Uppsala kommun

Festivalen Revolve porous bodies – flödar av global, porös och poetisk performance

Dela

Den sjunde upplagan av Revolve Performance Art Days hålls på Köttinspektionen och Uppsala konstmuseum. Årets festival, Revolve porous bodies 2024, fokuserar på kroppen som ett poröst membran där personliga och intima aspekter filtreras genom globala politiska händelser.

– Årets festival Revolve porous bodies, är en hyllning till det ständigt pågående utbytet mellan olika föränderliga kroppar; mänskliga och mer-än-mänskliga kroppar, idékroppar, huskroppar, känslokroppar och samhällskroppar, säger Kajsa Wadhia, Köttinspektionen-dans.

Festivalen undersöker vilka flöden och relationer som uppstår mellan dessa kroppar och hur de transformerar varandra. Hur kan materialiteten i ett rum, eller mötet med en annan människa forma en performance? Vi lever i en sårbar tid, med erfarenhet av migration och där människor ofta tvingas att skapa ett hem ur ingenting. Just nomadiska praktiker och tankar om ett hem är ett återkommande tema i festivalen. I performancekonstens möte mellan konstnär, publik och rum, uppstår dess porösa, poetiska och sköra flöden.

Festivalen inleds på Köttinspektionen 24 maj

Allt startar med en akt som både är en tredimensionell installation av ett mobilt tält, en nomadisk videodagbok och en scen. Nazar Rakhmanov frågar sig ”Vad betyder det att “höra hemma” här och nu, på platsen du tvingats lämna på grund av krig, och samtidigt vara bärare av språk och kultur från tidigare kolonisatörer och nutida ockupanter av marken?” Kvällen avslutas med DJ och mingel.

Lördag förmiddag 25 maj, tar oss till Uppsala konstmuseum

Under lördagen presenteras en bred variation av performances på museets olika våningsplan, från koreografiska praktiker, till skulpturala ljud och interaktiva installationer. Akterna bär spår av erfarenheter över nationsgränser – från global nord- till syd, öst- till väst. Wezile Harmans har inspirerats av informella bosättningar i Sydafrika och Salad Hilowle har premiär på verket Untitled black gaze on Francis Bacon, en fabulerande performance om konstnärsjaget, diaspora och historieskrivning. Dagen bjuder också på en sonisk akt av Jenny Sunesson, där en törstande gran ges röst, samt Uppsala konstmuseums egen konstgrupp Småkonstnärer, som förkroppsligar berättelser om dem som lämnat det krigsdrabbade Ukraina. En performance om konsten att röra sig genom tid och rum, där skydd blir ett konstverk och hopp blir inspiration.

– Som nytillträdd konstnärlig ledare på Köttinspektionen dans, tillsammans med Kajsa Wadhia ser jag fram emot att se våra utvalda konstnärer möta publik och skapa nya perspektiv på performance och konst. Speciellt roligt är det att vi får möta Stina Ehn, dansare och koreograf, uppväxt i Uppsala som tillsammans med den norska koreografen Oda Brekke skapar ett dansverk för och med Region Uppsala folkhögskola, Dansprojektåret med verket Manual, säger Karina Sarkissova, Köttinspektionen -dans.

Kvällen avslutas på Köttinspektionen

Här möter vi koreografen Naledi Majolas som genom lek med svarta könsroller, kostymer och konstnärens kropp som primära material, ger In flux. En föreställning som ger uttryck för ett behov att förbli ogreppbar, om genderplay och behovet av att undfly definitioner och att vara i ett ständigt flöde. Naledi Majola har tilldelats ett månadslångt residens och kommer att arbeta i huset med en ny konstnärlig process efter festivalen.

Medverkande konstnärer

Oda Brekke (SE/NO) / Stina Ehn (SE) / Wezile Harmans (ZA) / Salad Hilowle (SE) / Naledi Majola (ZA) / Nazar Rakhmanov (RU/EU) / Jenny Sunesson (SE) / Småkonstnärer (UA/SE) / Dansprojektåret Region Uppsala Folkhögskola (SE)

Curatorer

Rebecka Wigh Abrahamsson, Uppsala konstmuseum, Kajsa Wadhia och Karina Sarkissova, Köttinspektionen-dans.

Revolve Performance Art Days med årets upplaga Revolve porous bodies genomförs i samarbete med Region Uppsala och med stöd av Kulturnämnden Uppsala kommun och Statens Kulturråd.

Läs mer om festivalen

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Black portrait of Francis Bacon Konstnär Salad Hilowle. Uppsala konstmuseums samlingar.
Black portrait of Francis Bacon Konstnär Salad Hilowle. Uppsala konstmuseums samlingar.
Ladda ned bild
Pocket Phrases, konstnärer Stina Ehn och Oda Brekke.
Pocket Phrases, konstnärer Stina Ehn och Oda Brekke.
Ladda ned bild
Gallery In The Round Umdiyadiya, konstnär Wezili Harmans.
Gallery In The Round Umdiyadiya, konstnär Wezili Harmans.
Ladda ned bild
In flux Portrait 2, konstnär Naledi Majola. Foto: Alicja Hoppel.
In flux Portrait 2, konstnär Naledi Majola. Foto: Alicja Hoppel.
Ladda ned bild
In flux Portrait, konstnär Naledi Majola. Foto: Alicja Hoppel
In flux Portrait, konstnär Naledi Majola. Foto: Alicja Hoppel
Ladda ned bild
Konstnär Jenny Sunesson. Foto: Trishula Littler.
Konstnär Jenny Sunesson. Foto: Trishula Littler.
Ladda ned bild
Konstnär Nazar Rakhmanov.
Konstnär Nazar Rakhmanov.
Ladda ned bild
Konstnärer Småkonstnärerna. Fotot: Natasha Dahnberg.
Konstnärer Småkonstnärerna. Fotot: Natasha Dahnberg.
Ladda ned bild

Länkar

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

Pressinbjudan: Byggstart för Gränby simhall11.6.2024 09:10:57 CEST | Pressinbjudan

Nu startar bygget av Gränby simhall. På fredagen den 14 juni tar kommunen tillsammans med Uppsalas simföreningar det symboliska första spadtaget vid Gränby sportfält. Den nya simhallen är en viktig del för att möta det ökade behovet av simidrott, simundervisning och allmänhetens bad i kommunen. Efter spadtaget har media möjlighet att intervjua och ställa frågor till representanter för kommunen och simföreningarna.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye