Tekniska verken i Linköping

Tekniska verken och Bright Renewables bygger Sveriges första CCU-anläggning från biogasproduktion

Dela

Den holländska teknikleverantören Bright Renewables har vunnit den tekniska upphandlingen för hur rening och förvätskning av koldioxid till livsmedelskvalitet vid Tekniska verkens biogasanläggning i Linköping. Därmed tar Tekniska verken ett stort kliv för ökad resurseffektivitet genom att nyttiggöra den koldioxid med biologiskt ursprung som uppstår vid biogasproduktionen.

Biogasanläggning ovanifrån
Den nya anläggningen kommer att ligga i anslutning till Tekniska verkens befintliga biogasanläggning längs E4:an utanför Linköping Drönarbild från Tekniska verken

– Vi arbetar stenhårt för att ta vara på alla bi- och restprodukter från vår produktion för att öka resurseffektiviteten. Med hjälp av Brights innovativa lösning på anläggningen bidrar vi till en cirkulär ekonomi, och samtidigt kan vi minska vår metanslip, genom att den lilla mängd metan som tidigare följde med koldioxiden nu kan återföras till processen, säger Anna Lövsén, affärsområdeschef Biogas på Tekniska verken-koncernen.

Redan 2023 tog Tekniska verken-koncernen ett investeringsbeslut om att bygga en anläggning som ska ta hand om den biokoldioxid som bildas vid rötning av matavfall, slakteriavfall med mera, och som renas bort vid biogasproduktionen. Anläggningen, som årligen ska rena, förvätska och producera 20 000 ton biokoldioxid, kommer att stå klar före nästa sommar 2025.

– Målet är att certifiera den nya anläggningen enligt ISO 22000/FSSC 22000, vilket är en kravmärkning för att koldioxiden håller livsmedelskvalitet. Idag används koldioxid bland annat till dosering till växthus, för att kyla livsmedel, i brandsläckare, som processkemikalie inom industrin och för att göra kolsyrade drycker, berättar Anna Lövsén.

Även om CO2-utsläppen från biogasproduktionen redan idag är biogena, det vill säga inte bidrar med några nettoutsläpp, kommer fångsten av denna koldioxid leda till en positiv klimateffekt. Anledningen är att koldioxiden från biogasrötningen nu kan ersätta fossil koldioxid på marknaden.

– Förvätskning av koldioxid bidrar med miljömässiga och tekniska fördelar. Genom att ta tillvara på koldioxiden från biogasproduktion förhindras CO2-utsläpp till atmosfären och minskar emissioner av växthusgaser. Den här tekniken producerar också högkvalitativ livsmedelsgodkänd biokoldioxid, en värdefull resurs för industrier inom exempelvis livsmedel och dryckestillverkning. I biogassammanhang maximeras dessutom metangasproduktionen och reducerar metanslip. Vi är glada över att vara en del av dessa förbättringar som bidrar till Tekniska verkens resurseffektivitet, säger Niraj Kunkulol, representant för den Skandinaviska marknaden hos Bright Renewables

CCU (Carbon Capture Utilization) är strategiskt viktigt för Tekniska verken, som ett led för koncernen att vända koldioxidutsläpp till en resurs. Parallellt utreder koncernen möjligheter att fånga in, lagra eller använda den koldioxid som idag uppstår i andra verksamheter än biogasanläggningen.

Den nya anläggningen delfinansieras med hjälp av Klimatklivet, som fokuserar på lokala investeringar för största möjliga klimatnytta. Stödet administreras av Naturvårdsverket i samverkan med andra centrala myndigheter och länsstyrelserna. Det huvudsakliga syftet med Klimatklivet är att stödja investeringar som effektivt sänker växthusgasutsläpp.

Fakta metanslip
Den mindre mängd metan som vid biogasproduktion går förlorad på grund av tekniska begränsningar och släpps till atmosfären tillsammans med koldioxiden.

Fakta biokoldioxid
Biokoldioxid, eller biogen koldioxid, uppstår naturligt när biologiskt material bryts ner, konsumeras av djur och växter, eller till exempel vid biogasproduktion, till skillnad från fossil koldioxid som frigörs från mänskliga aktiviteter som till exempel förbränning av fossila bränslen.

För mer information, vänligen kontakta:

Anna Lövsén, vd Svensk Biogas och affärsområdeschef biogas, Tekniska verken
Telefon: 013-20 81 91 
E-post: anna.lovsen@tekniskaverken.se

Niraj Kunkulol, ingenjör på Bright
Telefon: +31 6 21 28 54 70
E-post: n.kunkulol@bright-renewables.com

Nyckelord

Om oss

Tekniska verken-koncernen bygger världens mest resurseffektiva region genom att erbjuda smarta och effektiva lösningar som bidrar till en enkel och hållbar vardag för våra 211 000 privat- och företagskunder. Tillsammans med våra kunder tar vi hand om och nyttjar jordens resurser på ett bättre sätt, med mer nytta och mindre påverkan på miljön. Vi erbjuder tjänster inom elnät och elhandel, avfall, biogas, effektiva energilösningar, vatten och avlopp, fjärrvärme, fjärrkyla, bredband, belysning och laddlösningar. Välkommen att läsa mer på vår webbplats

Följ Tekniska verken i Linköping

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tekniska verken i Linköping

FossilEye redo för skarpt läge – i sommar mäts plasten hos Tekniska verkens avfallskunder5.6.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Idag börjar den mobila anläggningen FossilEye att sommarjobba med autentiskt avfall. Efter en genomförd pilotturné med testavfall i tre svenska kommuner under vintern, ska FossilEye gå i drift under fem veckor i sommar på Gärstad i Linköping. Att sortera plast är därmed på väg att bli en win-win affär: kunder med verksamhetsavfall som satsar på återvinning ska betala mindre – samtidigt som koldioxidutsläppen minskar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye