Ny rapport pekar på flera utmaningar för Kalmar läns infrastruktur, el- och kompetensförsörjning
En ny rapport från Industriarbetsgivarna och Transportföretagen pekar på flera utmaningar för Kalmra län:
mer personal, mer fossilfri el och bättre infrastruktur behövs för att säkra industri och transporter.
Rapporten visar på de utmaningar som måste hanteras för att det även i framtiden ska vara möjligt att våra företag har en ledande roll i arbetet med att ställa om sin verksamhet för att ge minsta möjliga klimatpåverkan, för jobb och stärkt konkurrenskraft.

– Genom rapporten vill vi visa på de möjligheter men också de utmaningar som basindustrin och transportsektorn står inför i Kalmar län.
Basindustrin står för cirka 20 procent av Sveriges BNP. Drygt 90 procent av basindustrins produktion exporteras. Basindustrin är viktig för sysselsättningen.
– Industrins konkurrenskraft i Kalmar och i hela landet påverkar sysselsättningen. Det är genom ökad tillväxt och produktivitet som industrin kan skapa utrymme för fler jobb och för grön omställning. Därför har vi ringat in ett antal frågor och åtgärdsförslag för att industrin och transporterna att fortsatt ska kunna utvecklas, konkurrera och exportera, säger Per Widolf, förhandlingschef Industriarbetsgivarna.
Transportnäringen är i sin tur helt avgörande för att samhället ska fungera. Konkurrenskraftiga transporter är en förutsättning för svensk export. Över 90 procent av all export går via de svenska hamnarna. Hamnarna i Kalmar län har en viktig roll för att få ut svenska produkter på den internationella marknaden.
– Nu vill vi uppmana ansvariga politiker, såväl på kommunal nivå som på regional och nationell nivå att omgående arbete för att skapa de bästa förutsättningarna. Detta för att länet även i framtiden ska ha en basindustri och transportsektor som bidrar till en fortsatt positiv utveckling av Kalmar län och hela Sverige, avslutar Tina Thorsell.
Nu behöver ett antal frågor lösas för att basindustrin och transportsektorn i Kalmar län ska kunna bidra till jobb och grön omställning.
1. Brist på personal och möjligheten att långsiktigt säkerställa kompetensförsörjningen i länet.
Dimensionera utbildningarna efter arbetsmarknadens behov, stärk yrkesprogrammens koppling till industrin, se över gymnasieskolans programstruktur, ge fler tillgång till yrkesvux och skapa fler platser på yrkeshögskolan.
2. Tillgången till fossilfri energi till konkurrenskraftiga priser såväl i länet som i hela landet.
Förenkla och förkorta tillståndsprocesserna som idag bromsar utbyggnaden av elsystemet elnät och elproduktion. Värna befintlig elproduktion, som vattenkraft och kraftvärme och underlätta utbyggnaden av ny kärnkraft.
3. En väl underhållen infrastruktur för att det ska vara möjligt för transportsektorn att tillgodose kravet på leveranssäkerhet.
Bygg bort flaskhalsar och kapacitetsbrister i väg- och järnvägssystemet, öka tempot för uppgradering av infrastruktur som klarar 74 tons lastbilar och skapa sammanhängande transportstråk för 74 tons lastbilar. Halvera underhållsskulden till 2030 med en långsiktigt finansierad underhållsplan för infrastrukturen. Förstärk stöden till laddning för tunga fordon. Stötta aktörer som utvecklar produktion av fossilfria flyg- och sjöfartsbränslen och inför ett investeringsstöd till elanslutning för fartyg i hamn.
Ladda ner rapporten som bifogat dokument.
För pressfrågor kontakta Johan Hasslow,Transportföretagen johan.hasslow@transportforetagen.se eller Ebba Fredin, Industriarbetsgivarna, ebba.fredin@industriarbetsgivarna.se eller 0730-447120
Kontakter
Johan HasslowTf Pressansvarig
Tel:072-228 60 99johan.hasslow@transportforetagen.seTransportföretagen är transportnäringens bransch- och arbetsgivarorganisation och samlar 9 200 medlemsföretag med cirka 200 000 anställda.
Följ Transportföretagen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Transportföretagen
Miljöarbetareavtalet är klart9.4.2025 15:11:42 CEST | Pressmeddelande
Biltrafikens Arbetsgivareförbund, som ingår i Transportföretagen, har idag tecknat Miljöarbetareavtalet med Svenska Transportarbetareförbundet. Avtalet följer det märke som industrins parter tecknat med ett samlat avtalsvärde på 6,4 procent över 2 år. Miljöarbetareavtalet omfattar omkring 190 företag och omkring 6 000 anställda inom renhållning och återvinning.
Transportavtalet klart – kostnadsökningar inom märket3.4.2025 23:34:23 CEST | Pressmeddelande
Biltrafikens Arbetsgivareförbund, som ingår i Transportföretagen, har idag tecknat Transportavtalet med Svenska Transportarbetareförbundet. Avtalet följer det märke som industrins parter tecknat med ett samlat avtalsvärde på 6,4 procent över 2 år. Transportavtalet omfattar omkring 4 500 företag och omkring 55 300 anställda inom åkeri, bärgning, terminal och lager.
Märket klart – tuff nivå för ansträngd transportbransch1.4.2025 08:46:43 CEST | Pressmeddelande
Industrins parter har tecknat avtal som bestämmer lönekostnadsökningarna de kommande åren enligt ”märket”, som är på 6,4 procent under två år. Det är den kostnadsram som transportbranschen har att förhålla sig till när branschens kollektivavtal nu ska förhandlas.
Sjö- och flygräddning säkras för i år – men fortsatt behov av Sjöfartsverkets långsiktiga finansiering31.3.2025 15:18:43 CEST | Pressmeddelande
Regeringens besked om ökade anslag till Sjöfartsverket innebär att sjö- och flygräddningen kan upprätthållas året ut. Behovet av en långsiktig plan för att stabilisera finansieringen av Sjöfartsverket kvarstår dock.
EU öppnar dörren för unga bussförare26.3.2025 09:24:47 CET | Pressmeddelande
Ett nytt preliminärt avtal i EU innebär att minimiåldern för att köra buss sänks från 24 till 21 år. Förändringen väntas underlätta rekryteringen av förare och stärka branschens attraktionskraft bland unga.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum