Svenska Handbollslandslaget

Sverige återvänder till Debrecen i EM

Dela

Sverige tog sig till vinterns EM genom att vinna samtliga sex matcher i kvalet – i dag lottades grupperna till slutspelet och Sverige, som var toppseedat inför lottningen, återvänder till Debrecen och ställs mot Ungern, Nordmakedonien och Turkiet i gruppspelet.

– Det är två tydliga favoriter i gruppen och det blir en nyckelmatch mot Ungern, säger förbundskaptenen Tomas Axnér. 

Linn Blohm och Nina Dano. Foto: Christoffer Borg Mattisson/Handbollslandslaget
Linn Blohm och Nina Dano. Foto: Christoffer Borg Mattisson/Handbollslandslaget

De två senaste veckorna avslutades såväl EM- som OS-kvalet för de svenska damerna – båda med lyckliga utgångar. I EM-kvalet var Sverige överlägset i gruppen, varifrån även Island och Färöarna kvalade in till mästerskapet. I OS-kvalet i ungerska Debrecen förra helgen slutade Sverige tvåa och är därmed ett av tolv lag som åker till Paris i sommar.

OS-grupperna lottades i tisdags – i dag var det dags att lotta EM-grupperna vid en ceremoni i österrikiska Wien där medaljerna delas ut den 15 december.

Sverige, som som slutat fyra (OS 2021), femma (VM 2021), femma (EM 2022) och fyra (VM 2023) i de senaste mästerskapen, återvänder till Debrecen och ställs i gruppspelet mot Ungern, Nordmakedonien och Turkiet.

– Vi känner en revanschlust mot Ungern efter förlusten i fredags, men samtidigt räds vi dem inte. Vi vill till finalspelet i Wien och jag tror att det är svårare att ta sig till semifinal från den andra halvan. Hade jag fått välja halva hade jag valt den vi är på, säger förbundskaptenen Tomas Axnér.

De två bästa lagen från Sveriges grupp för upp med de två bästa lagen från grupperna B och C i huvudrundan som också den spelas i Debrecen. Där finns Montenegro, Rumänien, Serbien, Tjeckien, Frankrike, Spanien, Polen och Portugal. Från huvudrundan går sedan de två främsta lagen till semifinalerna som avgörs i Wien.

Detta är första gången damernas EM innehåller 24 lag.

EM 2024

Datum: 28 november–15 december
Värdländer: Schweiz, Ungern, Österrike
Antal lag:
 24

Grupp A (Debrecen): Sverige, Ungern, Nordmakedonien, Turkiet
Grupp B (Debrecen): Montenegro, Rumänien, Serbien, Tjeckien
Grupp C (Basel): Frankrike, Spanien, Polen, Portugal
Grupp D (Basel): Danmark, Schweiz, Kroatien, Färöarna
Grupp E (Innsbruck): Norge, Österrike, Slovenien, Slovakien
Grupp F (Innsbruck): Nederländerna, Tyskland, Island, Ukraina

Nyckelord

Kontakter

Sverige är en av världens främsta handbollsnationer med 24 medaljer på seniorsidan i OS, VM och EM. 2022 vann herrlandslaget EM-guld för första gången på 20 år. 

Även på ungdomssidan är Sverige ofta med långt framme i de internationella mästerskapen och dessutom har vi landslag på såväl senior- som ungdomsnivå i beachhandboll.  

Sverige arrangerar regelbundet internationella mästerskap, senast under 2023 då både herrarnas och damernas VM avgjordes i Sverige. 2026 arrangeras herrarnas EM och 2028 damernas EM av Sverige, Danmark och Norge.

Följ Svenska Handbollslandslaget

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Handbollslandslaget

Sverige mot världsmästaren i Linköping13.5.2024 11:51:42 CEST | Pressmeddelande

Herrlandslagets första hemmamatch nästa säsong spelas i Linköping den 10 november. Sverige ställs mot tuffast möjliga motstånd i den andra omgången av EHF Euro Cup i form av Danmark. – Fantastiskt roligt att få komma tillbaka till Linköping och spela. Danmark har tre VM-guld i rad, så det är verkligen en tuff motståndare, säger östgöten Felix Claar som blev åttamålsskytt och var bäst på planen när Sverige senast var spelade i Linköping och i går utsågs till årets spelare i svensk handboll.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye