BRIS - Barnens Rätt i Samhället

Bris stöttar barn med vänner eller syskon i kriminella nätverk

Dela

Bris riktar strålkastarljuset mot närstående till personer som är kopplade till gängkriminalitet. Tusentals har redan nåtts av budskapet att de inte behöver vara ensamma med sina känslor genom kampanjen “Det är inte för sent”.  

– Vi vill att alla syskon, vänner och partners som behöver stöd ska veta att de har rätt till det. Och veta att Bris finns, säger Magnus Jägerskog, generalsekreterare vid Bris, Barnens Rätt i Samhället.

Lisa Anckarman Borg, Jireel och Kristina “Keyyo” Petrushina från kampanjen Det är inte för sent.
Lisa Anckarman Borg, Jireel och Kristina “Keyyo” Petrushina från kampanjen Det är inte för sent.

När en ung människa dras in i kriminalitet drabbas många, även de närstående. Till Bris nationella stödlinje för barn vänder sig syskon, vänner och partners med oro och frågor om vad de ska göra.

Barn och unga berättar i samtalen med Bris om en situation som är svår att hantera. Många beskriver ensamheten i att inte kunna prata med någon om sina känslor och tankar inför att någon de bryr sig om är inblandade i farliga och olagliga saker.

Syskon berättar exempelvis om oro, frustration över att inte kunna hjälpa, skuld över att inte ha ingripit. Vänner berättar om sorg och ilska över att förlora kompisar till kriminalitet eller död. En del barn ber om tips om hur man bäst stöttar. Det kommer frågor om vilka konsekvenser en närståendes handlingar kan få.

– Vi ser att våldet har kommit nära många barn, det finns i deras vardag. Barn och unga som är närstående till personer i kriminella nätverk kan bli väldigt påverkade. För dem kan det vara avgörande att kunna vända sig till ett anonymt stöd, säger Marie Angsell, sakkunnig socionom på Bris.

Bris har sedan sommaren 2023 märkt av ett ökat antal samtal från barn som själva är indragna i gängkriminalitet. Det ledde till lanseringen av informationskampanjen “Det är inte för sent” under sena 2023. Nu utökas kampanjen för att nå ut även till de som har närstående som befinner sig i kriminella miljöer.

Till sin hjälp tar Bris bland andra artisten Jireel, influencern Lisa Anckarman Borg och programledaren Kristina “Keyyo” Petrushina som bistår med att sprida budskapen.Kampanjen finansieras av socialdepartementet och sker i samarbete med Tiktok och First Lady Agency.

Bris samtalsstöd till barn via den nationella stödlinjen 116 111 är öppen dygnet runt. Bris har också en telefon för vuxna om barn, som är öppen på vardagsförmiddagar.

Så kan du stötta en person som oroar sig över närstående i kriminell miljö

  • Bekräfta, som närstående är du också påverkad. Du är viktig och dina känslor ska också tas på allvar.
  • Normalisera känslor som oro, ensamhet, frustration över att inte kunna hjälpa, känslan av skuld och frågor om man själv hade kunnat göra mer eller annorlunda.
  • Ge tips på hur man kan hantera situationen, för att må bra själv och på sådant man kan göra för sitt syskon, sin vän eller partner. Tipsa gärna om Bris stödlinjer, som man kontaktar anonymt och som också kan lotsa vidare.
  • Ge hopp! Det är inte för sent, det finns hjälp men du kan inte lösa det själv, du behöver berätta.
  • Berätta om hur barns rättigheter och samhällets ansvar ser ut. Hur man tar kontakt och vad som händer om myndigheter får veta.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Bris, Barnens rätt i samhället, är en av Sveriges ledande barnrättsorganisationer som varje dag kämpar för ett bättre samhälle för barn. Folkrörelsen Bris startade 1971 och bidrog till att Sverige fick världens första förbud mot barnaga. Med barnkonventionen som grund stöttar Bris barn i utsatta situationer, mobiliserar samhället för barnets rättigheter och påverkar beslutsfattare för ett samhälle där varje barn känner till sina rättigheter och där barnets rättigheter tillgodoses.

Följ BRIS - Barnens Rätt i Samhället

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från BRIS - Barnens Rätt i Samhället

Ny undersökning: Hit vänder sig barn för att prata om det som känns svår30.5.2024 07:30:00 CEST | Pressmeddelande

Föräldrar är förstahandsvalet när yngre barn vill prata om sånt som känns svårt. Äldre barn vänder sig helst till kompisar, men när de vill prata med en vuxen står även kuratorer högt i kurs. Det visar en ny undersökning från Bris (Barnens Rätt i Samhället). – Barn har rätt att bli lyssnade på. Och det är viktigt att det finns flera vuxna att vända sig till, säger Catarina Nylund, kurator på Bris.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye