Civil Rights Defenders

Ukrainska Mariia Sulialina dokumenterar grova brott mot barn – får människorättspris

Dela

2024 års Civil Rights Defender of the Year Award tilldelas Mariia Sulialina, 27, chef för ukrainska människorättsorganisationen Almenda. Mariia Sulialina har varit människorättsaktivist sedan hon var 15 år och kämpat länge för att de ansvariga ska ställas till svars för de övergrepp som begås mot barn och unga i krigets Ukraina.

Mariia Sulialina. Fotograf: Markus Junghard.
Mariia Sulialina. Fotograf: Markus Junghard.

– Den ukrainska människorättsförsvararen Mariia Sulialina har vid en ung ålder uträttat stordåd. Trots personliga förluster och risker har hon fortsatt sitt arbete för att dokumentera krigsbrott och andra grova brott mot barn och skipa rättvisa åt barn som utsatts för indoktrinering och deportering från de ockuperade områdena av Ukraina. För sin enastående motståndskraft och sitt engagemang för mänskliga rättigheter, demokrati och för barns rätt att forma sin egen framtid tilldelas Mariia Sulialina Civil Rights Defender of the Year Award 2024, skriver Civil Rights Defenders styrelse i sin motivering till priset. (Hela motiveringen längst ner.)   

 
Tvingades lämna sin hemstad på Krymhalvön 

Sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina 2022 har 545 ukrainska barn dödats. Över 19,000 barn från Ukraina har deporterats till Ryssland.  

Men aggressionerna påverkade Mariia Sulialinas liv långt innan dess. 

När hon var 18 år tvingades hon lämna sin hemstad Yalta efter att Ryssland invaderat Krymhalvön. Från sitt nya hem i Kyiv började hon dokumentera de människorättskränkningar som begicks i de ockuperade områdena. Mariia Sulialinas organisation Almenda, som hon jobbat med sedan 2013, samlar in bevis så som fotografier och videoklipp, och gör intervjuer med lärare och föräldrar. Almenda startades av en grupp människorättsförsvarare i Yalta 2011. En av grundarna var Mariias mamma, Valentina Potapova, som fortfarande jobbar kvar. Nu leder Mariia Sulialina organisationens arbete, med ett team på 11 personer. 

Krigsbrott mot barn 

Barnen som deporteras till Ryssland från de ockuperade områdena vittnar om omskolning och hjärntvätt och många adopteras av ryska familjer. Väldigt få av dem har kommit tillbaka. Även de som blir kvar i de ockuperade områdena utsätts för indoktrinering och får gå i ryska skolor som försöker få dem att stötta kriget, genom att bland annat säga att Ukraina startat det. Enligt Almenda är de ukrainska barnen en tillgång för Ryssland och kan komma att användas som soldater i kriget när de blir äldre. Ett flertal unga Krymbor som var barn när Ryssland ockuperade halvön har kallats in i kriget, eller till och med gått ut i krig mot Ukraina frivilligt.  

Tvångsdeportation och försök att indoktrinera barn att slåss för ockupationsmakten är krigsförbrytelser och kan utgöra folkmord. För att sådana brott ska kunna bevisas och förövarna ställas till svars är det viktigt att övergreppen dokumenteras. 

För att samla in bevisning som kan användas till framtida rättegångar har Almenda ställt om sin ordinarie verksamhet. Från att tidigare fokuserat på att få ungdomar från ockuperade Krymhalvön att studera och integreras i Ukraina, arbetar man nu även med dokumentation av krigsbrott. Almenda har en lång lista med namn på misstänkta personer som de en dag hoppas ska ställas till svars. Organisationens främsta mål är att skydda rättigheterna för de över en miljon barn som lever i de ockuperade områdena samt att ta fram metoder för återintegrering av de ukrainska barnen. Mariia Sulialina vill ta tillbaka alla de barn som hålls som gisslan av ockupationsmakten och ge dem en ny chans till den barndom som Ryssland stulit.  

I dag drömmer Mariia om dagen då hon kan åka tillbaka till ett fritt och demokratiskt Krym. 

– När jag var liten i Yalta på Krymhalvön fanns det en plats där äldre damer och herrar dansade varje lördag. Jag pratade nyligen med en vän och vi sa ‘en dag när vi är 70 år kommer vi att dansa där’. Jag tror fortfarande att det kommer hända. 

Kommentar till priset 

– Barnen i de ockuperade områdena förblir ofta osynliga. Att berätta om det som sker är farligt och kan leda till repressalier. Desto yngre de är desto starkare inflytande har propagandan på dem. Barnen är vår framtid och det är vår skyldighet att skydda dem från militarisering och indoktrinering och se till att återintegreringen sker på deras villkor. Att få det här priset är mycket viktigt för oss, det skapar uppmärksamhet kring barnen i de ockuperade områdena och ökar möjligheterna att kunna utkräva ansvar, säger Mariia Sulialina, chef för Almenda. 
 
– Dödande av barn. Bortförande av barn. Detta är bara några av de grova människorättsbrott som enligt vittnesmål har begåtts mot barn i Ukraina sedan den ryska fullskaliga invasionen. Mariia Sulialina och Almenda gör ett extraordinärt modigt och systematiskt jobb för att samla in bevis och vittnesmål om övergreppen och ge stöd till dess offer. Mariias och Almendas arbete visar att ett fritt civilsamhälle spelar en avgörande roll när det gäller dokumentation och ansvarsutkrävande av staters människorättskränkningar. De utgör en förebild i arbetet för ett motståndskraftigt, demokratiskt och fritt Ukraina. Jag är enormt glad över att tilldela Mariia Sulialina Civil Rights Defender of the Year Award 2024 säger Hanna Gerdes, styrelseordförande för Civil Rights Defenders. 
 
Om priset  

Priset delas ut årligen av människorättsorganisationen Civil Rights Defenders till framstående människorättsförsvarare. Tidigare år har priset tilldelats människorättskämpar i bland annat Venezuela, Ungern och Burma. Syftet är att stötta och stärka aktivister som med fredliga medel fortsätter utkräva ansvar av makthavare trots att det innebär stora risker för deras egen säkerhet.  

Kontaktuppgifter   

Vill du veta mer eller boka en intervju, vänligen kontakta vår presskontakt på press@crd.org eller +46 (0)76 576 27 62.   

Övrig information 

  • Priset Civil Rights Defender of the Year Award delas ut årligen sedan 2013. Läs mer om priset här

  • Priset har tilldelats människorättsförsvarare från bland annat Ungern, Uganda och Burma. Läs om samtliga mottagare här

  • Besök Almendas hemsida här

Hela motiveringen till priset 

Den ukrainska människorättsförsvararen Mariia Sulialina har vid en ung ålder uträttat stordåd. Trots personliga förluster och risker har hon fortsatt sitt arbete för att dokumentera krigsbrott och andra grova brott mot barn och skipa rättvisa åt barn som utsatts för indoktrinering och deportering från de ockuperade områdena av Ukraina. Som ledare för organisationen Almenda kämpar Mariia och hennes kollegor för barn och ungas tillgång till utbildning, och för att de ska kunna återvända och återintegreras i Ukraina. För sin enastående motståndskraft och sitt engagemang för mänskliga rättigheter, demokrati och för barns rätt att forma sin egen framtid tilldelas Mariia Sulialina Civil Rights Defender of the Year Award 2024.   

Bilder

Mariia Sulialina. Fotograf: Markus Junghard.
Mariia Sulialina. Fotograf: Markus Junghard.
Ladda ned bild

Civil Rights Defenders är en internationell människorättsorganisation som grundades i Sverige 1982. Vi arbetar för och tillsammans med tusentals människorättsförsvarare som kämpar för att demokrati ska gälla och de mänskliga rättigheterna respekteras världen över. Vår uppgift är att se till att de kan arbeta säkrare, smartare och snabbare. Vi håller även makthavare i Sverige ansvariga när de kränker mänskliga rättigheter på hemmaplan.

Läs om vilka länder och regioner vi bevakar här.

Läs om vårt uppdrag och våra arbetsmetoder här.

Följ Civil Rights Defenders

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Civil Rights Defenders

Nu faller domen – Syrisk brigadgeneral åtalad i Sverige för medhjälp till folkrättsbrott19.6.2024 10:35:34 CEST | Pressmeddelande

I morgon klockan 11.00 faller domen i Stockholms tingsrätt mot den syriske brigadgeneral som står åtalad för medhjälp till folkrättsbrott. Mannen är den högst rankade militären att ställas inför rätta för folkrättsbrott begångna i Syrien och rättegången har fått stor internationell uppmärksamhet. Civil Rights Defenders har bevakat och rapporterat från rättegången och vår jurist, Aida Samani, kan kommentera när domen fallit.

I dag avslutar första vittnet i Lundinrättegången – finns tillgänglig för intervju4.6.2024 06:58:00 CEST | Pressmeddelande

Förra veckan började utfrågningen av de målsägande i Lundinrättegången. Först ut var pastor James Ninrew Dong som förlorade 14 av sina familjemedlemmar när sudanesisk militär och deras allierade milisgrupper invaderade och fördrev befolkningen i området. Kontakta oss för en intervju om hans upplevelser av att efter 20 år få berätta sin historia inför en oberoende domstol.

Lundin Trial: South Sudanese Plaintiffs Take the Stand27.5.2024 17:37:24 CEST | Pressmeddelande

Tomorrow marks the beginning of a new phase in the Lundin trial as plaintiffs from South Sudan will be heard in court for the first time. Civil Rights Defenders is present at the Stockholm District Court every day, providing continuous reporting. We are available to comment on the trial. There is also an opportunity to interview the first witness, James Ninrew Dong, after his testimony concludes on 4 June. "We will finally hear from some of the people in South Sudan who have been affected. Their perspectives have been completely absent in the courtroom, and we must not forget that this trial is about them and their chance to seek justice," says Ebony Wade, Legal Adviser at Civil Rights Defenders.

Lundinrättegången: Nu tar målsägande från Sydsudan plats i rättssalen27.5.2024 14:27:11 CEST | Pressmeddelande

I morgon inleds en ny fas i Lundinrättegången. För första gången kommer målsägande från Sydsudan att höras i rätten. Civil Rights Defenders är på plats i Stockholms tingsrätt varje dag och har sedan start rapporterat från rättegången och kan kommentera. Det finns också möjlighet att intervjua första vittnet, James Ninrew Dong, efter hans vittnesmål som avslutas 4 juni. - Äntligen ska vi få höra från några av de människor i Sydsudan som har drabbats. Deras perspektiv har saknats helt i rättssalen och vi får inte glömma att den här rättegången handlar om dem och deras möjlighet att få upprättelse, säger Ebony Wade, jurist på Civil Rights Defenders.

Svensk rättegång mot syrisk brigadgeneral avslutas i dag23.5.2024 15:59:46 CEST | Pressmeddelande

I dag avslutas rättegången i Stockholms tingsrätt mot en syrisk brigadgeneral åtalad för medhjälp till folkrättsbrott. Mannen är den högst rankade militären att ställas inför rätta för folkrättsbrott begångna i Syrien och rättegången har fått stor uppmärksamhet världen över. Civil Rights Defenders har bevakat och rapporterat från rättegången och vår jurist, Aida Samani, kan kommentera när dom väntas falla den 20 juni.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye