SBMI - Sveriges Bergmaterialindustri

SBMI antar uppförandekod för ansvarsfullt företagande

Dela

SBMI Sveriges Bergmaterialindustri har antagit en uppförandekod för att stärka arbetet för en sund och ansvarsfull bransch. Koden innehåller riktlinjer för affärsetik, hälsa och säkerhet, mänskliga rättigheter och arbetsförhållanden, mångfald, jämställdhet och likabehandling samt klimat och miljö.

Uppförandekoden för SBMI
Sveriges Bermaterialindustriers Uppförandekod är en handbok om 16 sidor

– Vi på SBMI är stolta över att anta denna uppförandekod. Den utgör en gemensam värdegrund för samverkan i en sund och välfungerande bransch. Medlemskap i SBMI ska vara ett signum för kvalitet, regelefterlevnad och ett professionellt agerande. Uppförandekoden är en utgångspunkt för den gemensamma plattformen som branschföreningen innebär, säger Lisa Sennström, hållbarhetschef på SBMI.

Uppförandekoden bygger på etablerade riktlinjer om hållbart företagande. Utgångspunkter för koden har varit Agenda 2030, FN:s Global Compact, FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter samt OECD:s vägledning om tillbörlig aktsamhet.

Klubbades igenom på årsstämman

Uppförandekoden har tagits fram i en arbetsgrupp inom SBMI och alla medlemmar har fått lämna inspel innan den klubbades igenom på årsstämman den 11 april. Med uppförandekoden får SBMIs medlemmar en kvalitetsstämpel som visar att företaget är seriöst och arbetar för en sund bransch.

– Uppförandekoden gäller utan undantag för alla medlemsföretag i SBMI. Alla medlemmar har ett ansvar att se till att uppförandekoden efterlevs. Att bidra till samhällsnytta och vårda förtroendet för branschen är en viktig utgångspunkt för vårt gemensamma arbete, säger Lisa Sennström.

Mårten Sohlman som är vd i SBMI berättar att initiativet till uppförandekoden kom från SBMIs styrelse som ville etablera en tydlighet kring hur vi agerar som medlemmar i branschen.

– Det ger en trygghet för medlemsföretagen att ha en gemensam värdegrund som utgångspunkt för samverkan inom SBMI, och det ger även oss som branschföreträdare en styrka att ha denna tydlighet kring att vi representerar företag som aktivt tagit ställning för en sund och ansvarsfull bransch, säger Mårten Sohlman.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

SBMIs vd Mårten Sohlman
Mårten Sohlman vd SBMI
Ladda ned bild
Hållbarhetschef på SBMI Lisa Sennström
Lisa Sennström hållbarhetschef på SBMI
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

SBMI, Sveriges Bergmaterialindustri är branschorganisationen för producenter och leverantörer av bergmaterial samt branschens underleverantörer. Årligen produceras och levereras ca 100 miljoner ton bergmaterial i Sverige. Föreningen samlar över ca 90 % av den svenska bergmaterialindustrin.

Följ SBMI - Sveriges Bergmaterialindustri

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från SBMI - Sveriges Bergmaterialindustri

Branschhandbok om cirkulära ballastprodukter blir verklighet - efter nytt stöd3.4.2024 10:44:22 CEST | Pressmeddelande

Projektet ”Från grind till grind”, som syftar till att skapa en handbok för att producera cirkulära ballastprodukter, har nu säkrat fortsatt finansiering från innovationsmyndigheten Vinnova. Projektets mål är att ta fram en digital processbeskrivning som branschen kan använda för att öka användningen av återanvänt och återvunnet material i infrastrukturprojekt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye