Träbyggnadskansliet

Nödbostäder i trä från platta paket visas på Nordbygg i monter C14:32

Dela

Krig och naturkatastrofer, men också konjunktursvängningar driver innovation. När nyproduktionen av småhus gick ner sjösatte småhusfabrikerna i Småland ett pilotprojekt för produktion av nödbostäder i trä som enkelt monteras på plats. Genom nygammal teknik har man skapat en möjlig ny produkt från industriellt träbyggande.

Känd produktionsteknik används för att möta unika krav från nöd- och krisområden. En första testleverans har skickats till jordbävningsområdet i södra Turkiet med sex nödbostäder.

På Nordbygg visas den nödbostad om 16 m2 som i platta paket skickats till Turkiet.  Bostaden är utformad så att tre lokala personer enkelt kan montera den på max en arbetsdag med en instruktion och ett handverktyg. 

Behovet av denna typ av lösning är stor i krig och konflikthärjade områden där bostäder förstörs eller internflyktingar behöver en semi-permanent bostad under en längre tid. Men lösningen kan också vara en tillfällig räddning vid naturkatastrofer såsom bränder, översvämningar, jordbävningar, jordskred och orkaner. Nödbostaden ersätter framförallt tält.

Under ett föredrag tisdagen den 23 april kl. 15:00-15.20 på Nordbygg resonerar vi kring om detta koncept skulle kunna bli en volymprodukt för helt nya kunder såsom FN, Nato, EU och MSB för att möta såväl internationella behov som eventuella kriser på hemmaplan.

Talare: Magnus Falk - RISEMichael Svensson- RörvikshusStefan Sjöblad – Vallsjöhus

I projektet ingår småhustillverkarna Rörvikshus, Vallsjöhus, Lättbalken, Willa Nordic och OBOS som stöttas av Sävjsö Näringsliv, Sveriges Träbyggnadskansli och TMF. Smart Housing Småland och RISE är initiativtagare.

Kontakter

Magnus Falk, RISE
magnus.u.falk@ri.se
+46 73 404 44 70

Nina Brogård, Sävsjö Näringsliv
nina.brogard@savsjo.se
+46 76 019 72 01

Bilder

Om oss

Sveriges Träbyggnadskansli verkar för ökat träbyggande och tillväxt av den industriella träbyggsektorn i Sverige. Kansliets verksamhet sker inom ramen för samarbetet mellan Svenskt Trä (del av Skogsindustrierna) och Trä- och Möbelföretagen, TMF.

Följ Träbyggnadskansliet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Träbyggnadskansliet

Stor delegation från USA besöker Sverige för att studera hållbart byggande i trä22.6.2023 08:20:11 CEST | Pressmeddelande

Den 25–30 juni kommer en delegation från USA tillsammans med kollegor från Storbritannien, Irland och Japan, till Sverige för att studera hållbart industriellt träbyggande. Representanter från det amerikanska bostads- och stadsutvecklingsdepartement med flera kommer besöka kända träbyggnadsprojekt såsom Sara Kulturhus i Skellefteå, Tallen i Piteå och Trikåfabriken i Stockholm, men också ha möten med politiker, myndighets- och näringslivsföreträdare.

Träbyggandet visar vägen – Har kortat byggtiden med 3 månader och höjt produktiviteten med 30 procent!8.12.2021 16:53:29 CET | Pressmeddelande

Den industriella träbyggnadssektorn har höjt produktiviteten med 30 % och kortat byggtiden med 3,3 månader. De resultaten visar en ny studie av den industriella träbyggsektorn gjord av Luleå Tekniska Universitet (LTU). Studien presenterades av professor Lars Stehn på ett seminarium i riksdagen under torsdagen. Den traditionella byggindustrin har under lång tid haft svag produktivitetsutveckling. Samtidigt finns en delsektor som skiljer sig markant, den industriella träbyggnadsindustrin. Nu finns studien "Produktivitetsmått för Industriellt träbyggande" tillgänglig.

Är industriellt byggande lösningen på byggindustrins produktivitetsutmaning? Nu tar träbyggnadsindustrin reda på svaret.14.4.2021 13:00:00 CEST | Pressmeddelande

Medan de flesta industrigrenar ständigt förbättrar sin produktivitet och ofta förmår att sänka sina kostnader och priser över tid, tycks byggindustrin stå och stampa. Ett flertal studier från olika länder pekar entydigt på att den traditionella byggindustrin under lång tid haft svag produktivitetsutveckling. Samtidigt finns en delsektor som skiljer sig markant, den industriella träbyggnadsindustrin. Nu startar Luleå tekniska universitet (LTU) ett projekt som ska ta reda på branschens prestanda.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye