FossilEye redo för skarpt läge – i sommar mäts plasten hos Tekniska verkens avfallskunder
Idag börjar den mobila anläggningen FossilEye att sommarjobba med autentiskt avfall. Efter en genomförd pilotturné med testavfall i tre svenska kommuner under vintern, ska FossilEye gå i drift under fem veckor i sommar på Gärstad i Linköping. Att sortera plast är därmed på väg att bli en win-win affär: kunder med verksamhetsavfall som satsar på återvinning ska betala mindre – samtidigt som koldioxidutsläppen minskar.
Tekniska verken driver tillsammans med Vattenfall Värme, Umeå Energi och leverantören RoboWaste utvecklingen av mätsystemet FossilEye, som snabbt scannar igenom hur mycket plast som finns i ett lass med avfall. Ett digitalt öga avgör vad som är plast, vilken typ av plast det rör sig om, och framför allt hur stor mängd det handlar om. Resultaten av den genomförda pilotturnén har varit positiva och nu är det dags för nästa steg.
– Det känns väldigt roligt att vi nu kan gå in i fasen med skarpa tester. FossilEye gynnar återvinningen vid källan, i syfte att minska mängden plast som går till avfallsförbränning, samtidigt som det blir möjligt att spåra ursprunget. Vi menar att det är djupt problematiskt att den som orsakar plastavfall inte behöver ta ansvar för utsläppen som plasten vållar, säger Henrik Lindståhl, forskningsledare på Tekniska verken-koncernen.
Nu blir det möjligt att direkt koppla utsläpp till avfallslämnaren och på sikt frångå den gamla traditionella metoden att ta betalt för hanteringen per kilo. I stället kan varje avfallslämnare direkt faktureras för de fossila utsläpp som den orsakar. Tekniska verken avser primärt att använda FossilEye på verksamhetsavfall.
– Ett sätt att öka takten i omställningen till ett cirkulärt och fossilfritt samhälle är att företag som slänger fossilt material i sitt verksamhetsavfall ska ta klimatkostnaden. Genom att vi mäter avfallet som vi får in från våra kunder uppstår tydliga vinster för de som satsar på återvinning högre upp i avfallshierarkin. De kan göra klimatsmarta produktval, minska användning av engångsplaster och förbättra sin sortering, säger Henrik Lindståhl.
Förutom den ekonomiska prissignalen öppnar den nya tekniken upp för att redovisningsmässigt flytta avfallsutsläppen från fjärrvärmekunden till avfallslämnaren. Såväl Naturvårdsverket som olika miljöcertifieringssystem skulle enkelt kunna få ta del av avfallslämnarnas exakta klimatpåverkan så att utsläppen kan kopplas till de aktörer som orsakar dem. Till skillnad från idag skulle minskade avfallsmängder förbättra avfallslämnarnas klimatbokslut, vilket förstärker incitamenten för att arbeta aktivt för minskade avfallsmängder.
Tidigare pressmeddelande om FossilEye
Läs mer om FossilEye på tekniskaverken.se
För mer information, kontakta gärna:
Henrik Lindståhl
Telefon: 013-20 91 15, forsknings- och utvecklingsingenjör
E-post: henrik.lindstahl@tekniskaverken.se
Media välkomnas att besöka anläggningen mellan 5 juni och 5 juli i sommar
Vänligen kontakta Tekniska verkens pressjour för att boka tid
Telefon: 013-20 94 00
E-post: press@tekniskaverken.se
Nyckelord
Kontakter
Pressjour - för journalisterPressjouren är bemannad dygnet runt. Utanför ordinarie arbetstid (08-17) har vi framför allt möjlighet att svara på frågor kopplat till större driftstörningar.
Tel:013-20 91 40press@tekniskaverken.seBilder
Om oss
Tekniska verken-koncernen bygger världens mest resurseffektiva region genom att erbjuda smarta och effektiva lösningar som bidrar till en enkel och hållbar vardag för våra 211 000 privat- och företagskunder. Tillsammans med våra kunder tar vi hand om och nyttjar jordens resurser på ett bättre sätt, med mer nytta och mindre påverkan på miljön. Vi erbjuder tjänster inom elnät och elhandel, avfall, biogas, effektiva energilösningar, vatten och avlopp, fjärrvärme, fjärrkyla, bredband, belysning och laddlösningar. Välkommen att läsa mer på vår webbplats.
Följ Tekniska verken i Linköping
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Tekniska verken i Linköping
Tusentals passagerare i Tekniska verkens åltaxi30.12.2024 13:30:00 CET | Pressmeddelande
Nu är det klart hur många ålar som under hösten kunnat fångas in i och transporteras förbi vattenkraftverk i Östergötland – 5668 stycken. Sedan över tio år tillbaka arbetar Tekniska verken med insatsen Trap and transport, där hittills över 56 000 ålar har fått skjuts en bit på vägen i resan mot Sargassohavet.
Så sorterar du rätt under julhelgen20.12.2024 09:00:56 CET | Pressmeddelande
Under julhelgen ökar hushållens konsumtion, vilket också innebär att det slängs stora mängder avfall. Mycket av avfallet kan bli till nya saker, så länge det sorteras ut och slängs på rätt plats.
Kraftigt minskad energiåtgång för belysningen i Linköping19.12.2024 11:00:00 CET | Pressmeddelande
Under de två senaste åren har Tekniska verken tillsammans med Linköpings kommun drivit ett framgångsrikt projekt för att energieffektivisera gatubelysningen i staden. Mellan åren 2022 och 2024 sänktes energiåtgången med hela 23 procent.
Nu sänker vi priset på biogas igen!13.12.2024 20:00:02 CET | Pressmeddelande
Svensk Biogas sänker idag priset på biogas med omedelbar verkan. Detta efter att Skatteverket gett klartecken för att återinföra skattebefrielsen av biogas, enligt EU-kommissionens beslut i oktober i år. Prissänkningen väntas slå igenom på Svensk Biogas tankstationer omkring klockan 21 ikväll, fredagen den 13 december.
Prisjusteringar för elnät och avfall från 1 januari 202528.11.2024 08:16:59 CET | Pressmeddelande
Från den 1 januari 2025 höjer Tekniska verken och MSE elnätsavgifterna i Linköping, Katrineholm och Mjölby. I Linköping sker även en mindre höjning av priserna för avfall. Prisjusteringarna beror framför allt på ökade omkostnader och kraftigt ökade investeringsbehov.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum