Kommunal

Strejk avblåst

Dela

Idag har Kommunal accepterat medlarnas bud och ett nytt kollektivavtal kommer att tecknas med arbetsgivarorganisationerna Sveriges kommuner och regioner samt Sobona. 

Malin Ragnegård & Johan Ingelskog med medlemmar i bakgrunden.
Malin Ragnegård & Johan Ingelskog med medlemmar i bakgrunden. Malin Ragnegård, förbundsordförande. Johan Ingelskog, avtalssekreterare. Foto: Fredrik Sandin Carlson

Den 8 april varslade Kommunal om strejk efter att förhandlingarna om ett nytt avtal strandat. Idag säger Kommunal och SKR samt Sobona ja till medlarnas bud och varslet om konflikt är avblåst. Det nya avtalet innebär bland annat högre löner med centrala löneökningar på 985 kronor, varav 450 kronor är en individgaranti. Parterna har också tagit steg framåt för långsiktiga lösningar för löneprocesser och hållbara arbetstider. 

­­­­ – Kommunal varslade om strejk för att motparten inte kunde gå med på Kommunals rimliga krav som tar fasta på de problem som finns inom välfärden. Det handlar om ordning och reda i löneprocesser och hållbara arbetstider. Vi är nöjda med att vi nu lyckats övertyga motparten om att detta var nödvändiga långsiktiga förbättringar för en attraktiv välfärd, säger Malin Ragnegård, förbundsordförande Kommunal.

– Självklart hade Kommunal velat mer, men avtalet är ett tydligt steg i rätt riktning. Rekryteringsutmaningen vi står inför är ett faktum - det måste helt enkelt bli mer attraktivt och mer lönsamt att arbeta inom dessa viktiga yrken. Nu fortsätter kampen för högre löner och bättre arbetsvillkor för medlemmarna i Kommunal, säger Malin Ragnegård, förbundsordförande Kommunal.

Utöver löneökningar enligt märket innehåller avtalet även de avsiktsförklaringar Kommunal har krävt. Det handlar om att parterna ska arbeta fram ett nytt löneavtal, ta ett helhetsgrepp för hållbara arbetstider och lösningar för förbättrad arbetsmiljö i branscherna.

– Jag är nöjd över att vi lyckas teckna ett avtal där parterna tillsammans ska ta fram långsiktiga lösningar på de stora problemen medlemmarna upplever med dagens lönesystem och bristen på hållbara arbetstider. Hade motparten däremot varit mer lyhörd hade vi inte behövt varsla om konflikt för att uppnå det här resultatet, säger Malin Ragnegård, förbundsordförande Kommunal.

Avtalet gäller 12 månader och berör cirka 550 000 anställda.

– Nu har vi tagit viktiga steg mot ett mer rättvist lönesystem. Dagens system med individuell och differentierad lön fungerar inte som det var tänkt, trots att vi har haft det i 30 år. Nu är det dags för en modell som kan säkerställa att medlemmarna får en bra och rättvis löneutveckling, säger Kommunals avtalssekreterare Johan Ingelskog.

Fakta: Avtalsperioden är 1 april 2024 – 31 mars 2025.

Mer fakta kring avtalets innehåll finns på kommunal.se.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Malin Ragnegård & Johan Ingelskog med medlemmar i bakgrunden.
Malin Ragnegård & Johan Ingelskog med medlemmar i bakgrunden.
Ladda ned bild

Länkar

Om oss

Över en halv miljon människor runt om i hela landet. Med viktiga jobb, värda att älska, dygnets alla timmar. Inom fler än 230 yrken. Det är vi som är Kommunal. Vi bemannar den välfärdsmotor som får Sverige att fungera, de ekonomiska hjulen att snurra och gör människors liv bättre.

Följ Kommunal

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kommunal

Larmen inifrån förskolan: nedskärningarna drabbar barnens hälsa11.3.2024 13:06:00 CET | Pressmeddelande

Läget är pressat för många av Sveriges kommuner och nu förbereder sig personalen inom skola och förskola för den våg av nedskärningar som väntas i år. Nu kommer larmen inifrån om att nedskärningarna riskerar att leda till att läroplanen inte efterlevs. Personalen är även oroliga för att besparingarna i verksamheten kommer leda till sämre mående och hälsa hos barnen. Det visar en enkät som fackförbundet Kommunal gjort.

Var femte utsätts för hat och hot på jobbet – på grund av etnisk bakgrund30.1.2024 09:34:16 CET | Pressmeddelande

De negativa attityderna mot människor med utländsk bakgrund har förstärkts under de senaste åren – i samhället, men också på arbetsplatserna. Det visar Kommunals senaste rapport – ”Var kommer du ifrån? Egentligen?” som också presenterar siffror på att utlandsfödda medlemmar löper avsevärt större risk att utsättas för olika former av trakasserier och diskriminering.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye