SkogsindustriernaSkogsindustrierna

Skogsbranschen tar stora steg mot hållbar utveckling genom digitalisering

Dela

Stora kliv tas inom digitalisering i skogsbruket. Det framgår av forskningsprogrammets Mistra Digital Forest senaste årsrapport. Programchef Sverker Danielsson framhåller att skogsbrukets traditionella bild som konservativt nu ersätts av en syn på branschen som high-tech.

Skog med laserstrålar.
Skogsbranschen tar stora steg mot hållbar utveckling genom digitalisering. Mistra Digital Forest

– Digitala verktyg möjliggör mer effektiva beslut, vilket gör det möjligt att rikta åtgärder exakt där de behövs, säger programchef Sverker Danielsson.

Programmets årsrapport ger en inblick i de senaste innovationerna inom skogsbruket. Ett exempel är de betydande framstegen inom laserskanning med hög upplösning, vilket ger detaljerad information om skoglig tillväxt, trädslag, volym och indikatorer för biologisk mångfald. Bättre information möjliggör därtill utveckling av skapare beslutsstöd. Automation är också ett framväxande område som skapar nya möjligheter för både maskinförare och maskinutveckling.

– Såväl datainsamling som ökad automation förändrar radikalt förutsättningarna inom skogsbruket och utvecklar hur man arbetar. Dagens skogsbruk är enormt högteknologiskt och förändringstakten är hög, tillägger Sverker Danielsson.

Maria Wetterstrand, styrelseledamot i programmet, understryker att skogen står för olika värden och betonar forskningens betydelse för utvecklingen.

– Digitaliseringen i skogsbruket är en viktig del i omställningen och möjliggör ett hänsynstagande till skogens alla olika värden – allt från dess sociala värden, ekonomiska värden, ekosystemtjänster till biologisk mångfald. Forskningsprogram som Mistra Digital Forest spelar en viktig roll i att driva på utvecklingen och därigenom bidra till hållbar utveckling inom skogsbranschen, säger Maria Wetterstrand.

Ta del av årsrapporten här: https://arsrapport.mistradigitalforest.se/2023/

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om Mistra Digital Forest

Mistra Digital Forest är ett forskningsprogram som syftar till att främja hållbar utveckling inom skogsbruket genom digitalisering. Programmet utvecklar metoder, modeller och digitala verktyg för att skapa en digital skoglig värdekedja och främja en cirkulär bioekonomi. Programmet har en total budget på 224 MSEK under perioden 2019-2027.

Medverkande organisationer i programmet är Skogsindustrierna (programvärd), Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), Umeå universitet, IVL Svenska Miljöinstitutet, Skogforsk, Billerud, Holmen, Kopparfors skogar, SCA, Stora Enso, Sveaskog och Södra. www.mistradigitalforest.se

Följ Skogsindustrierna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Skogsindustrierna

EU:s klimatkommissionär i Sverige för samtal om skogens klimatnytta11.6.2024 17:37:48 CEST | Pressmeddelande

Skogens olika nyttor för den gröna omställningen var ämnet när EU-kommissionens klimatkommissionär Wopke Hoekstra under tisdagen besökte svenskt skogsbruk. Tillsammans med klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari, Skogsindustriernas vd Viveka Beckeman och företrädare för miljö- respektive skogsägarrörelsen diskuterades bland annat hur den svenska skogsindustrin kan bidra till EU:s klimatmål.

Ny europeisk undersökning: Stor oro för ekonomi och klimat - låg kunskap om Europas skogar6.5.2024 07:58:59 CEST | Pressmeddelande

Den egna ekonomin följt av klimatförändringar är de enskilt viktigaste frågorna för européer. En majoritet tycker att det är mycket viktigt att ersätta fossila med biobaserade produkter för att möta de globala hållbarhetsmålen. Mest positiv till dessa produkters klimatnytta är man i Sverige. Det visar en ny stor europeisk undersökning genomförd på uppdrag av Skogsindustrierna.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye