Akavia

Välkommet besked från regeringen om lärosätenas ersättningssystem för livslångt lärande

Dela

Idag meddelade regeringen att en utredare ska se över hur lärosätenas utbildningsutbud kan utvecklas för att möta en föränderlig arbetsmarknad. Akavia, som länge har efterfrågat en översyn av ersättningssystemet för det livslånga lärandet, välkomnar beskedet och hoppas att det innebär att regeringen till fullo förstår den centrala roll som universitet och högskolor spelar för det livslånga lärandet.

Hanna Birath, sakkunnig på Akavia. Foto: Angelica Lönnberg Gavazzeni
Hanna Birath, sakkunnig på Akavia. Foto: Angelica Lönnberg Gavazzeni

- Det är välkommet att regeringen visar att de har lyssnat till oss och andra parter. De tidigare signalerna från utbildningsminister Mats Persson om en ökad politisk styrning av utbildningsutbudet och färre fristående kurser väckte en hel del frågetecken och oro. Vi hoppas att detta innebär att regeringen till fullo förstår den centrala roll som universitet och högskolor spelar för det livslånga lärandet, säger Hanna Birath, sakkunnig på Akavia.

När omställningsstudiestödet är fullt utbyggt 2026 beräknas cirka 44 000 personer per år kunna studera med stödet. Regeringens utredare ska bistå Utbildningsdepartementet med att lämna förslag på en modell för hur universitet och högskolors utbildningsutbud kan utvecklas för att möta de nya behoven som den föränderliga arbetsmarknaden ger upphov till och som är bakgrunden till det nya omställningsstudiestödet.

- Det är glädjande att man nu från regeringens sida verkar se värdet av ett flexibelt kursutbud även inom den högre utbildningen. Bland Akavias medlemmar är universitet och högskolor det naturliga valet för kompetensutveckling under arbetslivet. Det förutsätter att det finns ett flexibelt kursutbud som passar yrkesverksammas behov och önskemål, både vad gäller ämnen och form, säger Hanna Birath.

Nyckelord

Kontakter

Om Akavia

Akavia är ett fackförbund och en intresseorganisation för ekonomer, jurister, samhällsvetare, It-akademiker, personalvetare och kommunikatörer. Förbundet har 140 000 medlemmar och är det tredje största förbundet inom Saco.

Akavia
Box 5167
102 44 Stockholm

http://www.akavia.se

Följ Akavia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akavia

Saco-S: Minskat förtroende på Regeringskansliet efter Tidölönerna26.4.2024 09:57:14 CEST | Pressmeddelande

I dag hördes statsminister Ulf Kristersson i konstitutionsutskottet mot bakgrund av Regeringskansliets användning av Tidöavtalet som grund för lönesättningen. Saco-S välkomnar tydliggöranden om vikten av tjänstemännens oberoende politiska ställning, men ser mycket allvarligt på till vilken grad hanteringen av lönesättningsprocessen påverkat förtroendet för arbetsgivaren. Regeringskansliet har nu ett viktigt arbete framför sig för att återupprätta förtroendet.

Akavia om vårbudgeten: regeringens kortsiktighet riskerar försvåra kompetensförsörjningen15.4.2024 10:16:07 CEST | Pressmeddelande

Akavia är starkt kritisk till regeringens aviserade inriktning kring neddragning av fristående kurser och distansutbildning, som går helt emot de behov som finns för omställning och livslångt lärande på arbetsmarknaden. Akavia välkomnar dock tillskotten i vårändringsbudgeten till vissa myndigheter – samtidigt har de breda neddragningarna i höstens budget redan fått negativa konsekvenser och ryckigheten slår hårt mot kompetensförsörjningen på myndigheterna.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye