WWF

WWF: Rapportera in vårtecken och stötta forskningen

Dela

Blommande sälg, surrande bin och vitsippsbackar är tydliga vårtecken. Men vad många inte vet är att vårens ankomst sker allt tidigare varje år. WWF uppmanar alla att under valborgshelgen (30 april-1 maj) rapportera in de vårtecken man sett till www.vårkollen.se.

Vitsippor. Foto: Ola Jennersten
Vitsippor. Foto: Ola Jennersten

–De vårtecken vi tillsammans rapporterar in till Vårkollen är ett viktigt underlag för forskningen och hur klimatförändringarna påverkar naturen. Det är enkelt att vara med och jag hoppas att så många som möjligt vill hjälpa till, säger Jessica Ångström,  naturvårdsexpert på Världsnaturfonden WWF.

Vårkollen har tagits fram av Svenska Botaniska föreningen SBF och Svenska feneloginätverkets och tack vare den kan forskarna undersöka hur vårens ankomst förändrats. Förutom blommande vitsippor vill de få in rapporter om björkarnas lövsprickning och blomning för hägg, sälg, tussilago och blåsippa från hela landet.

– Det här är ett fantastiskt sätt för oss alla att bidra till vetenskaplig kunskap och samtidigt komma ut och njuta av våren, fortsätter Jessica Ångström.

Det är tydligt att klimatförändringarna har påverkat både vårens ankomst och växtsäsongen som helhet. Med Vårkollen får alltså forskare chans att följa de förändringar som sker med ett varmare klimat. Vårkollarna från 2015–2023 har visat att flera av dessa vårtecken numera ofta hinner 70–80 mil längre norrut än vad som var normalt för 150 år sedan.

– Pollinerande insekter, jordbrukare, pollenallergiker och många fler påverkas av vårens ankomst och hur den förändras. Det finns anledning att vara uppmärksam på vad som står på spel om samspelet mellan blomning och våra viktiga pollinatörer rubbas.  Om de hamnar i ofas kan både växter och pollinerande insekter drabbas, fortsätter Jessica Ångström.

Idag är många pollinerande insekter som humlor, bin och fjärilar hotade. En tredjedel av dagfjärilarna är hotade. Och av våra 270 vildbin är 97 upptagna på rödlistan, som är en lista över arter och deras hotstatus i Sverige. Näringsvävarna är väldigt komplexa och det är inte helt lätt att förstå hur det blir med ett varmare och mer oförutsägbart klimat.

–På våren är exempelvis sälgens blomning jätteviktig för de allra första insekterna som vaknar ur sin vintersömn. Att insekterna hittar mat tidigt är avgörande även för vår egenmatproduktion. En tredjedel av vår mat är beroende av pollinering. Och glöm inte att ta med barnen ut och visa dem allt som händer i naturen så här års! avslutar Jessica Ångström.

Låt barnen vara med i Pippis sakletartävling i naturen Läs mer här:  Tävling – Bli en sakletare i naturen! | Panda Planet

Läs mer och få tips om hur du kan hjälpa pollinerade insekter här Gör Sverige vildare  WWFs kampanj

FAKTA Vårkollen tar emot vårtecken-observationer på www.vårkollen.se.

Kontakter

Bilder

Björk Foto:Germund Sellgren
Björk Foto:Germund Sellgren
Ladda ned bild
Jessica Ångström
Jessica Ångström
Ladda ned bild
Sälg. Foto: Ola Jennersten
Sälg. Foto: Ola Jennersten
Ladda ned bild

Världsnaturfonden WWF är med sina sex miljoner supportrar en av världens ledande ideella natur- och miljöorganisationer. Vi arbetar för att hejda förstörelsen av jordens naturliga livsmiljöer - genom att bevara den biologiska mångfalden, använda förnybara naturresurser på ett hållbart sätt samt minska föroreningar och ohållbar konsumtion.

Följ WWF

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från WWF

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye