SBAB Bank

Sänkta räntor – men måttlig prisuppgång på bostäder

Dela

Under 2024 växer svensk ekonomi åter igen men arbetslösheten ökar till 8,4 procent. Inflationsmålet är i hamn och styrräntan sänks med 1,25 procentenheter, även om den exakta tajmingen för sänkningarna under året är osäker. Stigande realinkomster bidrar till att hushållens konsumtion ökar med 1,5 procent. Antalet påbörjade nya bostäder faller till låga 20 000. Trots sänkta bolåneräntor stiger bostadspriserna med måttliga 4 procent. Detta är några av slutsatserna i prognosen för 2024 i årets andra nummer av Bomarknadsnytt som publiceras i dag.

Svensk BNP växer med 0,7 procent men arbetslösheten ökar till 8,4 procent

BNP väntas öka med endast 0,7 procent under året. Det som framför allt pressar tillväxten är fallande investeringar i näringslivet och i synnerhet bostadsinvesteringar. Trots att BNP-tillväxten ökar något stiger arbetslösheten till 8,4 procent.

Styrräntan sänks fem gånger i år med start i maj

Analyser av inflationen de senaste månaderna – i synnerhet olika mått på det underliggande inflationstrycket i svensk ekonomi – pekar tydligt mot att inflationsspöket redan har besegrats. Riksbanken väntas därför sänka styrräntan med mer än 1 procentenhet under året. Till följd av det väntas de rörliga bolåneräntorna ligga runt 3,8 procent i början av nästa år för att därefter falla ytterligare då Riksbanken väntas fortsätta att sänka styrräntan ner mot en neutral nivå om cirka 2 procent.

– Vi ligger kvar med den prognos vi har stått fast vid ända sedan i höstas nämligen att styrräntan kommer att sänkas i fem steg i år och första gången i maj. Lite beroende på hur ECB agerar, kronkursen och de geopolitiska riskerna utvecklas kan Riksbanken komma att tajma sänkningarna lite annorlunda än det som ligger i vår prognos. Signalerna från ECB senast var att man inte utesluter en sänkning i juni. Sker inte det tror jag att Riksbanken efter en första sänkning i maj väljer att avvakta med nästa sänkning, såvida inte inflationen tvärdyker i maj. Att styrräntan ska ner totalt med minst 1 procentenhet under året – troligen mer – är dock fullt rimligt sett till hur inflationsutsikterna ser ut i Sverige just nu, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

– Oxford Economics beräkning av olika centralbankers så kallade ”hawkishness index” visar att Riksbanken just nu tillhör en grupp mer hökaktiga centralbanker. Troligen är det rädslan för ytterligare kronförsvagning som lyser igenom här, säger Robert Boije.

Bostadspriserna vänder svagt uppåt under året – däremot inte bostadsinvesteringarna

I takt med att bostadsräntorna sjunker och hushållens reala disponibla inkomster ökar väntas också bostadspriserna stiga. Bostadspriserna väntas dock växa med måttliga 4 procent, sett över året som helhet. Det beror på att det är de lite längre bundna bolåneräntorna som i första hand påverkar bostadspriserna och de sjunker inte i samma takt som de rörliga bolåneräntorna. Det totala utbudet av bostäder (inkluderande snart till salu/kommande) är alltjämt rekordstort vilket rimligen också bidrar till en dämpad utveckling för bostadspriserna. Bostadspriserna väntas växa mer under våren för att falla tillbaka senare under hösten i linje med vanliga säsongsmönster.

– Det är genuint svårt att göra prognoser över bostadspriserna. Även om mycket nu talar för att inflationsspöket är bortmotat och de rörliga bolåneräntorna därför troligen kommer att sänkas rejält framöver, bör man inte förvänta sig någon stor prisuppgång på bostäder sett under året som helhet. I linje med normala säsongsmönster kan bostadspriserna visserligen stiga relativt mycket under våren, men bokslutet ska göras när hela året har gått och efter normala negativa säsongseffekter under höstmånaderna, säger Robert Boije.

Antalet påbörjade nya bostäder väntas stanna vid låga 20 000 i år för att sedan endast öka måttligt och stegvis upp mot 30 000 på några års sikt. Det är långt under de nivåer som Boverket bedömt behöver byggas. Med hänsyn tagen till den nya befolkningsprognos som SCB kom med i går, minskar dock behovet rejält om den nya prognosen slår in. En byggvolym på några års sikt på omkring 30 000 bostäder ligger ungefär i linje med hur många bostäder som behöver byggas för att hålla jämna steg med den nya bedömda befolkningstillväxten. Då har även hänsyn tagits till hur ålderssammansättningen ändras. Däremot kommer dessa byggvolymer inte räcka till för att bygga bort den befintliga bostadsbristen i framför allt centrala tillväxtorter.

– Det stora fallet i antalet påbörjade nya bostäder riskerar att leda till stora kompetenstapp i byggandet de kommande åren, lägre ekonomisk tillväxt både på kort- och lång sikt och även fortsatta svårigheter att locka nödvändig kompetens till inte minst viktiga gröna tillväxtorter. Med hänsyn tagen till SCB:s i dagarna kraftigt nedreviderade befolkningsprognos, ser problemen nu dock lite mindre dramatiska ut än tidigare bedömt, säger Robert Boije. 

Se separat sammanställning av prognosen och separat tabell med bolåneräntor i bifogat pressmeddelande!

null

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Länkar

Om SBAB

SBAB:s affärsidé är att med nytänkande och omtanke erbjuda lån och sparande samt andra tjänster till privatpersoner, bostadsrättsföreningar och fastighetsbolag i Sverige. SBAB bildades 1985 och ägs av svenska staten. Bostadssajten Booli och mäklarguiden Hittamäklare är en del av SBAB:s trygga och enkla tjänster för bolån och boendeekonomi utan krångel. Antal bolånekunder uppgår till 287 000 och 634 000 privatpersoner har sparkonto (per den 31 mars 2024). Antal medarbetare (FTE) är 957. SBAB prioriterar fyra av FN:s globala hållbarhetsmål (8, 11, 12 och 13) inom ramen för Agenda 2030. Målen utgör en integrerad del av SBAB:s hållbara styrmodell och dagliga arbete. Läs mer på: sbab.se, booli.se, hittamaklare.se, facebook.com/sbabbank, twitter.com/sbabbank, linkedin.com/company/sbab-bank.

Följ SBAB Bank

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från SBAB Bank

Fallande lägenhetspriser i juni medan villapriserna steg2.7.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Bostadspriserna steg med 0,2 procent i juni i Sverige som helhet. Därmed har bostadspriserna stigit sex månader i rad och med sammanlagt 6,6 procent sedan årsskiftet. Det var dock en splittrad bild: lägenhetspriserna föll i fyra av sex regioner och med i genomsnitt 0,5 procent för Sverige som helhet. Villapriserna steg däremot med 0,6 procent och i fyra av sex regioner. Rensat för säsong och andra tillfälliga effekter steg priserna för Sverige som helhet med 0,5 procent – lägenhetspriserna med 0,6 procent och villapriserna med 0,3 procent. Detta visar SBAB Booli Housing Price Index (HPI) för juni.

Mäklarna optimistiska om uppsving på bostadsmarknaden19.6.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Inför årets tredje kvartal tror 62 procent av mäklarna på stigande priser. Endast 5 procent tror på sjunkande priser. Majoriteten tror även att budpremierna kommer att stiga. Den senaste tidens ökade aktivitet på bostadsmarknaden bedömer mäklarna i huvudsak drivs av ett uppdämt behov att byta bostad följt av förhållandevis kapitalstarka mindre pris- och räntekänsliga bostadsköpare som varit inne en längre tid på bostadsmarknaden.

Ny befolkningsprognos omkullkastar tidigare bedömningar av bostadsbehovet17.6.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

SCB:s nya befolkningsframskrivning ger helt ändrade förutsättningar för behovet av nya bostäder fram till 2030. Boverkets gamla prognos var 67 000 bostäder per år. Ett byggande runt 30 000 bostäder förefaller vara mer ändamålsenligt – detta bedömt även utifrån behovet av att bygga bort den befintliga bostadsbristen. Bostadsbyggandet kan, mot denna bakgrund, inte på samma sätt som de senaste åren, väntas bidra till en hög BNP-tillväxt de kommande åren. Efterfrågan på nya bostäder uppskattad utifrån hushållens faktiska köpkraft – som skiljer sig från behovet – visar att det i genomsnitt är i stort sett balans mellan efterfrågan och utbudet av nya bostäder för samtliga boendeformer i Sverige som helhet. Det gäller även i Sveriges tre storstadsområden. Däremot finns obalanser i flera kommuner och regionstäder.

Sansade boprisförväntningar bland bostadsägare11.6.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Bostadsägarnas optimism om bostadspriserna fortsätter att öka. Man får går tillbaka till hösten 2021 för att hitta en lika stor optimism. 63 procent tror på stigande priser på ett års sikt jämfört med 3 procent som tror på sjunkande. Främsta skälet till prisuppgång anges vara sjunkande räntor. Samtidigt är förväntningarna sansade. Av de 63 procent som tror på stigande bostadspriser tror 4 av 5 att priserna kommer att stiga med maximalt 5 procent på ett års sikt. Bostadsägarna är som grupp mer optimistiska jämfört med bostadsspekulanter och de som hyr. Om elpriserna skulle stiga tror 72 procent att det kan påverka bostadspriserna negativt. Detta visar SBAB:s mätning av drygt 1000 bostadsägares prisförväntningar (Housing Price Expectations – HPE) för årets andra kvartal.

Temperaturen fortsätter att stiga på bostadsmarknaden – men kyligt för årstiden7.6.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

SBAB/Booli:s indikator Bomarknadstempen för maj visar att temperaturen fortsatte att stiga på bostadsmarknaden. Sedan årsskiftet är kortare försäljningstider för både hus och lägenheter den faktor som har bidragit mest till upptiningen – så även under maj tillsammans med fler budgivare på framför allt lägenhetssidan. Det är dock en bit kvar till ett normalt läge på bostadsmarknaden. Något uppsving är inte heller att vänta under juni och juli – tvärtom.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye