Forskning som bidrar till kunskap om återhämtning efter operation
Sedan tidigare har det varit känt att patientens ämnesomsättning ändras på cellnivå efter en operation. Men inte vad det beror på. ”Vi ville se om kroppens inflammation hade något med saken att göra. Går det att påverka dessa system för att minska riskerna med kirurgi vid tarmcancer?”, säger forskaren Bayar Baban vid Universitetssjukhuset Örebro.
I sin avhandling har Bayar Baban kartlagt djupgående hur kroppens inflammation och ämnesomsättning reagerar på kirurgi. Han ville veta om det kan vara systemen i kroppen och rubbningarna som blir vid en operation som ger komplikationer. Det är viktig kunskap att få fram eftersom förändringar tidigare har visats vara kopplade till risk för komplikationer och fördröjd återhämtning samt läkning efter operation.
– När det gäller inflammationen har vi särskilt undersökt hur det så kallade inflammasomet aktiveras. Detta proteinkomplex spelar en nyckelroll i vårt primära inflammatoriska svar, men vår kunskap om dess roll vid kirurgiska ingrepp är fortfarande mycket begränsad, säger Bayar Baban, överläkare och sektionschef inom verksamhetsområde kirurgi i Region Örebro län samt tidigare doktorand vid Örebro universitet.
Bayar Baban blev överraskad av resultatet som visade att inflammasomets aktivitet minskade under det kirurgiska ingreppet.
– Det kan bero på att vi har mätt i celler som är i blodet och inte i såret och det kanske är därför inflammasomet inte reagerar lika starkt, att kroppen inte vill öka inflammasome aktiviteten i blodet utan bara där skadan skett, förklarar han.
Påverkar val av operationsmetod kroppens reaktionsmönster?
– Vi ville även undersöka om det är någon skillnad på de två olika operationsmetoderna, titthålskirurgi och öppen kirurgi när det kommer till graden av inflammation och så kallad insulinresistens, vilket innebär förändrad ämnesomsättning, i kroppen efter en operation.
Forskningen visade att titthålskirurgi ger en lägre grad av inflammation. Däremot visade resultatet ingen skillnad mellan operationsmetoderna i det metabola systemet, när det gäller kroppens känslighet för insulin, som spelar en avgörande roll för återhämtningen.
– Vidare fann vi att den så kallade clamp-metoden är det bästa sättet att mäta kroppens insulinkänslighet. Det är en komplex metod som inte är så vanlig i Sverige, säger han.
Resultaten från forskningen är värdefulla bitar i kartläggningen av kroppens reaktion vid en operation.
– Det ger en fingervisning i hur vidare forskning inom området kan riktas. Förhoppningen är att man ska hitta ytterligare sätt att kunna förbättra återhämtningen efter operation, avslutar han.
Faktaruta
Clamp-metoden – en metod som mäter kroppens insulinkänslighet. Det är ett mått på kroppens sockeromsättning och dess möjlighet att reagera på hormonet insulin.
Inflammasomer – är ett proteinkomplex i immunsystemet som spelar en nyckelroll i kroppens primära inflammatoriska aktivitet, som svar på skador eller infektioner.
Nyckelord
Kontakter
Bayar BabanÖverläkare och sektionschef inom verksamhetsområde kirurgiUniversitetssjukhuset Örebro
Tel:073 - 634 45 11bayar.baban@regionorebrolan.seElin AbelsonKommunikatörHälso- och sjukvårdsförvaltningen
Tel:072 - 146 49 95elin.abelson@regionorebrolan.seBilder
Länkar
Det personliga universitetssjukhuset
Som universitetssjukhus vill vi erbjuda våra patienter en modern och tillgänglig sjukvård på bästa möjliga vetenskapliga grund. Du som bor i Örebro län kan vara trygg i att ha tillgång till specialistsjukvård i din närhet. Flera specialiteter är uppmärksammade utanför landets gränser och forskning bedrivs inom många områden. USÖ har ca 550 vårdplatser och är ett av landets sju universitetssjukhus. Det är också en av länets största arbetsplatser med mer än 3 500 anställda.
Tillsammans med Örebro universitet utvecklar vi medicinsk forskning och utbildning. Samarbetet har bland annat lett till att en komplett läkarutbildning erbjuds i Örebro från och med 2011. Den nya läkarutbildningen medverkar till att lösa den nationella bristen på läkare och bidrar till att förbättra tillgängligheten i vården. För USÖ innebär läkarutbildningen stora möjligheter för fortsatt utveckling som universitetssjukhus, inte bara beträffande undervisning, utan också vad gäller forskning och högspecialiserad vård.
Följ Universitetssjukhuset Örebro
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Universitetssjukhuset Örebro
Opioider och överviktsoperation - nya insikter om en oväntad utmaning20.12.2024 10:50:00 CET | Pressmeddelande
Överviktsoperationer som gastric bypass är en effektiv metod för viktminskning. ”Resultaten i min avhandling visar en oväntad utmaning, patienter som genomgår operation har en betydligt högre användning av morfinliknande läkemedel både före men framför allt efter ingreppet”, berättar Stefan Wallén, legitimerad apotekare och forskare på Universitetssjukhuset Örebro.
Miljonsatsning från Vetenskapsrådet på forskning om belastningssmärta17.12.2024 09:05:00 CET | Pressmeddelande
Forskare Cathrine Widehammar har tilldelats ett anslag på 1,2 miljoner kronor från Vetenskapsrådet för att utforska smärtproblematik hos personer med dysmeli eller armamputation. ”Våra studier har som mål att förbättra vården för dessa patienter. Flera regioner samarbetar i detta”, berättar hon.
Från lokala studier till global påverkan - Örebroforskares resa inom prostatacancer28.11.2024 09:05:00 CET | Pressmeddelande
För 47 år sedan inleddes en banbrytande studie om prostatacancer vid Universitetssjukhuset Örebro, som lade grunden för flera betydelsefulla forskningsprojekt. "Vi ville verkligen undersöka nyttan av att operera bort prostatakörteln vid tidig prostatacancer," säger forskaren Sven-Olof Andersson. Tillsammans med professor Jan-Erik Johansson påbörjade han en forskningsresa som kom att påverka behandlingen av sjukdomen.
Barnsmärtforskare axlar ny roll14.11.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Mats Eriksson har ägnat en stor del av sitt liv åt att forska om smärta hos nyfödda barn och hur man på olika sätt kan minska den, så att de får mindre komplikationer senare i livet. I dag är han en av världens främsta på området och de behandlingsmetoder hans forskning resulterat i används på sjukhus över hela världen. Nu går han in i en ny roll, som ordförande för Nyckelfondens sakkunniggrupp.
Färre timmar hemsyrgas ökar inte risk för dödsfall eller sjukhusvistelse20.9.2024 10:45:00 CEST | Pressmeddelande
Resultaten från REDOX-studien, världens största studie om hemsyrgas, visar att patienter kan klara sig utan syrgas i nio timmar varje dag. Den upptäckten har gjort att forskaren Josefin Sundh vid Universitetssjukhuset Örebro och hennes forskarkollegor fått sin studie publicerad i prestigefyllda tidskriften New England Journal of Medicine.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum