 omfattas fimpar av böter för nedskräpningsförseelse
-
Medvetenheten om att det är förbjudet att slänga sin fimp på allmän plats har ökat
Ta del av mer statistik och analyser kring trenden om fimpar på sida 6–9 i Skräprapporten 2024.
Rekordmånga bötfälls för nedskräpning
Under 2023 bötfälldes 339 personer för nedskräpning. Det är en ökning med 17 % mot året innan, en tredubbling jämfört med fem år sen och det högsta antalet utdelade böter sedan skräpboten infördes år 2011.
Läs mer om skräpboten på sida 39 i Skräprapporten 2024.
Nationella skräpmätningen visar att det finns skräp nästan överallt
2023 fick Håll Sverige Rent i uppdrag av Naturvårdsverket att genomföra en nationell skräpmätning. Den nationella mätningen ska genomföras vartannat år och ligga till grund för uträkningen av hur mycket pengar som vissa producenter ska ersätta kommunerna med för att de städar upp produkterna. Skräpmätningarna ska även användas för att följa upp målet om att nedskräpningen av vissa engångsplastprodukter ska ha minskat med 50 % från och med år 2030 jämfört med år 2023.
Av alla utslumpade koordinatpunkter där skräpet mättes i stadskärnorna, totalt 2376 punkter, var det bara 2,6 % som var skräpfria. Skräpet består till 90 % av engångsprodukter och det absolut vanligaste skräpet är cigarettfimpar.
För att förstå hur mycket skräp det handlar om har vi räknat om det till ett fiktivt exempel.
Så många skräp passerar du på väg till jobbet
Tänk dig att du har 1 km till jobbet och att du går den sträckan längs med en trottoar eller gångbana som är cirka 2 meter bred. Längs den sträckan skulle du baserat på resultaten från den nationella mätningen passera nästan 1000 (973) skräpföremål, alltså ungefär ett skräpföremål per meter.
Vilket typ av skräp skulle du se då? Jo, du skulle du passera 466 fimpar, 170 snusprillor, 84 godispapper eller andra mjuka omslag av plast, 14 lösa korkar eller kapsyler, 8 sugrör, 7 engångsmatlådor och lock till dessa, 3 engångsmuggar och lock till dessa, 2 plastpåsar, 2 pantburkar och 2 våtservetter. Av de nästan 1000 skräp du passerar skulle över 600 av dem vara engångsplastprodukter.
Läs mer om resultatet från den nationella skräpmätningen på sida 20–24 i Skräprapporten 2024.
Vad har hänt med det förbjudna och reglerade skräpet?
I Sverige har ett tiotal plastprodukter förbjudits de senaste åren, bland annat plastmuggar, bomullspinnar och sugrör i plast.
Skräpmätningar på ett par platser visar att exempelvis plastsugrör verkar ha minskat de senaste åren. Däremot hittar Håll Sverige Rent fortfarande en del sugrör, av både plast och papper, i de skräpmätningar som görs.
I skräpmätningar som gjorts i Sälen, Åre och Vemdalen kan vi se en stor skillnad mellan 2022 och 2023 då sugrör/omslag till sugrör av plast minskat med 87 %. Papperssugrören har inte ökat i motsvarande grad som plastsugrören har minskat, de har snarare blivit färre. Vad det beror på kan vi bara gissa. Kanske hinner papperssugrören upplösas i snön innan vårstädningen? Används sugrör i mindre utsträckning nu? Eller har folk blivit bättre på att slänga sugrören i papperskorgen? Det är svårt att veta, men det är i alla fall glädjande att sugrören av plast har minskat så mycket.
Att byta ut plast mot papper löser inte nedskräpningsproblemet
Papper bryts ner lättare än plast i naturen, men det är fortfarande en miljökostnad att tillverka något som bara ska användas några minuter för att sedan slängas. Dessutom har nedskräpning inte bara miljömässiga konsekvenser, utan även sociala och ekonomiska. Att byta ut plastprodukter mot ett annat material men fortsätta med samma beteende är inte hållbart.
Läs mer om de förbjudna och reglerade skräpet – sugrör, konfetti, bomullspinnar, korkar, muggar, matlådor och plastpåsar – på sida 12–19 i Skräprapporten 2024.
Nyckelord
Kontakter
Cecilia LiedbergPR-ansvarigHåll Sverige Rent
Tel:076-807 03 25cecilia.liedberg@hsr.seBilder
Dokument
Om oss
Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.
Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.
Följ Håll Sverige Rent
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent
Så återvinner du julskräpet rätt23.12.2024 08:30:00 CET | Pressmeddelande
Julfirandet lämnar ett berg av skräp efter sig – allt från dumpade julgranar och plastgranar till pynt och marschaller. Mycket av julskräpet hamnar i naturen och orsakar problem för både miljö och djurliv. För att minska nedskräpningen har Håll Sverige Rent samlat tips på hur du enkelt kan ta hand om skräpet på rätt sätt.
Här är de bäst i landet på att bekämpa nedskräpning11.12.2024 15:00:00 CET | Pressmeddelande
Nu är det avgjort vilka kommuner i Sverige som bäst bekämpat nedskräpning under året. Nacka kommun i Stockholm kniper förstaplatsen och vinner utmärkelsen Årets Håll Sverige Rent-kommun 2024. Gävle kommun som vunnit fyra år i rad blir tvåa och Eskilstuna trea. Sist på listan hamnar Hagfors kommun i Värmland.
Kommunerna som jobbar bäst mot skräpet – nu ska vinnaren utses25.11.2024 08:25:00 CET | Pressmeddelande
Snart avgörs vilken kommun i Sverige som är bäst på att bekämpa nedskräpning. Den 11 december utses Årets Håll Sverige Rent-kommun, och finalisterna är nu klara. I år tävlar Borås, Eskilstuna, Gävle, Nacka, Strängnäs och Vallentuna om det prestigefyllda priset för sitt arbete mot skräpet.
Så kan sopslarvet i avfallsrummen minska20.11.2024 09:15:00 CET | Pressmeddelande
Fler bostadsbolag rapporterar problem med nedskräpning, dumpning och felaktig avfallshantering i och runt om soprum. Det kan leda till ökade kostnader och skapa otrivsel bland boende. Men det finns lösningar: en nyligen genomförd beteendestudie av Håll Sverige Rent, Nordic Behaviour Group och Stadsmissionen Östergötland hos ett större bostadsbolag visar att insatser för att minska olovlig dumpning gett tydliga resultat – 38 % färre olovliga dumpningar och 57 % förbättrad miljö i grovsoprummen.
Håll Sverige Rent nominerade till Signumpriset14.11.2024 15:15:00 CET | Pressmeddelande
Signumpriset uppmärksammar varje år det nordiska företag som utmärker sig i sitt långsiktiga arbete med att vårda och förvalta sitt varumärke – både kommunikativt och juridiskt. Signumpriset är instiftat av Groth & Co och delas 2025 ut för 30:e gången. Håll Sverige Rent är en av de nominerade till priset.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum