Vänsterpartiet

Sverigejobben ska hjälpa Sverige ur krisen

Dela

Byggbranschen kraschar och kommunerna har omfattande behov av upprustning och investeringar i bygg- och anläggning. Arbetslösheten fortsätter att stiga. Vänsterpartiet lämnar nu förslag till Sverigejobb. Det handlar om statliga tillskott för halva kostnaden för anläggningsinvesteringar om dessa tidigareläggs under 2024–2026 och kombineras med möjligheter till subventioner för anställningar av de som sägs upp i byggbranschen.

Hela Sverige står idag inför stora investeringsbehov. Det byggs för lite och vi gör inte tillräckligt för att möta klimatkrisen. Därför vill Vänsterpartiet införa så kallade Sverigejobb. Reformen riktas till arbetslösa inom bygg- och anläggning. Modellen innebär dels en statlig medfinansiering och dels en form av anställningsstöd där staten tar 80 procent av kostnaderna för anställningen. Villkoret ska vara 100 dagar i arbetslöshet och en utbildning inom bygg- och anläggning eller motsvarande kvalifikationer. Befinner man sig i arbetslöshet har man företräde till anställning. 

- Det här är politik som även skulle få ner den växande arbetslösheten och förstärka ekonomin i sin helhet, säger Ida Gabrielsson, ekonomiskpolitisk talesperson. 

Vänsterpartiet föreslår även en modell som innebär att staten går in och tar hälften av investeringskostnaden för planerade projekt som utförs mellan 2024 och 2026. 

- Regeringen står och tittar på medans arbetslösheten stiger och Sverige går på knäna och nödvändiga investeringar skjuts på framtiden. Men politik handlar om att vilja och det går att göra någonting åt det här, säger Nooshi Dadgostar, partiledare för Vänsterpartiet. 

Förslagen finns med i Vänsterpartiets vårbudgetmotion som presenteras idag.

Andra förslag i Vänsterpartiets vårbudgetmotion: 

  • Avskaffa hyrpersonal inom vården
  • Inför avgiftsfri kollektivtrafik för unga på kvällar, helger och lov
  • En ny tillfällig skatt mot elnätsbolagens övervinster

Kontakter

Vänsterpartiets presstjänst:

(Obs går ej att skicka sms)

Tel:070-620 00 64

Följ Vänsterpartiet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye