Ny undervisningsfilm om riskerna med A-traktorer
Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, lanserar en pedagogisk undervisningsfilm om riskerna med A-traktorer. Till filmen, som bland annat riktar sig till trafikskolor och andra utbildare, hör även en handledning med faktaunderlag och diskussionsfrågor.
Den sju minuter långa filmen bygger på de krocktester som genomförts vid VTI och innehåller intervjuer med professor emeritus i kirurgi Ulf Björnstig och trafikpolisen Joakim Stenman. I filmen berättar också en 17-åring om den svåra olycka han råkade ut för med sin A-traktor.
I en kurva förlorade föraren, som då var 15 år, kontrollen över sitt fordon och krockade med ett träd. I olyckan fick han så allvarliga skador att det tog tre månader innan han ens kunde börja träna på att gå igen.
– Tänk till en gång till innan man gör någonting! Känns det här verkligen säkert, hur kan det sluta? Är det värt att ta risken?, uppmanar han andra A-traktorförare att tänka.
Den nya filmen bör visas av vuxna som möter ungdomar i högstadie- och gymnasieålder, till exempel på trafikskolor, andra trafikutbildare, fritidsgårdar eller i den vanliga skolan. Till filmen finns också en skriftlig handledning som kan användas som ett stöd när filmen visas.
Handledningen innehåller förslag till frågor som ungdomar, under vuxen ledning, kan diskutera kring. I den finns också fakta om A-traktorer och vilka regler som gäller för fordonet i trafiken.
– Vi vet att ungdomar inte sitter och läser våra rapporter. Det här är ett nytt sätt att sprida befintlig kunskap. Vi hoppas att filmtillfället blir en stund för reflektion, beröring och att det tar tag i ungdomarnas känslor, säger Helena Selander och Susanne Wallhagen som leder VTI:s arbete med A-traktorer.
Undervisningsfilmen och övrigt material är fritt tillgängligt på VTI:s sajt. Det har tagits fram med ekonomiskt stöd av Skyltfonden, Trafikverket.
Se filmen här: A-traktorer och trafiksäkerhet
Se VTI:s krockprov: https://www.vti.se/forskning/trafiksakerhet/a-traktor-och-mopedbil/krocktester
Fakta om A-traktorer: https://www.vti.se/forskning/trafiksakerhet/a-traktor-och-mopedbil
Kontakter
Helena SelanderSenior forskare
Tel:031-7502621Tel:070-9430115helena.selander@vti.seSusanne WallhagenUtredare
Tel:013-204132Tel:072-2095027susanne.wallhagen@vti.seBilder
VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut, är ett oberoende och internationellt framstående forskningsinstitut inom transportsektorn. Vår huvuduppgift är att bedriva forskning och utveckling kring infrastruktur, trafik och transporter. Vi arbetar för att kunskapen om transportsektorn kontinuerligt ska förbättras och är på så sätt med och bidrar till att uppnå Sveriges transportpolitiska mål. VTI har kontor i Linköping, Stockholm, Göteborg och Lund.
Följ VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut
Fler barn skadas på elsparkcykel – så kan olyckorna minska19.12.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Antalet skadade barn på elsparkcykel har ökat kraftigt och utgör nu en fjärdedel av alla skadade personer på elsparkcykel. I en ny rapport från VTI föreslås en rad åtgärder för att minska olycksrisken – bland annat åldersgräns och hjälmkrav oavsett ålder.
Pressinbjudan Transportforum 202512.12.2024 13:09:20 CET | Pressmeddelande
Hur klarar det svenska transportsystemet krig och andra allvarliga kriser? Hur ska Sverige på allvar ställa om till ett hållbart transportsystem? Transportforum 2025 har två tydliga teman: resiliens och cirkularitet. Välkommen att bevaka konferensen!
Visioner om cirkularitet blir verklighet i Helsingborg28.11.2024 15:44:13 CET | Pressmeddelande
Varje år körs stora mängder byggavfall, slaggrus och restasfalt till deponi. Ett forskningsprojekt, lett av RISE, Sveriges Forskningsinstitut, ska göra det möjligt att återvinna och ge materialen nytt liv. Precis i dagarna har en så kallad testbädd byggts i Helsingborg, bestående av 4 stycken 27 meter långa avsnitt där de olika materialens långsiktiga prestanda och miljöpåverkan ska undersökas, den första testbädden i sitt slag.
VTI utreder samhällsekonomin i nya elfärjor20.11.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Kan eldrivna färjor bli samhällsekonomiskt lönsamma som en del av kollektivtrafiken i städer med mycket vatten? Hur skulle resvanor, restider och andra trafikslag påverkas av en sådan båttrafik? De frågorna ska en ny forskningsstudie av VTI börja besvara.
VTI expanderar i norra Sverige och blir part i ACE11.11.2024 09:36:13 CET | Pressmeddelande
VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut har deltagit i forskningsprojekt i norra Sverige i många år. I och med den starka expansionen i regionen ökar VTI sitt engagemang och kommer att finnas representerat på Campus Skellefteå. I samband med detta blir VTI också en programpart i Arctic Center of Energy, ACE, och startar ett nytt samarbete med Luleå tekniska universitet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum