Hyresgästföreningen Riksförbundet

Hyresgästföreningen varnar för fallgroparna med ”festivaluthyrning”

Dela

Flera svenska städer förbereder sig för stora event som kommer locka stora antal besökare, till exempel Eurovision Song Contest i Malmö och Taylor Swifts turnébesök i Stockholm. Med det kommer en skriande efterfrågan på semesterboende, och många känner sig lockade att hyra ut sin bostad till turister. Men det finns risker.

Hyresgästföreningens förbundsjurist Roger Höög. Foto Filippa Ländin
Hyresgästföreningens förbundsjurist Roger Höög. Foto Filippa Ländin

– Med det stora suget efter ”festivalboende” just nu är det är lätt att förstå lockelsen i att hyra ut sin bostad och tjäna en slant på turismen, inte minst nu när många kämpar med de höga hyreshöjningarna. Många är ju beredda att betala stora pengar för boende under de här eventen. Men planerar du hyra ut är det väldigt viktigt att vara medveten om fallgroparna. Gör du fel kan du i värsta fall bli av med ditt hyreskontrakt, säger Roger Höög, förbundsjurist på Hyresgästföreningen.

– Det är viktigt att komma ihåg att din bostad är tänkt för just boende och inte något du ska tjäna pengar på. Det kan kännas som lätta pengar men trampar du fel kan det få stora konsekvenser. Det kan också skapa en otrygghet för grannarna om det rör sig många okända i trapphuset, relationen med dina grannar är också något jag tycker är värt att lägga i vågskålen när du funderar över att hyra ut, säger Roger Höög.

Detta är viktigt att tänka på när du hyr ut i andra hand:

  • Du måste ha hyresvärdens godkännande. Du måste ha hyresvärdens skriftliga godkännande - annars kan du förlora kontraktet. Och se till att du har en hemförsäkring ifall något går sönder. Om du vill hyra ut din bostadsrätt i andra hand ska du ansöka om tillstånd från din bostadsförening först och främst. Bor du i villa bestämmer du själv hur du ska hyra ut.

  • Skriv ett hyreskontrakt. Hyr du ut via en plattformstjänst räcker det med det avtal som skrivs på i och med att lägenheten hyrs ut via plattformen. Hyr du ut själv behöver du ta fram ett eget avtal. Om du vill hyra ut ett rum till inneboende samtidigt som du själv bor i lägenheten behöver du oftast inte något tillstånd från din hyresvärd.

  • Ta inte ut för hög hyra. Tar du ut för hög hyra kan du tvingas betala tillbaka den och riskerar att bli uppsagd. För en möblerad lägenhet får du inte lägga på mer än 15 procent på hyran när du hyr ut i andra hand. Du får ta betalt för kostnader som el, vatten och bredband. Kom ihåg att det kan vara brottsligt att begära eller ta emot ersättning utöver hyran. Bor du i villa eller bostadsrätt får du ta ut en hyra som täcker dina kostnader. Det finns inga återbetalningsregler för villa och bostadsrätt så där du kan sätta hyran ganska fritt.

  • Du får inte bedriva hotellverksamhet. En hyresrätt ska användas som bostad. Använder du hyresrätten till att hyra ut bostaden eller rum i sådan omfattning att det är jämförbart med hotellverksamhet riskerar du att bli av med ditt hyreskontrakt. Vissa bostadsrättsföreningar är också restriktiva med hur de boende har rätt att hyra ut sin bostad.


På vår webb går det att läsa mer om andrahandsuthyrning

Kontakter

Om oss

Hyresgästföreningen är en demokratisk medlemsorganisation för dagens och morgondagens hyresgäster. Vi är partipolitiskt obundna och har över en halv miljon hushåll som medlemmar. Det gör oss till en av Sveriges största folkrörelser och den främsta företrädaren för hyresgästerna.Vårt uppdrag är allas rätt till en god bostad till rimlig kostnad. Dessutom ska alla hyresgäster garanteras ett boende med trygghet, inflytande och gemenskap.

Följ Hyresgästföreningen Riksförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hyresgästföreningen Riksförbundet

“Strutspolitik som svar på den ekonomiska krisen.” Hyresgästföreningen kommenterar vårändringsbudgeten15.4.2024 08:48:53 CEST | Pressmeddelande

Idag presenterade regeringen sin vårändringsbudget. Det står klart att Tidöpartierna fortsatt saknar politisk handlingskraft för att möta den eskalerande bostadskrisen. Man missar också att ge nödvändigt stöd till landets tre miljoner hyresgäster, även om det tillfälliga tillägget i bostadsbidraget nu förlängs fram till december 2024.

Hyresgästföreningen välkomnar regeringens beslut om förlängt tillfälligt bostadsbidrag. Vill nu se permanent höjning22.3.2024 09:16:56 CET | Pressmeddelande

I onsdags larmade Hyresgästföreningen, Majblomman, Rädda Barnen och Röda Korset om den tuffa situationen för ekonomiskt utsatta familjer i Sverige. Organisationerna gick fram med fyra gemensamma krav på politiken för att öka dessa familjers möjlighet att tillgodose sina barns grundläggande behov. Ett av kraven var förlängning av det tillfälliga bostadsbidraget. Idag meddelar Tidöpartierna att de vill förlänga det tillfälliga tilläggsbidraget till barnfamiljer med bostadsbidrag till och med den 31 december 2024.

Ny mätning: tuffare ekonomiskt läge för barnfamiljer20.3.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande

En ny Sifo-undersökning bekräftar civilsamhällets beskrivning: ett tufft ekonomiskt läge för barnfamiljer med små ekonomiska marginaler. Undersökningen visar att 4 av 10 ensamstående föräldrar med lägre inkomst har behövt låna pengar för att kunna betala grundläggande utgifter de senaste sex månaderna. 1 av 5 ensamstående föräldrar med lägre inkomst har inte haft råd att äta sig mätt vid något eller flera tillfällen de senaste sex månaderna. Läget för de mest utsatta familjerna är allvarligare än förra året.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye