Uppsala kommun

Över hundra grafiker fyller Uppsala konstmuseum, dags för XVII:e Grafiktriennalen

Dela

Välkommen till pressvisning och träffa några av de absolut bästa grafikerna just nu. Uppsala konstmuseum är värd för den XVII:e Grafiktriennalen 2024, som lovar en imponerande bredd av svensk och nederländsk konstgrafik.

Göran Boardy är en av de 118 grafikerna som ställer ut, här verket: Lappugglan slår på dagen, från 2023 (beskuren).
Göran Boardy är en av de 118 grafikerna som ställer ut, här verket: Lappugglan slår på dagen, från 2023 (beskuren).

– Vi är så glada att Grafiska Sällskapet och Grafiktriennalen är tillbaka hos oss på museet, det är tio år sen sist. Nu fyller vi hela fjärde våningen med runt 300 verk och installationer, det blir mycket att uppleva, lovar Daniel Werkmäster, chef för Uppsala konstmuseum.

XVII:e Grafiktriennalen 2024 till Uppsala

Triennalen kommer att visa en imponerande spännvidd av noggrant utvalda konstnärer och konstnärliga uttryck som existerar, inte bara i storstäderna, utan över hela landet. Yngre konstnärer, i början av sin konstnärliga bana, samsas med äldre kollegor; traditionella uttryck varvas med experimentella. Grafiken som uttrycksform är vital och i högsta grad levande.
Se alla konstnärer som deltar.

Specialutställning med nederländska grafiker

Utöver de svenska konstnärerna kommer sex nederländska grafiker att samlas i Studion för en specialutställning som ingår i triennalen. Många olika spännande konstnärliga uttryck utlovas.

Intervjuer

Under pressvisningen finns möjlighet att intervjua: Emmy Dijkstra, utställningskommissarie för Grafiska sällskapet, de sex nederländska grafikerna och ett antal av de 118 grafikerna samt Daniel Werkmäster, chef Uppsala konstmuseum.

Pressvisning: Torsdag 16 maj, klockan 13.00, på Uppsala konstmuseum. Meddela gärna deltagande till daniel.werkmaster@uppsala.se

Vernissage: 18 maj
Utställningsperiod: 18  maj–15 september 
Entré: Fri entré

XVII:e Grafiktriennalen 2024 är ett samarbete mellan Grafiska Sällskapet och Uppsala konstmuseum.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Uppsala är Sveriges fjärde största kommun med mer än 240 000 invånare. Här utvecklar vi Uppsala hållbart för att dagens och morgondagens invånare ska trivas och må bra. För här har vi nära till kunskap och samverkan. Här har vi nära till grönområden och inspirerande kultur. Här ska livet vara enkelt, tryggt och tillgängligt – för alla.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

Pressinbjudan: Byggstart för Gränby simhall11.6.2024 09:10:57 CEST | Pressinbjudan

Nu startar bygget av Gränby simhall. På fredagen den 14 juni tar kommunen tillsammans med Uppsalas simföreningar det symboliska första spadtaget vid Gränby sportfält. Den nya simhallen är en viktig del för att möta det ökade behovet av simidrott, simundervisning och allmänhetens bad i kommunen. Efter spadtaget har media möjlighet att intervjua och ställa frågor till representanter för kommunen och simföreningarna.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye