Läkemedelsverket

Receptfria läkemedel vanligast vid pollenallergi

Dela

Majoriteten av de som har pollenallergi behandlar den genom det receptfria sortimentet från apoteket och mataffären. Det visar en ny Novus-undersökning som Läkemedelsverket låtit göra. Elva procent behandlar inte sin pollenallergi.

Graf över fördelning av svar i undersökningen intill en bild av allergisk man som snyter sig
Majoriteten av de som har pollenallergi behandlar den genom det receptfria sortimentet från apoteket och mataffären. Det visar en ny Novus-undersökning som Läkemedelsverket låtit göra.

Läkemedelsupplysningen på Läkemedelsverket får så här års en mängd frågor från allmänheten om behandling av pollenallergi. Det går inte att stoppa kroppens allergiska reaktioner mot pollen helt och hållet, men det går ofta att lindra pollenbesvären med receptfri medicin. En vanlig fråga är om man kan ta fler tabletter än vad som står på förpackningen.

– Om du inte får tillräcklig effekt kan du prova byta till en annan sort som förhoppningsvis fungerar bättre. Det är också vanligt att kombinera tablett med ögondroppar eller nässpray mot allergi. Vilken allergibehandling som passar bäst är olika från person till person och man kan behöva pröva sig fram. Om den receptfria behandlingen inte hjälper eller om du behöver bedömning av dina symtom bör du prata med din vårdcentral eller 1177, säger Erik Stridh, enhetschef vid Läkemedelsupplysningen.

Att lindra sin pollenallergi kan vara till stor hjälp för många med påtaglig allergi så här års. Det finns flera receptfria preparat på apotek och i butik som kan vara värda att testa. Rådgör med apotekspersonalen om du är osäker. De allra flesta med pollenallergi (61%) verkar använda sig av det receptfria sortimentet. Det visar en ny Novus-undersökning som Läkemedelsverket låtit göra.

Alltid viktigt att läsa bipacksedeln

– Det är bra att man testar med receptfritt först, många får hjälp av det. För alla mediciner är det viktigt att komma ihåg att risken för oönskade biverkningar på kroppen ökar om dosen överskrids. Att en medicin är receptfri innebär inte att den är ofarlig. Var noga med att läsa bipacksedeln och följa instruktionerna, säger Erik Stridh.

Så känner du igen pollenallergi

Ungefär 30 procent av Sveriges befolkning har pollenallergi. De vanligaste symtomen är att du får kliande ögon, nästäppa och rinnsnuva. Allergin kan också göra att du känner dig trött och får klåda i näsa och hals.

Pollenallergi kan likna besvären vid förkylning. En skillnad är dock att en vanlig förkylning oftast går över inom en vecka medan pollenallergi varar i flera veckor. Symtomen kan också variera från dag till dag.

Fråga om råd

Fråga sjukvården eller på apoteket om du undrar vilken medicin som passar dig. För allmänna frågor om din medicin kan du ringa Läkemedelsupplysningen, som svarar på frågor om hur medicinen fungerar eller hur den ska förvaras. Du kan även diskutera frågor som rör kombination av läkemedel eller biverkningar. Du hittar all viktig information om din medicin i bipacksedeln och på Läkemedelsverkets webbplats

Om undersökningen

Undersökningen genomfördes mellan 11–17 april 2024 av Novus på uppdrag av Läkemedelsverket. Totalt genomfördes 1023 intervjuer med svenska allmänheten, varav 354 personer uppgav att de har pollenallergi.

Kontakter

Länkar

Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.

Följ Läkemedelsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye