Sweco Sverige AB

Sweco ritar station Odenplan när Roslagsbanan förlängs till city

Dela

Sweco har vunnit uppdraget att utforma station Odenplan när Roslagsbanan förlängs till T-Centralen. Det innebär att Sweco får utökat förtroende i det stora infrastrukturprojektet som ska binda samman kommuner i nordost med city.

Roslagsbanan i Stockholm. Bild: SL
Roslagsbanan i Stockholm. Bild: SL

Genom att förlänga banan till station Odenplan kopplas Roslagsbanan till såväl pendeltåget som tunnelbanans gröna linje. Det blir en viktig pusselbit när Stockholm fortsätter att växa och banar vägen mot ett mer hållbart resande med nya möjligheter för stadens invånare att förflytta sig snabbt och effektivt.

– Vi är glada över uppdraget att få utforma Odenplans nya station. Det är en bekräftelse på vår förmåga att hantera tekniska utmaningar och skapa attraktiva resandemiljöer för alla. Jag är stolt över våra bidrag till Stockholms utveckling och ser fram emot att få fortsätta utforma framtidens städer där arkitektur och kollektiva lösningar spelar en nyckelroll i att skapa de livskraftiga miljöer som vi behöver, säger Ulla Bergström, divisionschef Sweco Architects.

Den nya sträckan blir cirka fyra kilometer lång och kommer att inkludera två nya stationer vid Odenplan respektive T-Centralen. Sweco har sedan tidigare uppdraget att ta fram en järnvägsplan, med tillhörande miljökonsekvensbeskrivning för förlängningen, ett uppdrag som startade i januari 2024 och beräknas pågå till oktober 2026.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Roslagsbanan i Stockholm. Bild: SL
Roslagsbanan i Stockholm. Bild: SL
Ladda ned bild
Ulla Bergström, divisionschef Sweco Architects.
Ulla Bergström, divisionschef Sweco Architects.
Ladda ned bild

Länkar

Om oss

Sweco planerar och utformar framtidens hållbara samhällen och städer. Tillsammans med våra kunder utvecklar våra 22 000 arkitekter, ingenjörer och andra experter lösningar för att hantera urbaniseringen, ta vara på digitaliseringens möjligheter och göra framtidens samhällen mer hållbara. Sweco är det ledande konsultföretaget inom teknik och arkitektur i Europa med en omsättning på cirka 29 miljarder SEK. Företaget är noterat på Nasdaq Stockholm. För ytterligare information, Välkommen till Sweco Sverige.

Följ Sweco Sverige AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sweco Sverige AB

Nu är klimatpositiva stadsdelar möjliga – Sweco presenterar framtidens stadsutveckling13.6.2024 08:10:00 CEST | Pressmeddelande

Swecos klimatkalkyl för Sjöstaden i Trelleborg, en ny stadsdel i det gamla hamnområdet, visar att klimatpositiva stadsdelar är möjliga. Kalkylen inkluderar byggnader och dess driftenergi, markanvändning och mobilitet för att undersöka hur nära klimatpositivitet man kan komma. Med fokus på kolsänkor i stadsmiljö, cykel- och samtransport samt förbättrade byggmetoder visar kalkylen att det är möjligt att skapa klimatpositiva stadsdelar. – Mig veterligen är det den första i sitt slag där vi modellerat en hel stadsdel, säger Gunilla Wembe, ansvarig arkitekt på Sweco Architects.

Sweco hjälper Ukraina med att modernisera och säkra vattensystemen i två kommuner16.5.2024 10:49:32 CEST | Pressmeddelande

Sweco deltar i den pågående återuppbyggnaden av Ukraina genom att bidra med expertis i två projekt för att trygga dricksvattenförsörjning och modernisera avloppsvattenrening i kommunerna Kobleve och Dobroslav i Mykolaiv- och Odessa-regionerna. Specialister från Sweco kommer stå för expertis inom bland annat avloppsvattenrening, vattenteknik, hydrologi och miljökonsekvensanalys i projekten som finansieras av Swedfund.

Ny Sweco-rapport: Stålindustrin tar täten i den gröna omställningen24.4.2024 07:25:00 CEST | Pressmeddelande

En ny rapport från Sweco beskriver framstegen för den europeiska industrin i arbetet med att uppnå nettonollutsläpp i hela förädlingsprocessen. Stålindustrin går i täten, med Sverige som ett ledande exempel, följt av cementindustrin. Även kemikalieindustrin och transportbranschen är på väg mot nettonollutsläpp. Rapporten lyfter dels hur faktorer som geopolitik, regelverk och teknisk utveckling driver denna omställning, dels möjligheter och risker att beakta när ny teknik som vätgas, avskiljning och lagring av koldioxid (CCS) och elektrobränsle testas i industriell skala.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye